Pazartesi, Mayıs 22, 2006

Barcelona

Son Bolum
Bugun cok fazla vakit yok detayli anlatmak icin herseyi ama daha once buraya koyamadigim barcelona fotograflarini ve birkac aciklamayi paylasmak istedim sizinle. Bu da barcelona hakkinda son yazim olacak, gercekten guzel bir tatildi, kisaydi ama gene de cok faydali oldu. imkani ve zamani olanlar icin gorulmesi gereken bir sehir..

Barcelona limaninin Montjuic (yahudi tepesi demekmis-zamaninda bir yahudi yerleskesi oldugu dusunuluyor bu nedenle) tepesinden gorunusu:


Amerika'yi kesfeden Kristof Kolomb Amerika'yi isaret ederken.. Gitmeden once okudugum bir internet sitesinde yanlis tarafi gosterdigi yaziyordu heykelin (tam ters istikamet diyordu) ama biz elimizde GPS ile olctuk tam olarak batiyi yani amerikanin oldugu yonu gosteriyordu. kuskulanmaya gerek yok :)

Bunlar da Montjuic'de bulunan eskiden askeri amacli sehri korumak icin kullanilan kalenin icindeki muzeden. Turklere ait oldugu yaziyordu, biz de hemen fotografladik. Gercekten elisciligi takdire deger. Sanirim zamaninda bizim Barbaros pasamizla, unlu kaptanlarimizla denizlerde yapilan savaslar sonucu ele gecirilen ganimetlerden bunlar.. Birinci fotografta bulunan kafa korumasi icin "Turban" ifadesi vardi ispanyolca yaninda..


Barcelona'nin merkezindeki kathedral'den bir detay..


Sehrin en yuksek tepesi Tibidabo'ya cikarken tunel sistemini beklerken gordugumuz cok hos bir bina.. Tibidabo'ya insa edilmis iki adet kilise var ve oldukca gorkemliler. Sehrin her yerinden gormek mumkun. Ayrica Tibidabo seytan demekmis (hangi dilde hatirlamiyorum dogrusu), ve Isa'yi bu tepeye cikarip kandirip buradan asagiya atmak istedigi icin bu tepeye seytan tepesi adi verilmis.

Bu da tepeden asagiya inis yolunda. Tunel diye bahsettigim bu aslinda ama tam ismi nedir bilemiyorum, ingilizcesi finuculair.. ama olay bizim Karakoy-Beyoglu arasindaki tunel sisteminin aynisi, karsilikli calisan iki arac ama oldukca yuksege tirmaniyorlar ve de bayagi dik.


Parc Guell'den.. Gaudi imzasi tasiyan iki ayri bina..Oldukca suslu, oldukca ilginc.. bana sekerden yapilmislar izlenimini verdiler.. bol bol mozaik suslemeleri kullanilmis..


Gaudi'nin yaptigi parktan bir detay. Bu park (Parc Guell) UNESCO tarafindan dunya miraslari arasinda alinmis. Heralde insan yapimi olup da bu denli dogal durabilen tek parktir. Hersey cok guzel dusunulmus, ben hayran kaldim bu parka. Zaten turist sayisi da epey fazlaydi.


Park Guell icinde Gaudi'nin yasadigi ev.. Ayni zamanda muze, isterseniz icini gezebiliyorsunuz, ama cok birsey yok. Gaudi'nin kendi tasarladigi mobilyalari gorebilirsiniz.


Parkin icinden bir manzara.. Iste bunlar tamamen insan yapimi.


Parkin icinde kocaman bir alan var, alti sutunlarla desteklenmis, bunlar da bu alanin cevresini bastan basa kaplayan oturma alanlari, her tarafi suslenmis. Kalan seramik parcalari bu sekilde degerlendirilmis diye dusundum ben, bunlar da tabi ki Gaudi eseri.


Son olarak da Gaudi'nin meshur kertenkelesi. Her yerde bunun ufagini bulabilirsiniz hediyelik esya olarak..

Elimde barcelona ile ilgili makro cekimler kaldi, orada ilk kez gordugum bazi cicekleri yakin cekimde fotograflamistik, onlari da sizlerle paylasmak istiyorum. Heralde bu hafta icinde yayinlarim. Hoscakalin simdilik.

3 yorum:

ArMeda dedi ki...

Merhaba evren iadeyi ziyarete geldim. Bende sayende siteni keşfettim çok güzel bir siten var.Vaktim olmadığı için çok gezemedim ama artık sık sık uğrarım.Bu arada resimler harika sayende Barcelona yı görmüş kadar oldum.Sevgiler..

Evren Yasa dedi ki...

ziyaret icin tesekkurler armeda, her zaman bekleriz :)

Defne dedi ki...

Evrencigim, ne guzel bir gezi olmus bu. Fotograflar da cok guzel. Ozellikle Parc Guell cok hosuma gitti.
Sevgiler.