Pazartesi, Eylül 25, 2006

Ispanakli Kis


Cok guzel bir haftasonu gecirdim.. Cumartesi gununden baslayarak sevdiklerimizle bol bol vakit gecirdik, yeni insanlarla tanistik.. Blog arkadaslarimdan Yesim ve esi ile gorustuk Cumartesi aksami.. Onlari baska sevdigimiz Leuven komsularimizla tanistirdik.. Belcika'da ilk kez araba kullandim. 3 sene once ogrenmeye baslamistim ama sonra araya gene uzun zaman girdi ve hic pratik yapma imkanim olmamisti. Cumartesi gunu yuruyus icin gittigimiz parktan donerken arkadaslardan biri, "hadi bakalim gec direksiyona da soforlugunu gorelim" dedi.. İlk basta epey tirstim ama sonradan da alistim.. Sevindirik oldum sonrasinda da..

Cumartesi aksami menusunden bu kis de.. saolsun yesim de gelirken mercimekli kofte yapmisti bizim icin.. Ben de ayni seyi dusunup sonra vazegcmistim, isabet olmus dogrusu.. Yesimin yaptigi cok guzeldi.. Kis hem hafif, hem de lezzetli oluyor, tavsiye ederim..

Malzemeler
70 gr tereyagi
3 yemek kasigi buz gibi soguk su
250 ml un
Yarim cay kasigindan daha az tuz

1.5 su bardagi haslanmis ispanak
1 adet sogan
Yarim cay kasigi muskat
Yarim cay kasigi tuz
Yarim cay kasigi karabiber
150 gr rendelenmis kasar
1 adet yumurta
150 ml krema

Yapilisi
Yumusak tereyagi kup kup kesilir, tuz, un ve su eklenir, hamur elde edilir. Strece sarilip buzdolabinda yarim saat bekletilir.

20-22 cm'lik kis kalibi yaglanir. Hamur kaliptan buyuk olacak sekilde acilir, kaliba yerlestirilir. Catalla birkac yerinden kabarmamasi icin delinir. Gene kabarmamasi icin ustune aluminyum folyo, onun ustune de birkac tane fasulye koyulur. 180 derecede 15 dakika pisirilir. Hamur pisince, ıispanaklarin sogumasi icin beklenir biraz.

Sogan az yagda kavrulur, ıspanaklar eklenir. Suyunu cekene kadar pisirilir. tuz eklenir. Hamurun ustune duzgunce yerlestilir, ustune kasar rendesi serpilir. En uste de yumurta ile cirpilmis, muskat ve karabiber eklenmis krema kasikla dokulur. İstenilirs biraz da kasar rendesi en uste serpilir, renginin guzel olmasi icin. Gene 180 derecede ustu iyice kizarana kadar pisilirilir. Afiyet olsun.



Not: Iki kis fotografi farkli zamanlarda yapilan kislere ait.. o yuzden bu kadar farklilar. ilkinde rende kasar yerine ufak dilimler halinde kullanmistim, o yuzden daha parca parca kizardi.

14 yorum:

Zeynep Seda dedi ki...

Evrencim ben kise bayiliyorum, taa baharda kuskonmazli kis yapmistim ben de ama bir turlu tarifi veremedim :)

Ellerine saglik, sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Evren'ciğim,
Canım öncelikle hayırlı ramazanlar sana ve ailene diliyorum,Allah ağzınızın tadını bozmasın.

Her iki kiş'de muhteşem gözüküyor,tatlarını sormama bile gerek yok bence muhteşem muhteşem muhteşem..Ellerine sağlık canım ne de güzel gözüküyorlar..

Daima sevgiyle kal..

renkler dedi ki...

Kaç yıldır evli bir kadın olarak hayatımda hiç kiş yapmadığımı utanarak itiraf ediyorum. Ama yemeği çok severim. Çok güzel görülüyor, ellerine sağlık...

Evren Yasa dedi ki...

Niye canim niye utanasin :) ben de ilk kez yaptim. Geleneksel turk mutfagini da cok seviyorum ama boyle yeni seyler yapmak, esimi mutlu etmek de beni daha motive ediyor. ozellikle yapilan seyler begenilince. Ben de ilk defa 2 hafta once yaptim, o yuzden ben de senden farkli degilim aslinda :)

Evren Yasa dedi ki...

Zeynep seda kuskonmazli tariflere karsi bu ara cok ilgi duyuyorum, yayinlarsan denemek isterim..

damak tadi, ikisinin tadi da uc asagi bes yukari ayniydi. senin yaptigin guzelliklerin yaninda bunlar birsey degil.. :)

Adsız dedi ki...

Evren'cim bu rss leri kapatmak iyi güzel de, ben bütün blogları bloglinesdan takip ediyordum şimdi kim ne yapmış kaçırıyorum. O yüzden yazını daha yeni gördüm. Gerçi insana başka yapacak şey bırakmıyorlar ki!
Ellerine sağlık arkadaşım herşey nefisti, tekrar teşekkür ederiz. Bir dahaki sefere bizde toplanalım...

Evren Yasa dedi ki...

rica ederim, toplaniriz yesimcim guzel olur, yeni bir potluck yapariz. senin de ellerine saglik bu arada.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık nefis görünüyor.

Adsız dedi ki...

Evren'cim merhaba kaç gündür sitene giremiyordum. Sorun vardı heralde. Ellerine sağlık yine güzel şeyler yapmışsın ama ben hiç yemedim tadıda eminim çok güzeldir. Hayırlı ve bereketli ramazanlar diliyorum Sevgiler Ebru

Evren Yasa dedi ki...

Tesekkurler beyhan, ebru blogda sorun oldugunu ilk kez sen soyledin, sasirdim simdi, bir ara butun bloglarda suren bir problem vardi ama sadece 1 gun surmustu. neyse problem yoksa simdi, sorun da yok
:)

yemek vakti dedi ki...

Evrencim, cok harika görünyür kisin. Canim cok fena cekti. Bide ispanakliya. Cok süper.
Insallah bi gün deneyecegim.

Sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

Arifecim uzuldum simdi canini istettim :( gel yapayim sana hemen. ispanak kolay. gerci amerikada bu ara koli basil yuzunden ispanaklar yenmiyormus ama burada simdilik bir sorun yok.

munevver dedi ki...

Evren,kişleri ben de seviyorum,Bazen ana yemek yerine geçiyor.Yakında ben de yayınlıyacağım.Kaydettim duruyor.Eline sağlık.Bol peynirli,ıspanaklı...Nefis olmalı..Sevgilerimle...

Pia dedi ki...

ellerine saglik, en kisa zamanda deneyecegim. dogrusu oyle guzel anlatmissin ki ben bile yapabilirmisim gibi geliyor