Çarşamba, Ekim 18, 2006

Balli Baton Ekmek



Malzemeler
300 ml ilik su
1.5 yemek kasigi kuru maya
1 yemek kasigi bal
1 yumurta (beyazi disina, sarisi icine)
1 cay bardagi sivi yag
Aldigi kadar un
1 cay kasigi tuz
Ustu icin az kasar rendesi ve kuru biberiye


Yapilisi
Suyun icinde bal ve kuru maya eritilir. 10 dakika beklenir. Un ve tuz bir kaba elenir, ortasi acilir, icine yumurta, yag, mayali karisim koyulur ve yumusakca bir hamur elde edilir. Ilik bir ortamda 1 saat kabarmasi icin beklenir. Baton kalip yaglanir. Icine hamur yerlestirilir. 15-20 dakika daha kabarmasi icin beklenir. Ustune yumurtanin beyazi surulur. Kasar rendesi ve biberiye ile suslenir. Boydan boya keskin bir bicakla diyagonal olarak 1-2 cm derinligi gecmeden cizik atilir. 180 derecede renk degistirene kadar pisirilir. Ardindan firin isisi 200 dereceye yukseltilir ve iyice kizarana kadar pisirilir. Firindan cikinca, biraz soguyunca kaliptan cikarilir ve ustune bir bez ortulur.

Afiyet olsun.


Not: bu malzemelerden olan hamurun ucte ikisini kalipta pisirdim, geri kalani ile yuvarlak kucuk zeytinli ekmekler yaptim, isterseniz malzemeyi ucte bir oraninda azaltarak sadece kalip icin yeterli hamurla da calisabilirsiniz.

9 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Evren'ciğim,
Biraz önce de bir yorum yazdım sana ama gönderemedim bir türlü umarım bu gelir. Ekmek nefis gözüküyor. Ne güzel kabarmış. İçinde bal olduğu için tadını çok merak ettim. Kalıbın neresine kadar doldurdun hamuru 1 parmak eksik falan mı ? Ellerine sağlık canım :)

Evren Yasa dedi ki...

Tesekkurler bocuruk, bu ara bir sorun var bloggerda anlamadim gitti neden boyle oluyor acaba benim de hic fikrim yok dogrusu. Kalibin hemen hemen yarisina kadar dolu oluyor, cok kabaran bir ekmek, o yuzden sistikce sisiyor. eger hamuru cok koyarsaniz kaliba, kabaramadigi icin siki bir dokusu oluyor, hos olmuyor, az koymak her zaman daha iyi sonuclar veriyor. kolay gelsin.

Behiye dedi ki...

Evrenciğm yine şişko şişko güzel olmuş bu ekmek, eline sağlık.

Adsız dedi ki...

Evrencim kaşarlar ne güzel duruyor öyle, valla nefis gözüküyor ellerine sağlık...

Evren Yasa dedi ki...

Saol behiye, dedigin gibi sisko bir ekmek oldu :) ama bir iki gunden sonra buzdolabinda saklamak lazim, yoksa cabuk kuflenebilen bir ekmek, sanirim icindeki baldan kaynaklaniyor.

Yesimcim ben de seni buralarda hic gormeyince merak etmistim, ugramaz oldu bana demistim :) saolasin canim. kasar iyi bir susleme araci ekmekler icin bence ben de seviyorum goruntusunu.

sevdamavisi dedi ki...

ellerinize sağlık harika bir ekmek görüntüsü var. Ekmek yapmayı o kadar çok seviyorum ki yapamadığım şu günlerde sizlerin tariflerinde geziyorum
sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

Ben de cok seviyorum sevda mavisi ekmek yapmayi ama ozellikle hamura dokunmam lazim, bence gercekten insani rahatlatan bir eylem. Surekli ben evde kendim yapiyorum ekmeklerimi. hem saglikli, hem de katkisiz ekmekler yiyoruz boylece.

Behiye dedi ki...

Evrenciğim, ben yaptığım ilk gün yiyeceğimiz kadarını ayırıp ekmek eğer büyükse dilim değil, parçalara bölüp buzluğa atıyorum. Yemekten bir saat önce bir parça çıkarıp, fırında 10 dk ısıtıyorum, aynı ilk piştiği an gibi oluyor. Belki yapıyorsundur ama yazayım dedim:) Sevgilerimle.

Evren Yasa dedi ki...

Iyi fikirmis behiye, ben yapmiyordum ama deneyeyim bir. cok saol.