Pazartesi, Kasım 13, 2006

Patates YE -16


Herkese Merhaba,

Bir cogunuzun bilgidi uzere bu ayki etkinlige ben ev sahipligi yapiyorum. Gerek gecen ayki konumuzun tatli olmasindan dolayi, gerek Belcika mutfaginin ana malzemelerinden birini secmek istememden dolayi, bu ayin konusunu PATATES olarak belirlemistim. Turk mutfaginda da cok fazla yeri oldugunu dusunuyorum. Dusunuyorum da en cok hangi halini seviyorum patatesin, karar veremiyorum.. Sabah kahvaltilarinda kizarmis kup patateslerin ustune kirilmis yumurtaya kim hayir diyebilir? Ya da saatlerce firinda pisip, kasar peyniri, bezelye, sosis ve misirla suslendirilmis bir patates nasil reddedilir? Hamburgerin ya da kizarmis koftenin yaninda citir citir kizarmis patates nasil da guzel olur.. Ya da bol salcali, kiymayla pisirilmis mis gibi anne yemegi kokan bir patates yemegine ne demeli? Kremanin lezzeti ile butunlesen firin patates ya da havucla bezelye ile zenginlestirilmis patates salatalari.. Ihtimaller o kadar fazla ki.. Insan hangisini sececegini bilemiyor..

Sizin de tahmin edeceginiz uzere bir suru cok hos tarifle karsi karsiya kalacagiz bu ayki etkinlikte.. Umarim hepsini okuyacak ve deneyecek zamana sahipsinizdir.. Herkese katilimindan oturu cok tesekkur ederim. Ayrica bana mail gonderip de tarifi yayinlanmayan olursa lutfen hemen bir uyari maili daha gonderin, bazen gozden kacabiliyor ya da bana ulasmamis olabilir.

Oncelikle benim yaptigim tarifleri paylasmak istiyorum sizlerle.. Aksama da bana ulasan etkinlik tariflerinin ozetlerini eklemeye baslayacagim..

**************************************************************************

1 - Patates Dolmasi

Ankara'dan Aysel Turkan hanim bana cok guzel bir tarif yollamis etkinlik icin. Benim de hosuma giden tatlari birarada bulundurdugu icin hemen denedim. Patatesleri kizartmadan yaptigim icin esimin pek hosuna gitmedi ama bence oldukca hafif ve hos bir yemekti. Tarif icin cok tesekkur ederim..


Malzemeler
6 adet patates
300 gr kiyma
3 corba kasigi sivi yag
1 adet sogan
Yarim demet maydanoz
Karabiber, tuz, pul biber
2 corba kasigi salca
Biberiye (orjinal tarife ben ekledim)

Yapilisi
Patatesler yikanir, soyulur, ortadan ikiye kesilir, icleri biraz oyulur ve tuzlanir. Arzuya bagli olarak biberiye ve pul biber serpilir. Firinda 190 derecede yagli kagit uzerinde pisirilir. Turkan Hanimin tarifinda suda haslanabilir ya da yagda kizartilir demisti. Ben kendimce daha kolay olan firinda pisirme yolunu sectim. 2 kasik yag kizdirilir, dogranmis sogan kavrulur, kiyma eklenir. Kiyma pistikten sonra1 yemek kasigi salca eklenir, kavrulur. Ince kiyilmis maydanoz eklenir. En son baharatla lezzetlendirilir. Pismis patateslerin icine kiymali karisimdan doldurulur. Firina dayanikli bir kaba dizilir. Ayrica 1 bardak su icinde 1 yemek kasigi salca eritilir, 1 kasik yag eklenir ve patateslerin ustune dokulur. Tekrar firinda 15-20 dakika 180-200 derecede pisirilir. Afiyet olsun.

Not: ben icinden cikmis olan patatesleri de firinda pisirdim, ezip kiymanin icine karistirdim.

**************************************************************************

2 - Patatesli Salata


Bu tarif de oldukca pratik. Ben genelde kabak ve havucla yapiyorum ama bu sefer bir degisiklik yapip patates ve havuc olarak ikiliyi degistirdim.


Malzemeler
2-3 adet patates
2-3 adet havuc
1 yemek kasigi mayonez
1 su bardagi yogurt
1-2 dis sarimsak
2 yemek kasigi zeytinyagi
Tuz, pul biber, kuru dereotu

Yapilisi
Havuclar soyulur, rendelenir. Zeytinyaginda sotelenir. Patatesler soyulur, kucuk kucuk rasgele dogranir. Suda haslanir. Patatesler yumusayinca suyu suzulur. Mikserle cirpilarak pure haline getirilir. Yogurt mayanozle karistirilir. Sarimsak disleri soyulur, minik minik dogranir. Tuz serpilir, kasigin tersi ile ezilir. Yogurtla mayoneze karistirilir. Patatesler va havuclar soguduktan sonra karistirilir ve yogurtlu karisim eklenir. Tabakta ustu duzlenir ve baharatla suslenir. Afiyet olsun.

**************************************************************************

3- Firinda Patatesli Tavuk


(fotografini bulamadim arsivimde, bulabilirsem eklerim sonradan)

Kremanin yemeklere kattigi tadi seviyorsaniz eminim bu yemege de bayilacaksiniz.. Aslinda bu ay icinde degil de gecen ay icinde deneysel olarak buldugum bir yemek bu ama ben cok sevdim. Umarim siz de denersiniz.

Malzemeler
1 tavuk gogsu
4-5 adet patates
100 ml krema
Tuz, muskat tozu, karabiber

Yapilisi
Patatesler soyulur, 1 cm'lik kalinliklarda kesilir. Yagli kagit ustunde tuzlanarak firinda 190 derecede ustleri kizarana kadar pisirilir. Tavuk tuzlu suda haslanir, ince ince didilir. Yuvarlak bir tepsinin ortasina tavuklar konulur, etrafina da firinda pismis patates dilimleri dizilir. En uste de karabiber, tuz ve muskat tozu eklenmis krema dokulur. 190 derecede krema katilasana kadar pisirilir. Mmmm sesleri esliginde sicak sicak yenilir.

**************************************************************************

4- Patatesli Kiymali Borek

Yurt disinda olmanin en buyuk zorluklarindan biri de borek yapmaktir bence. Cunku Turkiye'de yasarken insan kose basinda bulabilecegi yufkanin ne onemli birsey oldugunu anlamiyor :) ben buradaki bekcika marketlerinde satilan baklava yufkalarindan kullandim. Cok ilginc aslinda kagit gibiler. Hani bizde normalde yenir ya yufka cig cig, buradakiler kesinlikle yenemiyor, resmen kagit. Ama pisince bizimkiler gibi oluyor ayni.. Pismis halinin fotografi maalesef yok, evden cikmadan hemen once pisirip ciktigimiz icin cekmeyi unutmusum, kusura bakmayin lutfen..


Malzemeler
300 gr kiyma
5-6 adet patates
1 adet sogan
1 yemek kasigi salca
Yarim demet maydanoz
1 paket yufka
1 bardak yogurt
Tuz, karabiber, pulbiber
Yarim bardak siviyag -2 yemek kasigi siviyag
2 yumurta (birinin sarisi ustune surmek icin)
corekotu ve susam

Yapilisi
Ince dogranmis sogan 2 yemek kasigi siviyagda kavrulur, kiyma eklenir, pisirilir. En son 1 yemek kasigi salca eklenir, kavrulur. Ocagin altini kapatinca ince dogranmis maydanozlar da eklenir. Patatesler soyulur, rasgele dogranir suda haslanarak pisirilir, suyu suzulur, mikserle pure haline getilirilir. Kavrulmus kiyma ile karistilir, baharat ile lezzetlendirilir. Yogurt, yarim bardak siviyag ve iki yumurta (birinin sarisi haric) birlestirilir, cirpilir. Her yufka katinin ustune bu karisimdan surulur. Yufkanin yarisini kullandiktan sonra araya ic malzeme eklenir. gene yufka katlari araya yogurtlu karisim surulecek sekilde serilir. En uste gene yogurtlu karisim surulur, ayirdigimiz yumurtanin sarisi en son butun yuzeye yayilir. Corekotu ve susamla suslenir. 190 dereceye isitilmis firinda boregimiz pisirilir.

**************************************************************************

6 yorum:

Defne dedi ki...

Evrenciğim, harika tarifler ve fotoğraflar... Ellerine sağlık. Ben bu YE etkinliklerini çok seven ama vakit bulup da bir türlü zamanında hazırlık yapamayan bir blogger olarak bugun veya yarın mutlaka yapıp, göndereceğim patatesli tarifimi:) Kabul edersin değil mi? :)

Sevgilerimle.

Evren Yasa dedi ki...

ederim tabi ne demek defnecim.. sen gonder yeter ki :)

Adsız dedi ki...

Merhaba, etkinlik hayırlı olsun. Çok güzel tarifler gelmiş, sizin tariflerinizde çok beğendim ellerinize sağlık.

Hatice dedi ki...

Evren'cim senin yaptiklarin da cok lezzetli gorunuyor, ellerine sağlık...sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Evren Hanım

Patates Yemek etkinliğide tarifime yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Sizin tarifleriniz de çok güzel görünüyor. Bu etkinlikler sayesinde bir çok değişik tarif öğrenmiş olduk. Yeni etkinliklerde görüşmek üzere. Hoşcakalın... Sevgiyle kalın... Aysel Türkan-Ankara

http://belguzar anne.blogspot.com dedi ki...

selam kremalı patatesı çok sevıyorum elıne sağlık hayırlı ramazanlar