Pazar, Mart 18, 2007

Ozlemin Pastasi

Ozlemin Pastasi

Lindtin cikolata fabrikasina gittigimizde oradan aldigimiz lindt bulteninden bu tarif.. Benim surekli burada pasta calismalari yaptigim sevgili arkadasim Ozlem bunu iki hafta once yapmisti gelen misafirlerine.. sonuctan memnun kalinca ben de denemeye karar verdim. tabi bir evren klasigi olarak tarife yuzde yuz sadik kalmadan degistirerek dun aksam bize gelen sevgili Yesim ve esi icin yaptim.. Normalde bes katli ama sadece 4 katini yaptim kalibin kucuklugunden.. (Tarifin orjinali 24 cmlik kalip icin ama ben 20 cmlige yaptim.) Ben size orjinal tarifi yazayim benim yaptigim degisiklikleri de aralarda bulabilirsiniz..

Malzemeler

En alt biskuvi tabakasi
150 gr tereyagi
75 gr pudra sekeri
1 yumurta sarisi
225 gr un

Ikinci tabaka
100 gr bitter eritme cikolatasi (lindt excellence %70)
1 yumurta
200 ml cirpilmis cig krema

Ucuncu tabaka (ben bu tabakayi yapmadim yeterince kalin oldugu icin)
2 yaprak jelatin
100 gr sutlu cikolata
1 yumurta
200 ml cirpilmis cig krema

Dorduncu tabaka
2 yaprak jelatin
50 ml hindistancevizi likoru (ben kahve icin kullanilan hindistancevizi aromasi kullandim)
50 gr pudra sekeri
200 gr sekersiz hindistancevizi sutu
150 ml cirpilmis krema
50 gr kuru hindistancevizi

Ust tabaka
Cilekli ya da baska bir aromali tart jolesi
250 ml su
1 yemek kasigi pudra sekeri


Yapilisi

1) En alt tabaka icin gerekli tum malzemeler karistirilir, homojen hale getirilir, buzdolabinda yarim saat dinlendirilir. 24 cmlik kalip yaglanir(altina mutlaka yagli kagit serin,yoksa cikarmak cok zor) ve firin 180 dereceye isitilir. Hamur kaliba gore acilir ve yerlestirilir. Ustu altin sarisi kizarana kadar pisirilir. Kalipta sogutulur ve hafif kenarlarindan bicakla ayrilir kaliptan. (bu biskuvi tarzi hamur oldukca hassas ben sicakken cikarmaya calistim kaliptan ama kirildi, sonra hepsini elimle ezip icine biraz cikolata eritip ekledim, oyle kaliba bastirdim. o yuzden benimki koyu renk oldu, normalde beyaz tabaka olmasi lazim).

2) ikinci tabaka icin gerekli ben mari usulu ya da mikrodalgada cikolata eritilir. bir kaseye kaynar bir su koyulur, ustune baska bir derin kap oturtulur. Bu ikinci kabin icine yumurta ve 2 yemek kasigi su koyulur ve iyice catalla cirpilir (ya da tel cirpici ile). Sonra erimis cikolatanin icine dokulur ve ikisi homojen hale gelene kadar karistirilir (catal ya da kasikla). Cirpilmis krema eklenir en son ve hepsi mikserle bir miktar cirpilir. Sogumus biskuvi tabakasinin ustune eklenir. Dolapta en az 1 saat sogutulur bir sonraki tabakadan once.

3) Ucuncu tabakayi ben yapmadim kalip kucuk oldugu icin. ama soyle yapiliyor, jelatin yapraklari soguk suyun icinde 3-5 dakia bekletilip yumusatilir. bir onceki asama ile ayni sekilde yumurta 2 yemek kasigi su ile sicak su dolu kabin icine oturtulmus ikinci kapta tel cirpici ile cirpilir. cikolata eritilir, bu karisima eklenir, karistirilir. Sicak su banyosundan alindiktan sonra karisim, icine yumusamis jelatin yapraklari eklenir, eriyene kadar karisitirilir. Sonra icine eritilmis cikolata eklenir en son, mikserle cirpilir ve sogumus ikinci tabakanin ustune duzgun sekilde dokulur. 30-40 dakika dolapta sogutulur.

4) (benim en cok sevdigim tabakaya geldik) Jelatin 3-5 dakika soguk suda tutulur. Likor ve pudra sekeri bir kaba alinir ve ocakta hafifce isitilmaya baslanir. Yumusamis jelatin yapraklari eklenir ve eritilir. Eridikten sonra kap ocaktan alinir, icine hindistancevizi sutu eklenir. Sonra buz dolu bır kaba oturtulmus ikinci bir kapta kivami koyulasana kadar karistirilarak sogutulur. en son icine cirpilmis krema ve kuru hindistancevizi eklenir. Kaliba bosaltilir. buzdolabinda sogutulur iyice.

5) Tart jolesi su ve seker ile bir cezvede pisirilir. hizli hizli karistirarak kaynayana kadar ocakta tutulur. sonra ocaktan alinir, bir dakika boyunca karistirarak sogutulur, ve sogumus en ust tabakanin ustune eklenir.

6) servisten en az bir gun once yapip dolapta cok iyi sogutmanizi oneririm ve servisten hemen once de kalibin kenarlarindan bicak yardimi ile hafifce ayrilir, ve servis tabagina alinir. afiyet olsun.

not: tarif uzun ve zorlu gozukuyor ama yapimi cok zevkli insan hic bikmadan yapiyor ve o kadar uzun olduguna bakmayin ben tum ayrintilari yazdim..

22 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba, ben bu görüntüye vuruldum. Monitöre burnumu dayadım. Zor ayrıldım :)

Ellerinize sağlık. Nefis birşey bu...

Ama benim yaprak jelatin bulmam lazım acil tarafından..

Kıbrıs'ta varmıdır acaba yahu .. :(

sevgiler...

http://misss.blogcu.com/

Adsız dedi ki...

Evrencim, ellerine saglik. Pastan muthis gorunuyor. Eminim lezzeti de oyledir. Yesim'i kiskanmamak elde degil. Sevgiler..Zumbul

Adsız dedi ki...

Selamlar,
Ellerine saglik super olmus. Benim bir sorum olacak. 2 ay once ABD'ye tasindik ve bir cok tarifi burda uygulamak da gucluk cekiyorum. Sebebi ise yeni oldugumdan hersey bana cok uzak geliyr. Mesela burada cig krema nasil bulacagim, ya da buldugum kremalardan hangisi cig kremaya denk geliyor hic bir fikrim yok. Eger biliyorsan cig kremanin burdaki karsiligini cok mutlu olacagim. Tarifi vakit gecirmaden denemek istiyorum.
Simdiden tesekkurler ve iyi gunler.
Munire

limoncicegi dedi ki...

Ellerine sağlık. Yeşim nasıl buldu ? Yeşimi yeşimin pastası ile ağırlamıssın :)) Buradan cok leziz gorunuyor.. Buzdolabinda kalma suresi ne kadar ? Hos bizim evde bitmeden ben rahat edemem zaten de..

Evren Yasa dedi ki...

zerrin-miss cok sevindim begenmene, tadi da goruntu kadar super.. ben cok begendim dogrusu bir hindistanceviz sever olarak..

zumbulcum, keske gelsen de sana da ikram edebilsem canim benim!

munire, cig sut kremasini whipping cream olarak bulabilirsin sanirim. yalniz dikkat edecegin sey en az %32-35 yagli olmasi, yoksa katilasirken cok zor hatta bazilarinda imkansiz. kucuk kutularda satiliyor, sutlu muzlu sutler olurdu eskiden hani onlar gibi (kanadada oyleydi). umarim denersin ve sonuctan memnun kalirsin.

limoncicegi, yesimin pastasi degildi aslinda, ozlemin pastasi yazmistim ama hizli okudun heralde :) bence iki gece beklerse buzdolabinda daha guzel oluyor, ama sanirim 4-5 gun dayanir. hala var evde, ama dedigin gibi uzun dayanilacak bir pastaya benzemiyor.. tadi cok guzel!

Yesim dedi ki...

Herkes benim yorumlarımı da sormuş :) Bu pastaya biz bayıldık valla, çok çok lezzetliydi. Hatta Emrah ertesi sabah uzun zamandır yediğim en güzel pastaydı dedi, tabi ben pasta işlerini beceremediğimden onun için tam bir ziyafet oldu valla :)Tekrar tekrar ellerine sağlık Evrencim, herşey çok güzeldi...

Evren Yasa dedi ki...

Yesimcim, begenmis olmaniza cok sevindim canim.. benim de tam tarzim olan bir pastaydi :) bol krema, cikolata, hindistancevizi falan.. emrahin iltifati icin de tesekkurler :) insallah gene yeriz birlikte. tolga isvece gittiginde, ben size yerlestigimde yaparim bol bol :)))) (ne cok konustuk o aksam hirsizlardan, allahtan yakin zamanda yalniz kalmiyorum)

Yesim dedi ki...

gel gel yap valla biz çok memnun oluruz :) Evet ya çok konuştuk iyice paronoyak oldum, perşembe-cuma ağırlarsınız artık beni :)

Safran dedi ki...

Evren ellerine sağlık, gerçekten görünüm mükemmel, kim bilir tadı nasıldır...Sevgiler...

pecete dedi ki...

Grupta resmini gördüm ve dayanamadım. Güzel bir tarif ancak bu kadar güzel resmedilebilinirdi. Tebrik ederim ve ellerinize sağlık. Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Çok güzel gorunuyor gercekten ama benim anlamadigim bir nokta var, 2. kat icin krema ile birlikte eritilmis cikolata kullanıliyor ama benim gördugum kadari ile 2. kat beyaz bir tabaka. Acaba benim kacirdigim bir nokta mi var?

aintabsofrasi.blogcu.com

Evren Yasa dedi ki...

Naile haklisin, ikinci tabak benim tarifte yazdigim hindistancevizli tabaka aslinda. benim kalibim kucuk oldugu icin ortadaki sutlu cikolatali kati yapmadim ben. bir de alttaki tabaka (normalde beyaz olmasi gerekirken) benimki cikolatalti olunca, beyaz kati araya aldim, renk kontrasti acisindan.. ama orjinal tarifteki katlarin yerlerini istedigin gibi degistirebilirsin sonucta, tamamen keyfine bagli.. orjinal tarifte joleli kattan hemen onceydi beyaz kat..

Adsız dedi ki...

anladım evren, kafam karışmıştı, bir bakıyorum çikolata var bir bakıyorum katları inceliyorum falan :) Denemek isterim çünkü baya güzel görünüyor cidden.

Unknown dedi ki...

Evren'ciğim, Çok uğraşmışsın ama belli ki uğraşlarına değmiş. Ellerine sağlık. Nefis görünüyor gerçekten. Pınar

kamiş dedi ki...

Merhaba Evrenbal, pastanın resmini grupta gördüm ve bayıldım. Çok hoş olmuş. Arşivime aldım yani :)) Ellerine sağlık. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Evrencim görüntü insanı baştan çıkartıyor ye beni ye beni diyor :) eline sağlıkresimlerde harika tarif için teşekkürler sevgiler.
www.pastacikiz.com

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Son zamanlar da o kadar çok şeker hamurlu pasta gördüm ve içim dışım şeker hamurlu pasta olmuştu ki ohhhhh nihayet gözlere ziyafet midelere afiyet bir pasta yakaladım ellerine sağlık canım çok çok güzel görünüyor eminim tadı da görüntüsü kadar mükelleftir;)
SEVGİYLE KAL...

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

İsmimi eklemeyi unutmuşum;(
Tekrar Sevgiyle...
zuhal yalçın

Adsız dedi ki...

Evrenciğim merhaba, pastanın görüntüsü o kadar güzel ki hayran kaldım doğrusu. Arkadaşın özleme de tarif için çok teşekkür ederiz. Ellerine sağlık.

nilay dedi ki...

Evren'cim ;
sana uğramayalı neler kaçırmışım böyle :) ne hoş bir pasta olmuş...yapımı biraz zahmetli gibi duruyor ,ama sonuca deyiyordur eminim :) ellerine sağlık


sevgiler

Adsız dedi ki...

yazdigim hindistancevizli tabaka aslinda. benim kalibim kucuk oldugu icin ortadaki sutlu cikolatali kati yapmadim ben. bir de alttaki visit :internet web Design Firm tabaka (normalde beyaz olmasi gerekirken) benimki cikolatalti olunca, beyaz kati araya aldim, renk kontrasti acisindan.. ama orjinal tarifteki katlarin

humeyra dedi ki...

Fotoğraf, tek kelime ile "harika" görünüyor. Bu tarifi, kenara ayırıyorum, yapmam gerek. Böyle bir şeyden mahrum kalmamalıyım :)