Perşembe, Nisan 26, 2007

Belcika'da bir koy..

BOKRIJK - Zamanda Yolculuk..

Gecen haftasonu esimle beraber gezdigimiz Genk sehrine cok yakin yapay bir koy burasi.. Icinde gercekten orada yasiyormus gibi yapan bir koy halki da var.. Hersey 100 yil oncesine ait.. Kiyafetler, evler, kullanilan esyalar..


Bircok kisiden duymustuk aslinda daha oncesinde de gidememistik. Havanin guzel oldugu bir gun yapilacak guzel bir etkinlik bence.. her gunun farkli bir temasi var, mesela bizim gittigimizde cevrede yetisen meyveler gunuydu.. Pazartesi gunu mesela camasir gunu.. Orada olan insanlar ona gore gunluk aktivitelerini duzenliyorlar.. Biz gittigimizde gezerken herkeste birseyler pisirme telasi vardi.. Bir evde elmali turta hazirlaniyordu, baska bir evde bahcedeki firina yeni ekmek surulmustu.. Mesela tam kapidan cikarken rastladigimiz biri bizimle sohbet ederek kiliseye yetismesi gerektigini falan soyledi.. Boyle degisik bir ortamdi.. Koyun bir de kilisesi ve okulu vardi meydanda.. Oralarda da isler gundelilkhayat seklinde ilerliyordu.. Koyun okulunda bulunan ogretmen o zamanki ogretim hakkinda da bilgi veriyordu.. O donemlerde daha ziyade okulun ogretmeninin maasini koyde yasayanlar, ciftciler falan odermis. Okulun icinde (toplamda bir sinif bir odadan olusuyor zaten) bulunan odada kalirmis ogretmen de. Koylerde ogretim zaten sadece okuma yazmadan ibaretmis. Bir de tanrinin varligi, sorgulanamazligi gibi konular islenirmis..


O donemde insanlarin ugrastigi el isleri ya da para kazanma yontemleri de evlerde sergileniyordu. Bazisi kumaslardan bebek yapiyor, bazisi sapka dikiyordu. Ayakkabicilik, hasir orme, hali dokuma, yun egirme, dantel orme aklimda kalmis.. Buradaki urunler de tabi gelenlere satiliyor isterseniz.. Ustteki fotograf mesela belcika danteli ornegi.. Cok degisik sekilde oruluyor bizim klasik tig ile dantel orme degil. Ben hic anlamam dantelden, bilenler belki methodu bize anlatir :)


Zenginle fakir arasindaki fark tabi o zamanlar da cok barizmis. Altta gordugunuz ilk fotograf baron ve baronezin mutfagindan.. Cok sikti dogrusu hersey.. Ikinci fotograf da ayni evin salonundan..

Ikinci fotograf da normal bir koyluye ait.. Fark ortada..


Aachen'a da oldukca yakin.. Firsatini bulursaniz renkli bir gun icin gidin gorun derim ben..

9 yorum:

Sweety dedi ki...

evrencim ya cok guzelmiiiss. bayildim. cok severim eski evleri falanda o kadar cok merak ederimki cok gormek istedim. peki bu evlerin hangilerine girilebildigini nasil anliyorsunuz yada girisleri paralimi. bu konularda bilgi vverirsen cook sevinecem . optum sevgileeer.

Sweety dedi ki...

bu arada su dukkani cok begendim herkosesinin fotosunu cekesim geldi:)))

Adsız dedi ki...

çok güzel bi yermiş çok hoş gerçekten zamanda yolculuk gibi...

www.maviveportakal.blogcu.com

Evren Yasa dedi ki...

butun evler ucretsiz hepsini gezebiliyorsun ececim, yalniz giriste para vermen lazim koye.. o da 7 euroydu sanirim. pazar gunleri falan da acik ama o zaman 10 euro, araba parki da 3 euro gunluk. sekerci dukkani gercekten de cok guzeldi.

fatos, zamanda yolculuk guzel de insan yeniden gunumuze donmek istiyor :))

Sweety dedi ki...

himm cumartesi gitmekte yarar var o zaman belki yazin annemlerin gelisini bekleriz hep beraber gezeriz onlarla cok hos bir yere benziyor. Sizinle bizde gelebilseydik keske:) optum evrencim...

Adsız dedi ki...

merhaba Evren, ne güzel fotoğraflar, ne güzel bir yermiş burası böyle... Bayıldım...

Görmeyi çok istedim.. Ama bu şekilde görmek bile keyif verdi. Çok teşekkürler..

sımmsıcak sevgiler...

Yesim dedi ki...

Çok güzelmiş burası, gidilecekler arasına ekledim hemen, keşke o gün biz de gelebilseymişiz, neyse başka zamana artık...

Evren Yasa dedi ki...

sweety, gelecek olanlarla gitmen daha iyi, bir kereden fazla gezersen degmeyebilir :) bir de 3 saatte biz bitirebildik neredeyse butun koyu, yurumeyi seven birileri ile gitmek lazim..

Zerrin-miss, insallah imkanin olur yakindan da gorebilirsin.. gercekten gezmesi zevkli bir yerdi..

Yesimcim keske walla cok guzel bir yerdi.. birlikte daha zevkli olurdu bence..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Ne güzel bir köy, çok isterdim görmeyi.
Belçika'ya gitmeden önce bu yerlerin varlığından haberim olsaydı, gitmek için bir yolunu bulurdum.. Ne güzel yerler varmış Belçika'da... Sadece Brüksel, Antwerp ile sınırlı değilmiş yani Belçika..
Fırsat varken gezdiğiniz için sizi tebrik ediyorum:)
sevgiler