Çarşamba, Mayıs 16, 2007

Bademli Elmali Turta ve yeni maceralara yelken..


Daha onceden soz verdigim bademli elmali turtaya sira geldi nihayet.. Cok guzel oldugunu soyliyeyim bastan.. Ben de cok begendim, hem ilik hem soguk kahvenin yaninda cok guzel oluyor. Yalniz tereyagi acisindan oldukca zengin bir tatli o yuzden ince bir dilim daha faydali. Ben 20 cm'lik kalip kullandim, kalinca bir turta oldu (ben kalin olmasini seviyorum). Ama isterseniz daha ince de yapabilirsiniz 24 cm'lik bir kalipla.. Tarif "Het Complete Bak Koekboek" kitabindan..

Orjinali armutlu idi ama elmali yaptim ben, tercih size kalmis..

Malzemeler

Hamuru icin
155 gr un
90 gr tereyagi, soguk ve kuplere bolunmus
60 gr seker
2 yumurta sarisi, hafifce cirpilmis

Dolgusu icin
165 gr tereyagi, yumusak
160 gr seker
3 yumurta
135 g ince cekilmis badem (kahve ogutucusu ise yariyor)
1.5 kasik un
2 olgun armut (ya da elma)


Yapilisi
1) Kalibini yaglayin, firinizi 180 dereceye isitin. Hamur icin gerekli olan unu ve yagi bir kaba alip parmak uclarinizla ikisini birbirine yedirin. Sekeri ekleyin, karistirin. En son yumurta sarilarini kaba alin ve homojen bir hamur elde edin. Top haline getirip, strec folyo ile sarip, buzdolabinda yarim saat dinlendirin.

2) Merdane ile unlu bir zeminde hamuru kalibiniza gore acin, yerlestirin ve 10 dakika pisirin. Pisiriken once ustune aluminyum folyo serin, ustune de agirlik yapacak nohut, pirinc gibi seyler koyun. Pistikten sonra bunlari ustunden alacagiz. Sadece kabarmamasi icin onlem olarak kullaniyoruz.

3) Ici icin seker ve yag cirpilir (yalniz krema gibi olmayacak, cok incelmemesi lazim). Tek tek yumurtalar eklenir, yedirilir. En son ince cekilmis badem ve un eklenir.

4) Pisirdigimiz hamurun ustune bu karisim esit sekilde dokulur. Ustune ince ince (3 mm) dilimlendigimiz elma dilimleri yerlestirilir. (Ben elmalarin kararmamasi icin 1.5 bardak suyun icine yarim limon sikip, elma dilimlerini onun icinde tutuyorum, turtanin ustune koymadan once de tarcin ve biraz esmer sekerle ovalayip oyle diziyorum).

5) Turtayi yeniden firina verip yaklasik 50 dakika daha pisiriyoruz. Ic malzemenin katilasmasi gerekiyor firindan almadan once.

Hepsi bu kadar.. Isterseniz ilikken sicak bir fincan kahvenin yaninda servis edin, isterseniz buzdolabinda bir gece bekletip ertesi gun misafirlerinize bir dilim elma ziyafeti yasatin..

Bu arada yeni maceralara yelken dedim baslikta.. Cunku biz bu haftasonu yokuz yine. Bir kamp macerasi daha yasamak icin Fransa yollarina dusuyoruz.. Donuste anlatirim Paris sehrini sizlere..
Haftaya gorusuruz..


8 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba, bayıldım görüntüye, sunuma.. Nefisss olmuş. Ellerinize sağlık. Armut yerine elmayı tercih etmeniz süpper olmuş. Ve bende turtayı kalın severim... Ohh bu tam benlik olmuş. Kesin deneyeceğim...

Sımmsıcak sevgiler..

Kampınız umarım istediğiniz gibi geçer :))

merakli dedi ki...

Burada yağmur yağıyor.Ne güzel olurdu bir fincan çayla birlikte kimbilir!

Selcen Şenocak dedi ki...

Nefis görünüyor ellerine sağlık canım. İyi tatiller sevgilerimle...

limoncicegi dedi ki...

Evrencin, 90 gram teyeyagini gorunce;"eee normal" derken, 165 grami gordum ve yapilacaklar listesine almadim :(( Biliyorsun yeni verdim ben onlari, almasam hemen, bir de yaninda dondurma koymussun, misler gibi... Simdi siz gittiniz, geizyorsunuz bol bol, degisiklikler-suprisler- eglenceler sizin olsun..optum

Sibel dedi ki...

Hakikaten nefismiş! İnce bir dilim neden olmasın yani:) Evrencim eline sağlık, Paris raporunu da heyecanla bekliyorum!! Bol bol kafe gez:)

Evren Yasa dedi ki...

Zerrin-miss, umarim denediginde memnun kalirsin.. kamp cok guzeldi, detaylari yakinda yazarim..

merkali, yagmur yaninda gercekten guzel olurdu.. burada da kac gundur yagiyor. ama ben yaz gelsin istiyorum!!

almula, tesekkur ederim, saolasin..

limoncicegi, dedigim gibi agir bir turta bu.. pek diyetlik degil, daha sutlu seyler yemek lazim sanirim diyette.. ama isler rayina girince, yapabilirsin ince bir dilim nefis koreltmek icin yeterli :)

sibelcim ince bir dilimden zarar gelmez diyorum ben de :) Paris raporu yakinda burada olacak, cok yer gezdik hala ayaklarim agriyor!

nomaam dedi ki...

merhaba, şu an burada sabahın 5'i ve ben katholieke leuven üniversitesine gelmek üzere olan bir iletişim öğrencisiyim 18.google sayfasından buraya ulaşmış bulunmaktayım... çok alakasız bir platform olduğunun farkındayım fakat leuven konusunda bana kuyucu_man@yahoo.com adresinden ulaşırsanız sevinirim.. bu arada yemekler harika :)

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Turta gerçekten çok güzel görünüyor.

En kısa zamanda denemek isterim ama anlayamadığım bir husus var. Acaba fırını kaç dakika önce ısıtmaya başlıyoruz. Hamuru yoğurmadan önce fırının ısıtılması gerektiği yazılmış ama arada buzdolabında da yarım saat bekliyor. Fırını on dakika önce ısıtmaya başlamak yeterli olur mu?

Umarım sizinki gibi güzel bir turta yapabilirim.

Sevgiler, Ayşegül