Çarşamba, Eylül 19, 2007

Sebze sevmeyenler icin sebzeli borek..

Bugune kadar yedigim ve yaptigim en saglikli borek oldugunu iddia ediyorum, sevgili arkadaslar.. Hatta kendinize gore malzemelerle oynayip daha saglikli yapabilirsiniz bile.. Cocuklar icin de ideal.. Ozellikle sebze gorunce, arkasini donup giden, illa patates kizartmasi yaninda kofte isteyenler icin.. Cocugunuz borekmiscesine mideye indirdikten sonra, siz de iciniz rahat sekilde masadan kalkabilirsiniz..

Esim de aksam "Cok saglikli olmus, ellerine saglik" dedi.. Icinde bir suru sebze var ama tadindan bunu anlamaniz mumkun degil.. Bir de isin diger guzel tarafi, elimde kalan kabak dolmasinin artiklarini degerlendirmek icin bu tarifi uydurmus olmam.. Tamamen benim uydurmamdir. Lezzeti ise garantili :)

SEBZELI BOREK


Malzemeler
2 adet sivri biber
1 adet patates (rendelenmis)
1 adet havuc (rendelenmis)
1 adet sogan
1 kabak (ya da kabak dolmasindan kalan kabak icleri)
dortte bir karnabahar (bu da dolapta kalmis olanlardandi)
6-8 tane kiraz domates (ustunu suslemek icin)
Bir cay bardagi siyah zeytin (cekirdekleri cikarilmis, dilimlenmis)
Yarim cay bardagi mozeralla (ya da beyaz peynir)
3-4 yemek kasigi zeytinyagi
2 yemek kasigi tereyagi
3 yumurta
3 yemek kasigi krema (yoksa 2 yemek kasigi daha yogurt ekleyin)
3 yemek kasigi yogurt
1 su bardagi un (yaklasik olarak)
1 cay kasigi kabartma tozu
1 cay kasigi karabiber
1 cay kasigi pul biber
2 cay kasigi tuz
1 tatli kasigi kuru dereotu (yoksa yarim demet tazesi de olur)
Rende kasar (ustune)

Yapilisi
1) Zeytinyagini tavaya alip, isitin. Ince dogradiginiz soganlari ve 1 adet biberi (digeri susleme icin) tavaya alin. Soteleyin.
2) Karnabahari minik minik ciceklerine ayirin. Havucu, patatesi rendeleyin. Kalan kabak artiklarini da minik minik dograyin.
3) Sotelenmis sogan biber karisimi ustune patates, havuc, karnabahar, kabaklari alip, hepsi iyice yumusayana kadar pisirelim. En son altini kapatmadan karabiber, pul biber, 1 cay kasigi tuz (1 cay kasigi hamura koyacagiz) ve dereotunu ekleyip, bir karistirip ocaktan alalim.
4) Yumurtalar bir kaba kirilir, 1 cya kasigi tuz, yumusak tereyagi, kabartma tozu, yogurt, krema eklenip, elimizle karistirilir. Yavas yavas un eklenir. Kivami ele yapisan ama kek hamuru gibi de sivi olmayan, katilasmaya baslamis bir sekilde olmalidir.
5) Sogumus olan sotelenmis sebzelerimiz (isterseniz yarisini ayirip buzlukta bir sonraki borek icin saklayabilirsiniz - ben oyle yaptim, isterseniz hepsini bir seferde de kullanabilirsiniz) ve zeytinlerimiz (isterseniz birkacini ayirin susleme icin) ile kup kup dogranmis peynirler hamura eklenir ve yogurulur. Hala elinize yapisan, ama katilasmis bir hamur olmasi gerekiyor. Degilse azar azar un ekleyerek kivami tutturabilirsiniz. Yaglanmis firin kabimiza aktaralim hamurumuz, ustunu de kasigin tersi ile duzleyelim.
6) En son uste de kiraz domateslerimiz, dilimlenmis biberlerimiz ve zeytinlerimiz ile goze guzel gozukecek bir sekil verip, ustune rende kasar serpelim.
7) 190 dereceye isitilmis firinda, yaklasik 45 dakika pisirelim. Kabarip, ustunun katilasmasi gerekiyor, bicakla almadan kontrol edelim.

Cayin yaninda servis edelim biraz ilindiktan sonra.. Afiyet olsun..


9 yorum:

limoncicegi dedi ki...

Valla hem malzemeleri degerlendiriyorsun, hem saglikli yemekler yapiyorsun... supersin valla supersin. ellerine saglik

Adsız dedi ki...

nefis tek kelimeyle..

Ellerinize sağlık..

sıcacık sevgiler...

Evren Yasa dedi ki...

Iyi ki yorum yazdiniz kizlar yoksa adim esim tarafindan "sifirci" ya cikacakti :)

Limoncicegi, en sevdigim seydir kalanlari degerlendirmek. Genelde evde olan seylerden birseyler yapmaya calisirim.

Zerrin-miss ben de cok sevmistim bu tarifi, ama yorum gelmeyince sevilmedi diye dusundum. begenmene sevindim.

NiNo dedi ki...

harikaaaaaaaa pizza gibi :D annenizin calismalarida enfes bayildim

Yaren dedi ki...

cok güzel görünüyor,bu börek hic yenmezmi mmm.Ellerine saglik

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Bugun bu tarifi deneyim diyorum. Gerci calistigim icin eve gec gidecegim. Kolayca makarna yaparim iftara diyordum ama bu borege gorunce cok hosuma gittim. Kabak ve karnibaharim yok. Onun yerine baskar birsey katarim artik... Mantar olabilirmi??? Maydonozda super olur..
Harika gorunuyor....

Zubeyde

Evren Yasa dedi ki...

Zubeyde,
Istedigin her sey olur. Ben evdekileri degerlendirmek icin onlari kullandim, sen de mantar kullanabilirsin. Yaninda yogurt da cok guzel oluyor, ya da ayran da olur.

Umarim begenirsin afiyet olsun simdiden.

Adsız dedi ki...

Böregi dedigim gibi o gün yaptim. Ben bütün sebzeleri icine kattim, bol olsun diye. Ama biraz kalin oldu. Birdahakine biraz daha az sebze yeter diye düsünüyorum. Yada büyük tepsiye dökmek lazim. Büyük lafi dinlemeyin hali bu olur iste, dedim kendi kendime.. Saka tabi.
Tadi harika idi. Esim bayagi bir yedi diyebilirim.. Birdahakine yaptigimda biraz maya katmayi düsünüyorum, cünkü kabarmadi. Hani ici söyle göz göz olur diye beklemistim. Biraz ici kati gibi oldu.. Benim sebzelerim tam sogumamisti (zaman yoktu cünkü), o yüzden olmus olabilirmi?? Ama tadina diyecek birsey yotku. Ha eve vardigimda, baktim buzluga karnibahar varmis. Mantar katmadim.. Ek olara icine cörek otu ve maydonoz ekledim.
Tarif icin tekrar tesekürler. Calisan biri olarak kolay, tadi nefis tariflere bayiliyorum.
Zübeyde

Evren Yasa dedi ki...

Zubeyde,

icindeki peynirden dolayi cok goz goz olmayan bir tarif bu. Bir de tepsi biraz buyuk olursa daha kolay piser hem.

Tadi guzel oluyor ama cok kabarmiyor, belki maya katkisiyla da guzel olur ben hic oyle denemedim. Sonucu yazarsan sevinirim. Afiyet olsun.