Perşembe, Kasım 08, 2007

Belcika tariflerinden bir tane daha..

Belki duymussunuzdur, buralarin "waffle"i meshurdur. Bir de Turkiye'de waffle diyerek sattiklari seylerle alakasi yoktur. Genelde buranin insanlari ustune krema, cikolata, meyve ya da recel koymadan yemeyi tercih ediyorlar. Kendisi tek basina yeterince guzel ve lezzetli. Ben de ilk zamanlarimda cok kotu alismistim kendilerine ama neyse ki o aliskanliktan kurtuldum en azindan :)

Belcika'da iki cesit var bellibasli. Biri "Liege waffle"i biri de "Bruksel waffle"i. Benim tercihim Liege olandan yana. Sanirim Turkiye'de daha cok Bruksel tipi yapiliyor, sivi bir hamurdan yapiliyor disi, ici oldukca yumusak oluyor. Liege cesidi ise daha farkli. Bir yiyen pisman bir de yemeyen :)

Evinizde yapmak isterseniz tarif asagida.. Afiyet olsun simdiden.

Liege Waffle

Malzemeler
500 gr un
1 paket instant maya
2 yemek kasigi toz seker
120 ml ilik sut
120 ml ilik su
1 yumurta
250 gr tereyagi (ben azalttim biraz bu miktari)
1 yemek kasigi bal
bir tutam tuz
200 gr toz (kum) seker - daha fazla bilgi icin buraya bakabilirsiniz
bir tutam tarcin
yarim paket vanilya


Yapilisi
Oncelikle 350 gr un, maya, toz seker ve vanilya iyice karistirilir. Ortasi acilir, su, sut ve yumurta eklenip kati olmayan bir hamur elde edilir. 15 dakika kabarmasi icin beklenir. Kup kup dogranmis kati yag, kalan un, tuz, tarcin, taneli seker ve bal eklenip homojen bir karisim elde edilir. 30 dakika beklenir. Waffle yapma makinasi isitilir. Ekstra yaglama yapmadan hamurdan iki uc yemek kasigi kadar toplar makinaya yerlestirilir. 1.5 dakika bir yuzu, 1.5 dakika bir yuzu pisirilir. Sicak sicak kahvenin yanina servis edilir.


11 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Eski tost makinamın içindeki aparatın bir yüzü de waffle içindi ama bir kere bile yapamadan bozuldu o makina:( Şimdikinde öyle bir aparat yok. Yani tarifini yapamayacağım. Ama çok da canım istedi. Biraz kornet tadında mı oluyor bu? Eline sağlık Evren'cim:)
Sevgilerimle...

Evren Yasa dedi ki...

Bocuruk, sanssizlik olmus, normal tost makinasinda denemistik biz daha oncesinde ama olmamisti. gozenekli olmadigi icin kabarmasina mani oluyor duz aparatlar. illa boyle waffle aparati olmali. Kornet gibi olmuyor aslinda tadi ama neye benzetebilirim onu da bulamadim. Insallah birgun Bruksel'de Belgaufra'da yeme sansin olur da asil waffle nasil oluyor ogrenirsin. :) ama soyleyeyim aliskanlik yapiyor.

Sibel dedi ki...

Sevgilim waffle bağımlısı Evrenciğim.. Hiç üşenmeden Beşiktaş'tan kalkıp Moda Kup'a waffle yemeye gittiğimizi bilirim. Hatta bir kere de Beyoğlu Mado'ya oturmuşken kalkıp yine Moda Kup'a gitmişliğimiz var. Sana evde yapayım bari waffle diyordum ona, ama tariflere çok güvenemiyordum. Orjinal bir tarif iyi oldu:) Teşekkürler!

Gizem dedi ki...

Aaaaa waffle'i waffle yapan o tanecikli seker hakikaten!
Hani 'the' waffle

munevver dedi ki...

Evren, ben de sık sık yaparım. Makinam eskidi biraz ama,( 17 yıllık) hala bozulmadı, kullanıyorum. Biz de sade seviyoruz. Üzerine pudra şekeri eleyerek. Bazen içine elma rendesi koyuyorum. Burada sade yapmıyorlar, hep ağır ağır soslarla satılıyor.

Eline sağlık.

Sevgiyle, Nane Limon

Yaren dedi ki...

Cok güzel görünüoyr.El yapimi tabiki daha lezzetli olur.Ben hic yapmadim evde.Makinesini almayi düsünüyorum,oglum cok seviyor,tabi bizde.Ellerine saglik.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ne güzel bir görüntü bu. Bende tadını merak edenlerdenim. Ama benimde waffle aparatım yok :( Elinize sağlık sevgiler

Adsız dedi ki...

Ben tarifi not ediyorum canımcım ama şimdilik ben de yapamayacağım.
Ehh artık oraya gelince bir waffle mikanesi alırım .Ne de olsa kocişim belçikalı.
Patates kızartması ile waffle'ı iyi yaptım mı olurum iyi eş :))
Ellerine sağlık canımcım!
(Bu arada vize başvurumu henüz bugün yapabildim)

Tijen dedi ki...

Sevgili Evren,
Bir zamanlar IBM bizi Belçika'ya kursa yollardı. Her gidişimde sokaklardaki arabalarda waffle satanlardan değişik türlerini denerdim. Yemeyeli ne çok oldu. Belçika'ya gelmeyeli ise bin yıl oldu neredeyse, belki bahara!

limoncicegi dedi ki...

Bizim bir arkadasda bana bunalrdan getirmisti, ben de buyuk bir keyifle 2-3 gun icinde bitirdim tabi hepsini. Sonra daha fazla olmadigi icin hayiflanip biraz aramistim, bu yag oranini gorunce hem yaomaktan vazgectim hem de burada kolay erisilebilir bir yerde olmadigi icin mutlu olmustum. Sende iyi ki birakmissin bu aliskanligini.. tereyagi falan ama yine de bu kadari fazla yahu : ))
ellerine saglik

Evren Yasa dedi ki...

Limoncicegi, bu oranlarla yapinca 16 tane falan cikiyor. Bir tanesini yiyince de kesiliyorsun yani aslinda cok fazla yag almamis oluyorsun ama tabi gene de cok saglikli oldugunu soyleyemem.:)