Pazar, Mart 25, 2007

3. yemek kursumuz tamamlandi!

Cok zevkli gecen bir yemek etkinligi idi bu.. Gercekten cok eglendik.. Yarisma yaptik kendi aramizda.. 20 dakikada en cok cesit en guzel kanepeleri yapma yarismasi.. Bircok parti apertifini yaptik birlikte.. Cok yaratici fikirler cikti ortaya.. Asagida calismalarimizi ve calismalarimiz esnasinda cekilmis fotograflari gorebilirsiniz.. (tarifleri ilk vakit buldugum aralikta yazacagim)

Neler yaptik?

Ton balikli avokado
Malzemeler
2 avokado
1 kutu ton baligi
3-4 yemek kasigi konserve misir
1 yemek kasigi mayonez
2 dal yesil sogan
Tuz
Aci biber tursusu

Susleme icin
Mor lahana yapragi, kurdan, cherry domates, yesillik

Yapilisi
Avokadolar boyuna ikiye kesilir, cevirerek birbirinden ayrilir. Cekirdek cikarilir. Icleri biraz daha oyulur. Cikan malzeme suzulmus ton baligi, mayonez, misir, yesil sogan, tuz ve kucuk kucuk dogranmis biber tursusu ile karistilir. Avokadolarin ici bu karisimla doldurulur. Ustlerine biraz yesillik, yarim cherry domates ve kurdanla olusturulmus gemi yelkenleri yerlestirilir.

Suslu YumurtalarMalzemeler
8-10 adet yumurta
1-2 yemek kasigi mayonez
Tuz, pul biber

Yapilisi
Yumurtalar haslanir, boyuna ikiye kesilir, sarilari rondoya alinir, beyazlar tabaga dizilir. Sarilarin icine tuz, kirmizi biber ve mayonez karistilir. Rondo ile pure haline getirilip, krema sikma torbasi ile beyazlarin icine sikilir. Ustleri arzuya gore suslenir.

Firinda mantar dolmasi
Malzemeler
500 gr mantar
100 gr cok yagli olmayan beyaz peynir (biz feta kullandik)
1 yemek kasigi tereyagi
Zeytinyagi, tuz, reyhan, pul biber

Yapilisi
Mantarlar yikanir, saplarindan ayrilir. saplari minik minik dogranir. Gene minik minik dogranmis peynirle karistilir, reyhan ve pul biber ilavesi yapilir. (isterseniz bir yumurta kirip, biraz da rende kasar ekleyebilirsiniz) En son bir kasik tereyagi eklenir. Mantarlar zeytinyagi ve tuzla karistilir, firin tepsisinde 190 derecede sulari cikana kadar pisirilir. Firindan cikarilir, iclerine karisimdan doldurulup, firinda biraz kizarana kadar daha tutulur. Sicak servis edilir.


Cesitli Kanepeler
Cips yanina soslar - guacomole ve yunan usulu caciki
Guacomole
1 avokado
1/2 sogan
1 domates
tuz
yarim limon suyu
1 yemek kasigi zeytinyagi

Yapilisi
Avokado, sogan, soyulmus domates rondodan gecirilir. En son limon suyu, zeytinyagi ve tuz ilavesi yapilir. Cipsle servis edilir.

Caciki
400 gr yagli suzme yogurt
2 salatalik
1 dis sarimsak (iki de olabilir arzuya gore)
Tuz
Nane (taze ya da kuru)

Yapilisi
Salatalik kabugu ile rendelenir, sarimsak ufak ufak dogranip tuzla ezilir, yogurda karistirilir. Salatalik rendesi elle sikilarak suyunu almadan yogurdun icine karistirilir. Ince kiyilmis taze nane (cok olmayacak) ya da kuru nane en son eklenir, karistilir. cipsle servis edilir.



Bunlarin disinda masada sunlari da gorebilirsiniz..

Yesil mercimekli salata
Kerevizli makarna salatasi
Mor lahana salatasi
Acili ezme (dip sos)

Gecmis ya da gelecek yemek etkinlikleri icin..


Pazar, Mart 18, 2007

Ozlemin Pastasi

Ozlemin Pastasi

Lindtin cikolata fabrikasina gittigimizde oradan aldigimiz lindt bulteninden bu tarif.. Benim surekli burada pasta calismalari yaptigim sevgili arkadasim Ozlem bunu iki hafta once yapmisti gelen misafirlerine.. sonuctan memnun kalinca ben de denemeye karar verdim. tabi bir evren klasigi olarak tarife yuzde yuz sadik kalmadan degistirerek dun aksam bize gelen sevgili Yesim ve esi icin yaptim.. Normalde bes katli ama sadece 4 katini yaptim kalibin kucuklugunden.. (Tarifin orjinali 24 cmlik kalip icin ama ben 20 cmlige yaptim.) Ben size orjinal tarifi yazayim benim yaptigim degisiklikleri de aralarda bulabilirsiniz..

Malzemeler

En alt biskuvi tabakasi
150 gr tereyagi
75 gr pudra sekeri
1 yumurta sarisi
225 gr un

Ikinci tabaka
100 gr bitter eritme cikolatasi (lindt excellence %70)
1 yumurta
200 ml cirpilmis cig krema

Ucuncu tabaka (ben bu tabakayi yapmadim yeterince kalin oldugu icin)
2 yaprak jelatin
100 gr sutlu cikolata
1 yumurta
200 ml cirpilmis cig krema

Dorduncu tabaka
2 yaprak jelatin
50 ml hindistancevizi likoru (ben kahve icin kullanilan hindistancevizi aromasi kullandim)
50 gr pudra sekeri
200 gr sekersiz hindistancevizi sutu
150 ml cirpilmis krema
50 gr kuru hindistancevizi

Ust tabaka
Cilekli ya da baska bir aromali tart jolesi
250 ml su
1 yemek kasigi pudra sekeri


Yapilisi

1) En alt tabaka icin gerekli tum malzemeler karistirilir, homojen hale getirilir, buzdolabinda yarim saat dinlendirilir. 24 cmlik kalip yaglanir(altina mutlaka yagli kagit serin,yoksa cikarmak cok zor) ve firin 180 dereceye isitilir. Hamur kaliba gore acilir ve yerlestirilir. Ustu altin sarisi kizarana kadar pisirilir. Kalipta sogutulur ve hafif kenarlarindan bicakla ayrilir kaliptan. (bu biskuvi tarzi hamur oldukca hassas ben sicakken cikarmaya calistim kaliptan ama kirildi, sonra hepsini elimle ezip icine biraz cikolata eritip ekledim, oyle kaliba bastirdim. o yuzden benimki koyu renk oldu, normalde beyaz tabaka olmasi lazim).

2) ikinci tabaka icin gerekli ben mari usulu ya da mikrodalgada cikolata eritilir. bir kaseye kaynar bir su koyulur, ustune baska bir derin kap oturtulur. Bu ikinci kabin icine yumurta ve 2 yemek kasigi su koyulur ve iyice catalla cirpilir (ya da tel cirpici ile). Sonra erimis cikolatanin icine dokulur ve ikisi homojen hale gelene kadar karistirilir (catal ya da kasikla). Cirpilmis krema eklenir en son ve hepsi mikserle bir miktar cirpilir. Sogumus biskuvi tabakasinin ustune eklenir. Dolapta en az 1 saat sogutulur bir sonraki tabakadan once.

3) Ucuncu tabakayi ben yapmadim kalip kucuk oldugu icin. ama soyle yapiliyor, jelatin yapraklari soguk suyun icinde 3-5 dakia bekletilip yumusatilir. bir onceki asama ile ayni sekilde yumurta 2 yemek kasigi su ile sicak su dolu kabin icine oturtulmus ikinci kapta tel cirpici ile cirpilir. cikolata eritilir, bu karisima eklenir, karistirilir. Sicak su banyosundan alindiktan sonra karisim, icine yumusamis jelatin yapraklari eklenir, eriyene kadar karisitirilir. Sonra icine eritilmis cikolata eklenir en son, mikserle cirpilir ve sogumus ikinci tabakanin ustune duzgun sekilde dokulur. 30-40 dakika dolapta sogutulur.

4) (benim en cok sevdigim tabakaya geldik) Jelatin 3-5 dakika soguk suda tutulur. Likor ve pudra sekeri bir kaba alinir ve ocakta hafifce isitilmaya baslanir. Yumusamis jelatin yapraklari eklenir ve eritilir. Eridikten sonra kap ocaktan alinir, icine hindistancevizi sutu eklenir. Sonra buz dolu bır kaba oturtulmus ikinci bir kapta kivami koyulasana kadar karistirilarak sogutulur. en son icine cirpilmis krema ve kuru hindistancevizi eklenir. Kaliba bosaltilir. buzdolabinda sogutulur iyice.

5) Tart jolesi su ve seker ile bir cezvede pisirilir. hizli hizli karistirarak kaynayana kadar ocakta tutulur. sonra ocaktan alinir, bir dakika boyunca karistirarak sogutulur, ve sogumus en ust tabakanin ustune eklenir.

6) servisten en az bir gun once yapip dolapta cok iyi sogutmanizi oneririm ve servisten hemen once de kalibin kenarlarindan bicak yardimi ile hafifce ayrilir, ve servis tabagina alinir. afiyet olsun.

not: tarif uzun ve zorlu gozukuyor ama yapimi cok zevkli insan hic bikmadan yapiyor ve o kadar uzun olduguna bakmayin ben tum ayrintilari yazdim..

Salı, Mart 13, 2007

Atina'daydim..


Son dort gundur bloga gelen yorumlara cevap yazamadim kusura bakmayin.. Atina'da esimle birlikte kucuk bir tatil yaptik..


NELER GORDUK?

1) Tarih kokan sokaklar..

2) Enfes tarihi guzelliklerle dolu muzeler (milli arkeoloji muzesi ve milli tarih muzesi -1821 ve sonrasini anlatiyordu sadece)..

3) Akropolis'ten Atina manzarasi..

4) Basibos onlarca onlarca sokak kopegi.. her yerde..

5) Sicakkanli yardimsever, bazen kaba bazen kibar Yunanlilar..

6) Ucaktan bakildiginda bodur zeytin agaclari ve kirmizi topraklar..

7) Akropolis, Roman Agora, Antik Agora, Keramikos (seramik kaplarin milattan once yapildigi yerler), mitoloji kahramanlarinin bir suru heykelleri, ilk terazi, ilk lamba, ilk....


NELER YEDIK?

1) Super lezzetli kebaplar.. sis kebaplari aklimda kaldi..

2) Bir ozelligi olmayan pastane kurabiyeleri..

3) Bir esnaf lokantasinda bugune kadar yedigim en guzel sutlac..

4) Ayni yerde ilik servis edilen laz boregi (kakao ve pudra sekeri ile suslenmis)..

5) Caciki :) suzme yogurtla yapilan sarimsakli susuz caciklar..


NELER OGRENDIK?

1) Bizim Osmanli Imparatorlugu diye bildigimiz devletin aslinda dunyada "TURKISH yani TURK IMPARATORLUGU" olarak bilindigini..

2) Yunan ve Turk halkinin aslinda birbirine her anlamda cok benzeyen iki ulus oldugunu..

3) Yabanci Damat'da kullanilan "endaksi", "nai" gibi seylerin ise yarayabilecegini :)

4) Suzme yogurt ve balin muthis bir ikili oldugunu..

5) simiti cok ozledigimi..

ve daha niceleri..

Bunlari giris olsun diye yazdim.. detaylari gelecek daha..

(Akropolis muzesinden bir fotograf)
Afrodit, Eros ve Pan.. Pan cinsel olarak Afrodit'e yaklasmaya calisiyor, bunu istemeyen afrodit de terligi ile pan'i uzaklastirmaya calisiyor.. eros da ona yardima gelmis..


Salı, Mart 06, 2007

Agziniza layik bir Belcika tatlisi..

Buralarda hangi pastaneye gitseniz bulabileceginiz bir guzellik bu.. Benim de cok sevdigim bir tatlidir.. Bunun disinda daha once size rijsttaart'dan da bahsetmistim sutlu tatlilar etkinliginde.. Bunun ismi de "flantaart".. Flan krem demek.. cunku krem karamel de flamancada flan caramel diye geciyor.. turkceye cevirmek pek anlamlı olmuyor o yuzden ben buna "flantaart" demeye devam edeyim.. Eger krem karamel severseniz, bu tarife de bayilacaksiniz.. Aksini bilemem.. :)

Tarifi aldigim kitap "Zoets", Bruksel'de Royal Windsor Grand Otel'de sef pastaneci olarak calisan Sophie Tordoir'in bircok tarifini iceriyor.. Kutuphaneden almistim bu kitabi, buldugum anda hemen kendime edinecegim bir tane.. Cok hos belcikali tarifler iceriyor..

Flantaart
(6-8 kisilik)


Malzemeler
Hamuru icin
200 gr yumusak tereyagi
100 gr pudra sekeri
1 yumurta
300 gr un

Flan icin
600 ml sut
6 yumurta
130 gr pudra sekeri
1 vanilya cubugu (yoksa 1 paket vanilin)

Yapilisi
1) Hamur icin seker ve yagi bir kapta iyice karistirin. Daha sonrasinda yumurtayi ekleyip iyice karistirin. En son unu hamura ekleyin ve homojen bir hamur elde edene kadar elinizle yogurun. Strec folyoya sarip buzdolabinda 2 saat dinlendirin.

2) Mikserin hamur uclari ile hamuru 1-2 dakika karistirin (ben bu asamayi yapmadim). Daha sonra 22 cm'lik bir kalibi yaglayip hamuru icine yerlestirin (ben borcamin kucuk yuvarlak tepsisini kullandim). Derin dondurucuda 2 saat bekletin. Isterseniz buraya kadar olan kismi bir gun onceden gerceklestirip derin dondurucuda 1 gun bekletebilirsiniz, sonuc daha iyi olacaktir.

3) Ic malzemeyi hazirlamadan once firini 180 dereceye isitin.

4) Sutu seker ve kesilip ic ozutu cikarilmis vanilya ile birlikte kaynatin. En son kaynadiktan sonra vanilya cubugunu karisimdan cikarmayi unutmayin.

5) Yumurtalari cirpin. Sicak sutten kepce ile yavas yavas yumurta kabina aktarin. Bir yandan da mikserle cirpin (yumurtalarin pismemesi gerekiyor).

6) Buzluktan cikardiginiz kalibin icindeki hamurun ortasina hazirladiginiz yumurtali sutu dokun. Tamamen kalibin ustune kadar doldurun. 40 dakika firinda pisirin (30 dakika orta rafta son 10 dakikasini bir ust rafta pisirebilirsiniz ustunun daha kizarik olmasini isterseniz). Ustunu benimkinden daha fazla kizartabilirsiniz.

(ustteki suslemeler de Lindt'ten edindigim pasta susleme zimbirtilari)


Bayildim!!

Yakinda gercek bir Ferhat Gocer hayrani olup cikarsam sasirmayin sevgili okurlar :) Ben yeni sarkisina (Cennet) bayildim, bayildim!! Dinlemekten alamiyorum kendimi, heralde 8-10 kez arka arkaya dinledim.. Bence super bir ses, super bir yorum.. Ayrica cerrah olmasi da ona cok saygi duymama sebep oluyor.. Bir yerde okumus muydum duymus muydum hatirlamiyorum ama cerrahlar tanrinin bu dunyadaki elleridir diye.. Yaptiklari ise sonsuz bir saygi duyuyorum yani..
Neyse, hemen isi gucu birakin, su sarkisini dinleyin... Sozlerini hissedin..

Perşembe, Mart 01, 2007

Kurabiye Canavari

bizim evde gercek bir kurabiye canavari yasiyor.. ama her kurabiyeyi yemez, illa sert olacak, gevrek olacak.. citir citir olacak.. bayatlamayacak.. bayatlayinca yumusamayacak.. cok cikolatali mumkunse olmayacak.. boyle bir suru kriter var.. Ben de bu kurabiye canavarini mutlu etmek adina Tea Time'dan bir suru kurabiye denedim.. Ben en cok Anna'nin kurabiyelerini (bol cikolatali, yumusak) begenirken, esim Ay kurabiyelerini (citir citir cok guzel bir tadi vardi) begendi (tabi ben de begendim).. Maalesef yildiz kurabiyeler ikimizin de cok hosuna gitmedi.. Hem cok ugrastirici hem de tadi bana pek hitap etmedi dogrusu.. Ay kurabiyeler ve Anna'nin kurabiyeleri vazgecilmezler arasinda girdi ama..