Cuma, Şubat 20, 2009

Brokoli Corbasi ve Otlu Tereyagli Ekmek

Bastan hemen soyleyeyim corbanin fotografi yok.. Aksam is donusu acikmis karinlarindan baska birsey dusunmeyen ciftin bir parcasi olarak, fotograf cekecek havamda degildim dogrusu, bir de ne biliyim bana cok artistik gelmiyor corba fotograflari, ozellikle bir de flasla cekilmek zorunda kalinirsa.. Neyse ekmegin fotografinin altina bir de cok cok cok begendigim bir brokoli corbasi tarifi yazmak istedim.. Yeri gelmisken soyleyeyim buralarin corba adeti cok ilginc; butun corbalar ya yesil ya kirmizi.. Bazi yerlerde oyle deniyor hatta: yesil corba ya da kirmizi corba adi boyle yani.. Kirmizinin icinde kirmizi biber, domates falan filan var.. Yesil corbanin icinde de rezene, pirasa, brokoli falan filan.. Ama bizim corbalarin yakinindan gecemezler lezzet disinda; biri haric.. o da balkabagi corbasi..

Neyse konumuz brokoli corbasi.. Cocuklar icin cok faydali, icimi kolay ve lezzetli bir corba.. hemen tarife geceyim:

Brokoli Corbasi


Malzemeler
1 adet orta patates
1 adet havuc
1 adet sogan
Yarim brokoli
200 ml krema (ben az yagli olandan kullaniyorum %15 yag orani)
Yeterince su
1 tatli kasigi tuz

Yapilisi
Patates, havuc soyulur, brokoli tertemiz sekilde yikanir. Hepsi kaba kaba dogranir, yaklasik 3-4 bardak suyun icinde kaynamaya birakilir. Sebzeler pistikten sonra el blendiri ile iyice cekilir, tuzu eklenir. En son servise yakin, kremasi eklenir, birlikte biraz daha kaynatilir. Arzuya gore kivami biraz daha su eklenerek acilabilir. Ama cok yogun olmayacak, cok da sivi olmayacak.. arada bir kivam olmali.. Kremayi ekledikten sonra kapak kapatmayin tencereye, krema kesilebilir.

Mutlaka deneyin, hic pisman olmayacaksiniz..

Otlu Tereyagli Ekmekler


Ben normalde pek yag eklemem ekmeklerime ama bu sefer degisiklik olsun istedim.. Oncelikle 100 ml sut + 150 ml su karisimimi ilik hale getirdim. Icine 3 tatli kasigi kuru mayami ve bir tatli kasigi sekerimi attim, karistirdim. Kabarmasi icin 15 dakika bekledim. Bir kaba goz karari unu aldim, icine 1 tatli kasigi tuz atip, birlikte karistirdim. Ortasini actim, mayali su sut karisimi, bir yumurtanin sarisini (beyazi disi icin) ekledim. 2 yemek kasigi tereyagini erittikten sonra icine 2 tatli kasigi kuru kekik ekledim, hafif biraz aromasini verdikten sonra yakmadan aldim ocaktan. Unun ortasina bu karisimi da 1 tatli kasigi kuru maydanoz ve 1 tatli kasigi kuru dereotu ile birlikte ekledim. Karistirip, ozlu bir hamur yogurdum. 30 dakika (onceden saat yazmisim yanlislikla, gelen yorumlardan biri saolsun buna dikkat cekmis, hemen degistiriyorum) soguk olmayan bir yerde, ilik bir ortamda, mayalanmasi icin bekledim ve sonrasinda mandalina buyuklugunde hamur parcalarini hafif unlayarak bir parmak kalinliginda actim. Tepsiye yerlestirip, bir 15 dakika daha bekledim. Ustlerine yumurtanin beyazini surup, susam ve corekotu ile susledim. 185 derecelik firinda biraz kabarmalarini bekledikten sonra (15-20 dak), 195 derecede ustleri kizarana kadar pisirdim.

Humusun, haydarinin yanina guzel bir cesitleme..

kendime not: tarifi gece yarisi yazarsan bir suru de hata yaparsin, o yuzden saglikli kafayla bloga tarif yaz ki gelen yorumlarla, yeniden yeniden tarife donmeyesin! Gizem, tesekkurler uyari icin.. :)

5 yorum:

Adsız dedi ki...

brokoli çorbasını çok severim ama, bu ekmeklerle ayrı bir güzel olmuştur.
ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Ekmekleri hemen denemek lazım.Ellerine sağlık Evrenciğim.Sevgiler...

Colorful dedi ki...

mayalanma süresi 30 saat mı?konunun yabancısıyım biraz da

Adsız dedi ki...

"Bir kaba goz karari unu aldim, icine 1 tatli kasigi atip, birlikte karistirdim"
yazmissin ya, kasikla unu mu karistiralim yoksa esasen kasiign icinde birsey var mi? :p

Evren Yasa dedi ki...

Arkadaslar, uyarilariniz sayesinde hatalari duzelttim, tesekkur ederim, cok gec saatte uyku tutmayinca tarifleri yazmistim o yuzden kusura bakmayin :)

ama corba cok guzel oluyor, mutlaka deneyin derim!