Cumartesi, Şubat 28, 2009

Sacher Torte

Sacher torte, Wikipedia' ya gore belki de dunyada en cok bilinen kek turuymus. Ilk kez 1832 yilinda Franz Sacher tarafindan Viyana'da yapilmis. Tarifi Sacher Otel tarafindan sir gibi hala saklanmakta.. Ama orjinalini yemek isterseniz, epey yuksek fiyatlar odemek zorunda kalabilirsiniz.. En guzeli evde kendin pisir kendin ye :) 22 cm'lik bir Sacher tortenin fiyati 40 euro, yani yaklasik 85 ytl.. Viyana'da bircok pastanede sacher torteye raslamak mumkun. Ancak onun disinda o kadar cok cekici tart vardi ki bizim uc gunluk seyahatimizde ona sira gelmedi benim icin :) Ben de elimdeki flamanca tatli tarif kitaplarindan birinden bu denemeyi bugun yaptim.. Cok lezzetli bol cikolatali bir kek.. Cikolatayi sevenler icin lezzetli bir deneyim.. Bu arada orjinal tarifte kullanilan recel kayisi receli.. Benim elimde rhubarb ve ahududu karisik receli vardi, onu kullandim. Yani evde ne'li recel varsa, onlu yapilabilir.. Simdiden afiyet olsun.

SACHER TORTE
Malzemeler

140 gr un
1.5 su bardagi kakao
1 paket vanilya (orjinal tarifte yok)
Yarim paket kabartma tozu (orjinal tarifte yok)

225 gr seker
100 gr tuzsuz tereyagi
2 yemek kasigi cilek receli

4 yumurta, sarisi beyazindan ayrilmis


2 yemek kasigi ekstra cilek receli

Cikolatali glazur
150 gr bitter cikolata, kucuk kucuk kesilmis
60 ml cig sut kremasi

Yapilisi
1) Un ve kakao bir kaba elenir, icine kabartma tozu ve vanilin eklenir. Ortasi acilir.

2) Seker, 2 yemek kasigi recel ve tereyagi bir kucuk tencereye alinir, yag eriyip, seker kaybolana kadar ocakta tutulur. Sonra kuru malzemelerin ortasina dokulur, mikserin dusuk devrinde homojen bir karisim olana kadar karistirilir. Yumurtanin sarilari eklenip karistirilir.

3) Temiz bir kapta yumurtanin beyazlari yumusak yumusak sivri uclar olusana kadar iyice mikserin yuksek devrinde cirpilir. Sonrasinda mikserin en dusuk devrinde diger karisimla yumurta beyazlari birlestilir. Dikkat edin yumurtanin beyazlari cok sonmesin. Isterseniz metal bir kasikla da bu karistirma islemini yapabilirsiniz..

4) 20 cm'lik kalip yaglanir, firin 180 dereceye isitilir. Kek firina verilir ve yaklasik 50 dakika pisirilir. Kurdan testi ile pisip pismedigi kontrol edilir.

5) Kalibin icinde 15 dakika sogutulur, sonra kaliptan cikarilir.

6) Ustunde kabarip, bombelenen bolum kesilir. Kekin ustune ekstra olan 2 yemek kasigi recel surulur.

7) Glazur icin cikolata benmari eritilir. Krema eklenir, homojen bir karisim elde edilir. Kek bir tel izgaranin ustune alinir, izgaranin altina yagli kagit koyabilirsiniz. Boylece akan cikolata toplanip yeniden kullanilabilir.

8) Recelle islatilmis kekin ustune cikolatali glazur dokulur. Kalan glazur ile de ustune "Sacher Torte" yazilir.

AFIYET OLSUN SIMDIDEN!

10 yorum:

Yaren dedi ki...

Gercekten cok harika görünüyor.Yemistim ama hic yapmadim.Yemek kitapinda tarif var ama galiba biraz tembellikten yapamadim hala.Ellerine saglik cok süper bir görüntüsü var.Güzel bir hafta sonu diliyorum,sevgiyle kal.

birdutmasali dedi ki...

:)
evrenciğim ne söyliyeyeim bilemedim. nefis !
ben biraz daha bakayım iyisimi :)
çok svglr..

mujdenin denemeleri dedi ki...

Harika görünüyor.Ellerine sağlık canım.Çok severim kendilerini.İyi pazarlar...

hulya gokçen dedi ki...

Bende yedim ama hiç denemedim, fakat sizin bu tarifinizi mutlaka dnicem, ellerinize sağlık

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık çok güzel görünyor canım...Sevgiler.........

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

bol bol çikolataaa :)
enfes görünüyor
ellerine sağlık!

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik, harika olmus Evren.

Sevgilerimi gonderiyorum...

hayatcemresi dedi ki...

görüntü harika eminim tadıda görüntüsü kadar güzeldir.

neseersoy dedi ki...

Kesinlikle denemem lazım , çok güzel.
ellerine sağlık.
Sevgilerimle

handan dedi ki...

KIZIMLA BÖYLE BİR GÖRÜNTÜ GÖRÜPTE DENEMEDEN OLURMU ? DEDİK VE TAM GÖRÜNTÜDE OLDUĞU GİBİ OLMASADA YAPTIK. MUTFAK BİRAZ BATTI AMA OLSUN. DENEMEYE DEĞERDİ. SAĞLICAKLA KALIN.