Pazar, Mart 08, 2009

Yulafli Kurabiye (Anzak Kurabiyesi)


Biskuvi gibi kitir kitir kurabiye sevenlere gore bir tarif bu.. Elimdeki flamanca kitaplardan birinden esinlenerek olculerini degistirerek yaptim bugun bu kurabiyeleri. "Evet, budur" dedirten bir kurabiye cikti ortaya, afiyet olsun simdiden..

YULAFLI KURABIYE (ANZAK KURABIYESI)

Malzemeler
100 gr un
75 gr hindistancevizi
150 gr yulaf
150 gr seker
80 ml yaban mersini aromasi
100 gr tereyagi
Yarim tatli kasigi karbonat
1 yemek kasigi sicak su

Yapilisi
Bir kaba tereyagi ve aroma koyulup, eriyip karisana kadar ocakta tutulur. Sicak suda karbonat eritilir. Iki sivi karismi birlestirilir. Koyar koymaz kopuruyor aklinizda olsun..

Diger butun malzemeler baska bir kapta birlestirilir, sivi karisim eklenir ve kasikla birbirine karistirilir iyice. Sonra yemek kasigi yardimi ile tepsiye aralikla dizilir. Cok kalin yapmayin kurabiyelerinizi, soguyunca sertlestigi icin yemesi zor bir hale geliyor, dislere dikkat :) 180 dereceye isitilmis firinda 10-15 dakika pisirilir.

O piserken siz kahveyi hazirlayin derim ben.. :)

Not: Yabanmersini aromasi yerine ne koyulabilir diye arastirmaya basladim da nette az evvel, goruyorum ki bu kurabiyeler Avustralya'da cok tuketilirmis, o yuzden hatta adi da Anzak kurabiyesi imis. Orjinal tarifte yabanmersini aromasi yerine "golden syrup" vardi 100 ml. Aromaya ya da bu altin suruba erisimi olmayanlar bal koyabilirler yerine. Hatta bence pekmezle de denenebilir.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor.Ellerine sağlık canım da bu yaban mersini aromasını nereden bulacağım şimdi?
:((

Evren Yasa dedi ki...

herhangi baska bir aroma da olabilir ama alkol bazli olmayacak. Monin markasi cok yaygin sekilde bulunabiliyor Avrupa'da. eger tanidiginiz birileri varsa almanya'da falan, rahatlikla getirebilirler. Findik aromasi ile de cok guzel olur. Elinizde ne varsa onu kullanabilirsiniz. Orjinal tarifte "golden syrup" diyordu. Alternatif olarak pekmez denenebilir, ya da Kanada'nin meshur maple surubu, ya da bal da olabilir gibime geliyor. Ama hicbirini denemedigim icin kesin birsey soylemek zor dogrusu.. Denerseniz eger, sonucunu merakla bekliyorum..

Evren Yasa dedi ki...

Bazi kaynaklara baktim da simdi, bu "golden syrup" yerine bal kullanabilirsiniz diyor, heralde oradan baslayabilirsiniz denemeye.. Bence icine kuru uzun ya da kuru cali meyveleri de cok guzel olur, ufak ufak dogranip suda biraz bekletilip eklenilirse..

Evren Yasa dedi ki...

kuru uzum demek istemistim :)

Mutfak Havlusu dedi ki...

desenize tam bana göre kıtır kıtır birşey:)
ellerinize sağlık.
birşey sorucağım hangi yulaftan kullandınız,özel bir marka var mı?

Adsız dedi ki...

ellerine saglik cok guzel gozukuyorlar
bende denemek isterim benim cocuklar cok sever kurabiyeleri bende bizim maple syrup lardan denerim bakalim tadi nasil olucak. yaban mersini dediginiz sanirim bogurtlen yani blue berry galiba deyilmi?