Pazar, Mayıs 03, 2009

Ahududulu toplu pasta

Bugun esimin isten arkadasi evinde barbeku partisi veriyordu. Ben de o parti icin bu guzel pastayi yaptim. Gece gec geldigimiz icin, aksam kekini pisirip, sabah erkenden kalkip kremasini ve icini hazirladim. En son dis suslemesini tamamladim. Bu pandispanya herkes tarafindan sevilen hafif islak guzel bir kek oluyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Ozellikle 20 cm'lik kalip icin cok uygun. Yuksek bir pasta oluyor..

MALZEMELER
Pandispanya:
4 yumurta
1 su bardagi seker
1 paket vanilin
1 su bardagi un+kakao
1 paket kabartma tozu
Yarim cay bardagindan bir parmak eksik su

Krema icin:
3 paket krem santi
240 ml cig sut kremasi

Toplar icin:
Bir buyuk kase kek kirintisi
50 gr bitter cikolata
1 yemek kasigi tereyagi
1 kucuk sise vanilla esansi (1 tatli kasigi kadar)
4-5 yemek kasigi cekilmis badem
Yarim cay bardagi cig sut kremasi


Digerleri:
(pastanin icine)
1 buyuk kase dondurulmus bogurtlen
80 gr kucuk kucuk dogranmis sutlu cikolata

(pastanin ustune)
80 gr sutlu cikolata + 2 yemek kasigi krema
50 gr beyaz cikolata
1-2 yemek kasigi cekilmis badem

YAPILISI
Pandispanya
1) 4 yumurtanin beyazi sarisi ayrilir.

2) Yumurta beyazlari 15-20 sn kadar mikserin hizli ayarinda cirpilir. 1 paket vanilin ve 1 su bardagi seker eklenir ve macun kivamina gelene kadar yuksek devirde cirpilir.

3) Yumurtanin sarilari eklenir ve cirpilmaya karisana kadar devam edilir.

4) 1 su bardaginin icine 2 yemek kasigi kakao koyulur, kalan unla tamamlanir. Arzu ederseniz undan 1-2 yemek kasigi cikarip, onun yerine cekilmis badem ekleyebilirsiniz. Daha hos bir kek oluyor o sekilde.

5) 1 su bardagi un+ kakao karisimi ve bir paket kabartma tozu yumurtali karisima eklenir ve mikserin bu sefer dusuk devrinde karistirilir.

6) Yarim cay bardagindan 1 parmak eksik su eklenir ve cirpilir.

7) 20 cm'lik kek kalibi yaglanir, ben tabanina bir de file badem serpiyorum. Boylece kek yapismiyor ve ayri bir hava katiyor pastamiza.

8) 180 dereceye isitilmis firinda yaklasik 40 dakika pisiyor. Kurdanla kontrol ederek firindan cikarilir.

Krema
Normalde hazir krem santi hazirlayabilirsiniz. Ben sadece sut yerine sut kremasi kullaniyorum ayni miktarda. Daha sarimsi ve daha kivamli bir krema elde ediliyor. Toplam 3 paket krem santi hazirladim bu pasta icin.


Pastanin olusturulmasi:
Kek ikiye bolunur. alttaki parcanin ustune biraz krema surulur, bogurtlenler ve kucuk dogranmis sutlu cikolata serpilir. Uste biraz daha krema surulur ve ikinci kek parcasi ustune kapatilir. Pastanin her tarafina kremadan iyice surulur ve bu sekilde dolapta kremanin oturmasi icin en az 3-4 saat bekletilir.

Ustteki toplar icin kek kirintilari, yarim cay bardagi kremayla birlikte erimis 50 gr bitter cikolata, tereyagi, vanilya esansi ve badem tozu karistilir. Top haline getirilip dolapta sogumasi icin beklenir.

Pasta yeterince buzdolabinda bekletildikten sonra, 80 gr sutlu cikolata + 2 yemek kasigi krema birlikte eritilir, biraz soguduktan sonra pastanin ortasina dokulur. kasigin tersi ile pastanin kenarlarindan biraz mesafe birakarak yayilir. Biraz buzdolabinda sogutulduktan sonra ustune toplar yerlestirilir. Beyaz cikolata eritilir ve toplarin ustune dokulur. En uste de biraz badem tozu serpilir. Kenarlari da kalan krema ile istenildigi uzere suslenir.

Biraz uzun bir anlatim oldu ama detaylari atlamak istemedigim icin oyle oldu. Normalde pasta yapan biriyseniz kolay oldugunu zaten biliyorsunuzdur.

Afiyet olsun!

9 yorum:

Özlem dedi ki...

Görüntüsü muhteşem, ellerinize sağlık,
sevgilerimle

Eya dedi ki...

nefis görünen bir lezzet,eminim tadi da öyledir.Bu arada pandispanyayi deneyecegim mutlaka. Sevgilerimle,

zehra

Naile dedi ki...

Pastanelerdeki gibi şık olmuş ama eminim onlardan daha lezzetli olmuştur. Ellerine sağlık.

Rakunt ideas dedi ki...

Nefis görünüyor ellerine sağlık

İkizBebek dedi ki...

Çoookkk güzel görünüyor,tadı nasıldır acaba,göndersene bize de yiyelim burda ablanla,sevgiler.

http://ikizbebeklerim.blogspot.com

reyyan dedi ki...

tek kelime ile muhteşem bir pasta bayıldım.elinize sağlık ne kadar güzel süslemişsiniz sanki hazır pasta gibi olmuş
sevgiler.

Evren Yasa dedi ki...

tesekkur ederim yorumlar icin, cok saolun.

reyyan aslina bakarsan susleme isini herseyi hazirladiktan sonra o andaki yaraticikla 10 dakika icinde hazirladim. buzlukta kek kirintilarim vardi, onlari kullanip toplari olusturduktan sonra gerisi kolay.. sadece baska yerlerde gordugum detaylara dikkat ediyorum, kendim nasil kullanabilirim diye dusunuyorum. eminim sen de yapabilirsin pasta yapmak dusunuldugu kadar zor degil aslinda.. sevgiler..

Arzuuu dedi ki...

Merhabalar,

cok leziz görünüyor... :-)

Kek kirintilari olayini ben anlamadim? Nereden bulabilirim? "Bulamazsam" onun yerine ne koyabilirim. Yardimci olursaniz sevinirim.

Selâmlar

Evren Yasa dedi ki...

Arzu, kek kirintisi dedigim onceden kalmis yenmemis keklerin elimizle ufalanmis hali. Bir keresinde kek yaparken, ya yumurtadan ya da kabartma tozunun cinsinden olmasi gerekenden cok daha fazla kabarmisti, tasmisti kaliptan ve hos olmayan bir goruntu vardi. Lezzet acisindan problem yoktu ama pasta yapmaya da uygun degildi. Ben de soguduktan sonra elimde ufaladim (hatta buyuk parcalar halinde koyup sonra da ufalayabilirsin) ve buzdolabi posetinde dondurdum. Sonra da bu pastanin ustu icin kullandim bir kismini. Bir kismini da truf yapmistim ama fotograflarini cekmedim. Yani elimizde kalan herhangi bir kek olabilir bence. hazir alinmis da olur evde yapilmis da farketmez..