Salı, Mayıs 26, 2009

Alsace gezisinden..

Fransa'nin en dogusunda yer alan Alsace bolgesi, Almanya'ya komsu olmasi nedeniyle aslinda kulturler karmasi olarak dusunulebilir. Almancanin bri lehcesi olan Alsasyan isminde kendilerine oz de bir dilleri var ama genelde halk Fransizca ve Almanca konusabiliyor. Hatta Alsasyan cocuklar arasinda pek de ogrenilen, iyi konusulan bir dil degilmis. Politik, ekonomik ve kulturel anlamda bolgenin baskenti Strasbourg. Zamaninda Roma imparatorluguna ait olan bolge sonrasinda defalarca el degistirmis.. Zaman zaman franklar, zaman zaman almanlar bolgeye hukmetmis. 19 ve 20. yuzyillarda 75 yil icinde Fransa ve Almanya arasinda tam 4 kez gidip gelmis ve sonunda Fransa'ya baglanmis.


Onemli ve buyuk sehirler Strasbourg, Colmar, Mulhouse ve Selestat olarak siralanabilir ama Alsace bolgesini asil ilginc kilan uzum yetistirip sarapcilikla gecinen sonsuz guzellikteki koyleri.. Bolgede yapilabilecek uc ana rota var; biri sarap rotasi, biri peynir digeri de Roma donemi rotasi.. Ilkinde sarap yetistiren koylerin icinden gecerek, lokal ureticilerle tanisip, urunlerinin tadina bakabiliyorsunuz.. Begendiginiz yerlerden uygun fiyata almak da mumkun.. Bolgeye has 8 cesit sarap var ve her biri ayri bir uzum turunden yapilmakta. Uzum baglarinin arasinda gezinmek, daglarda siralanmis kaleleri uzaktan da olsa seyretmek cok zevkliydi.

Peynir olarak da bolgenin en onemli urunu Munster. Taze peynir sevenler eminim tadina bayilacaktir. kim taptaze fransiz bagetinin yaninda bu peynire hayir diyebilir bilemiyorum. Bu arada bolgenin gecim kaynaklari sarapcilik, serbetciotu yetistirilmesi, ormancilik ve turizmdir.


Yolunuz duserse mutlaka gezin gorun, kucuk koylerinin tadini cikarin..

sagdaki de bizim tasinabilen minik evimiz :)

Asagiya bizim takip ettigimiz rotayi da ekledim. Kirmizi kutu icindekiler bizim 4 gunluk tatilimizde gorebildigimiz yerler, eminim bircok guzel yeri de goremedik..



11 yorum:

rabis dedi ki...

evrencim keske haberim olsaydi sizi mutlaka misafir ederdim :(

Evren Yasa dedi ki...

Biz cok sevdik Alsas bolgesini rabis, gene geliriz, insallah sana da ugrariz.. senin de bir cayini iceriz insallah..

sevgiler

handan dedi ki...

Başındaki yazmaya bayıldım. by

handan dedi ki...

Fotoğraflarda kanalın kenarındaki evlere söylenecek bir şey bulamıyorum.Rabis arkadaşımız çok şanslı. Fransızca çok zor bir dil ben oralarda yaşayamam.

Çalışmalarında başarılar diliyorum. Sanal da olsa bize gezdirdiğin yerler içinde ayrıca teşekkürler

Çadırda gece korkmuyormusun.?

Evren Yasa dedi ki...

Yoo Handan korkacak ne var ki? Zaten cadir kampinda kaliyoruz, yanimda esim var.. Korkmadim bugune kadar hic.. zaten acik havada uyumak, gune gunesle uyanmak kadar guzel ne olabilir ki?

Unknown dedi ki...

basinizdaki yazmayi nerden aldiniz, ben biraz merakliyimda bu yazma isine :-)))

Evren Yasa dedi ki...

Barisbasak, cok eskiden beri bende olan bir yazma ama nereden alindigi konusunda hicbir fikrim yok sanirim annemin benim icin daha onceden aldigi ve sakladigi bir parcaydi :) ama turkiye'den, ondan eminim..

Unknown dedi ki...

Size cok yakismis, cok guzel bir yazma. Daha nice guzel gezilerde kullanin :-)

rabis dedi ki...

evrenbalcim sen gel ben sana daha neler neler gezdiririm burda. gerçekten muhtesem bir yerde oturuyorum.yazi çok sicak, kisi çok soguktur.yeni tasindigim evime kisin ilk kar yagdiginda terasima çikip müthis manzarayi seyrettim, masmavi gökyüzünün altinda bembeyaz karla örtülü daglar karsimdaydi, nefes kesiciydi..

pembecikolata dedi ki...

Evren Hanım Merhaba:)Gezi fotoğraflarına ve tariflere bayıldımmmm...
Tebrikler.

Berceste dedi ki...

Ilk fotografa, peynir ekmek ikilisine, senin guzel fotografina bayildim :) Ozellikle yurtdisinda iken bizim yemenileri tanitmak pek guzel oluyor, ben de boynuma takarak kullaniyordum genelde. Bak simdi canim sarap, peynir istedi :P