Cumartesi, Temmuz 18, 2009

Zeytinli Acma


Belcika'ya dondugumde ilk denedigim tarif bu guzel acmalar oldu.. Firindan mis gibi mahlep kokulari yukseldikce ben de mest oldum.. Esim ve bir arkadasimiz acmanin ustunde hicbir sey olmayacagini soyledi ama ben biraz suslemek icin susam ve corekotu kullandim.. Tercih sizin..

Malzemeler (toplam 9 adet icin)
1 su bardagi zeytin (cekirdekleri cikarilmis, dogranmis)
Bir cay bardagindan bir parmak eksik seker
1 yumurta (sarisi ustune)
1 su bardagi ilik sut + su karisimi (su az, sut cok olacak sekilde)
1 tatli kasigi tuz
1 yemek kasigi kuru maya
Yaklasik 3-3.5 su bardagi un
Yarim tatli kasigi mahlep

Yaklasik 5 yemek kasigi tereyagi

Yapilisi
1) Mayayi ilik su+sut karisiminda cozdurun ve kabarmasi icin bekleyin.

2) Un disindaki tum malzemeleri birkaba koyup karistirin. 1 su bardagi unu ekleyip, ortasini acin ve sutlu maya karisimini ekleyin ve elinizle karistirin.

3) Yavas yavas un ekleyerek kulak memesinden daha yumusak bir kivamda bir hamur elde edin. Hamur kabin kenarlarindan ayrilmaya basladi mi olmustur demek. Soguk olmayan bir yerde mayalanmasi icin yarim saat bekleyin. Yaklasik 2 katina cikmis olmali.

4) Mandalina buyuklugunde hamur parcalari koparin, elinizle acin ve ortasina yaklasik yarim yemek kasigi tereyagi koyup pogaca gibi kapatin. Bu sekilde de yarim saat daha bekletin.

5) Hamur toplarinin icindeki yag cikmadan elinizle rulo yapin. Biraz bastirip zeytinleri yerlestirin. Sonra da zeytinler gozukmeyecek sekilde yeniden rulo yapin, ve yavas yavas ruloyu uzatin. Iki ucundan kivirarak uclarini birlestirin ve tepside gene 15-20 dakika dinlendirin.

6)Ustlerine yumurtanin sarisini bir tatli kasigi su ile acip firca ile surun.

7) 200 derecede ustu kizarana kadar pisirin. Afiyet olsun.



3 yorum:

Sibel dedi ki...

Evrenciğim ne güzel açmalar yapmışsın, ellerine sağlık. Epeydir uğrayamıyordum sana, ama sen de tatildeymişsin zaten.. Merakla bekleyeceğim yeni yazılarını, özlemişim doğrusu.
Sevgilerimle canım...

pembecikolata dedi ki...

Mahlep e bayılırım...hamurişine çok yakışıyor bence...Harika görünüyorlar...Ellerinize sağlık

Ilker Erdem dedi ki...

Merhaba canim acmalar gercekten nefis mi nefis gorunuyor. Ben de almistim gecenlerde bir paket mahlep hollandadan. Ama tadi o kadar da guzel degildi. Paketi tumuyle attim cope. Gittigimde Turkiyeden alirim artik. Sevgiler