Salı, Mart 16, 2010

Kiymasiz patlicanli oturtma ve eksi mayali ekmek..


Malzemeler
2 patlican
1 patates
1 sogan
2 dis sarimsak
1 yemek kasigi domates salcasi
1/2 kutu konserve domates (rondodan cekilmis, tazesi de olur)
Tuz, karabiber
1 yemek kasigi zeytinyagi
Yarim cay bardagi su

suslemek icin kiyilmis maydanoz

Yapilisi
Patlican ve patatesler yuvarlak yuvarlak cok ince olmayacak sekilde kesilir, kizartilir.

Zeytinyaginda kucuk kucuk kesilmis soganlar ve sarimsaklar kavrulur. Salca eklenir, birlikte biraz daha pisirilir. En son kucuk kesilmis ya da rondodan gecirilmis konserve ya da taze domatesler eklenir. Tuz ve karabiberle lezzetlendirilir. Ustune biraz da su eklenip, sos homojen hale gelene kadar arada karistirarak pisirilir.

Patlican ve patates dilimleri firina dayanikli bir tepsiye ya da borcama dizilir. Ustune sostan her tarafi kaplayacak sekilde dokulur. Tekrar dilimler yerlestirilir, sostan dokulur. Ikisi de bitene kadar isleme devam edilir.

200 dereceye isitilmis firinda, suyu kaynayip sebzelerle sos kaynasana kadar pisirilir. Ilik ya da soguk servis edilir.

Suslemek icin dogranmis maydanoz kullanabilirsiniz.

Asagida da haftasonu yapilmis susamli ekmegimi goruyorsunuz.. Ekim'den beri neredeyse eksi mayamla ekmegimizi kendim yapiyorum evde..Bir yerlerden temin edebilirseniz kesinlikle sizde de bagimlilik yapacaktir diyorum..

7 yorum:

PASTASEHRİ dedi ki...

Bende ekşi maya istiyorummmm... Hepsi çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık

Damak Tadı dedi ki...

Ekşi maya ile çok nefis ekmekler oluyor Evren'ciğim,ellerine sağlık..Ekşi mayayı sen evdemi hazırlıyorsun?


Öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum..

Evren Yasa dedi ki...

Sevgili Gul,

Ben kanada'ya gittigimde arkadasimdan getirmistim eksi mayayi. o zamandan beri de evde besliyorum kendisini buzdolabinda.. Yarisini alip ekmek yapiyorum, yarisinin ustune de un ve su ekliyorum, karistiriyorum. Tamamdir.

Tabi evden uzun sure uzaklasinca olebilir, yasayan bir canli yani.. dikkat etmek lazim :) Butun ekmeklerimizi artik eksi mayayla yapiyorum ben. Kuru ya da yas normal mayayi cok tuketmek saglik acisindan iyi degil diye duymustum. aklinda olsun canim senin de..

handan dedi ki...

Selam. Ben bu ekşi maya işini anlayamadım.Nasıl bir şey ?? Bloğunda azcık detaylı anlatırsan sevinirim. Birde şu ekmek yapma makinaları var ondan almayı istiyorum ama nasıl olur bilemiyorum. Teşekkürler.

Evren Yasa dedi ki...

Handancim, yakinda yazmaya calisayim.. eksi maya nedir, evde nasil yapilabilir, ekmek nasil yapilir eksi mayadan falan.. ama hemen degil :)

vejetaryenkedi dedi ki...

Merhaba Evren;
Ben San Francisco'da, oranin cok unlu bir firininin eksi ekmegini denemistim. Tadi ciddi ciddi eksiydi. Oyle bizim nohut ekmeginin eksiligi gibi degil yani. Bayagi buruk bir tadi vardi. Seninkinin tadi da o kadar eksi mi merak ettim. Firinin brosurunde, ana mayanin cok uzun yillardir kullanildigi ve hergun un ve suyla beslendigi yaziyordu.
Bir de benim ekmeklerimin sekli bu kadar muntazam olmuyor genelde. Seninki cok guzel gorunuyor. Ne kadar bekletiyorsun sekil verdikten sonra?
Sevgiler, Pinar

Evren Yasa dedi ki...

Pinar merhaba,

Benim ekmegimin tadi cok eksi olmuyor dogrusu.. Hatta eksi olmuyor, normal koy ekmegi gibi oluyor.. Tabi senin gordugun firindaki kadar yillardir kullanildigini dusunmuyorum benim aldigim orjinal mayanin..

Ekmege sekil verdikten sonra en az 40 dakika falan bekletiyorum, iyice kabariyor. sonra ustten hafif egik sekilde keskin bicakla ciziyorum/ kesiyorum. ayrica yanlardan da uzunlamasina kesiyorum, o zaman ekmek firinda kabarirken yanlardan catlamiyor sekilsiz olarak..

Yakinda tum detaylari ile yazmayi dusunuyorum, insallah fotograflarla birlikte anlatirim..

sevgiler