Çarşamba, Eylül 01, 2010

Fellah Koftesi

Fellah koftesi benim cok sevdigim ve ara sira yaptigim leziz bir kofte tarifi.. Isterseniz borek salata yanina, isterseniz et yemeklerinin yanina cok guzel bir ara yemek oluyor.. Yiyenler arasinda da simdiye kadar bu benim tarzim degil olmadi.. Deneyin derim usenmezseniz..

Malzemeler
2 su bardagi ince bulgur
2 su bardagi sicak su
5-6 yemek kasigi un
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber
1/2 tatli kasigi pul biber
1/2 cay kasigi kimyon (isterseniz koymayabilirsiniz)
1 yemek kasigi biber salcasi
1 yumurta

(haslamak icin ayrica su+tuz)

Sosu icin
1 yemek kasigi domates salcasi
1/2 yemek kasigi biber salcasi
4-5 dis sarimsak
1/2 tatli kasigi pul biber (cok aci olsun istemiyorsaniz, bunu eklemeyebilirsiniz)
2-3 yemek kasigi siviyag
2 adet orta boy domates (rendelenmis, ben her zaman eklemiyorum bunu)
1/2 cay bardagi su

Yapilisi
Ince bulgur, sicak suyla karistirilir, kabarmasi icin yarim saat kadar beklenilir.Sonrasinda icine salca, baharat, un ve yumurta eklenir. Birlikte iyice yogurulur. Eger kivami kofte yapacak kadar yogun olmazsa un ekleyebilirsiniz ama bir problem olmamasi gerekiyor bu malzemelerle. Sonrasinda elinizde yuvarlayin, ve ortalarini hafifce bastirin. Butun hamuru kofte haline getirdikten sonra haslama suyunu kaynatin, icine tuz da ekleyin. Sonra kofteleri ekleyin. Yalniz ayni anda hepsini koymayin, cok ustuste olmasinlar. Biraz da kabaracaklari icin tencerenin ici cok kalabalik olmasin. Pisenleri kenara alin. Isterseniz soguduktan sonra tek tek (manti gibi) dondurup, daha sonra kullanmak uzere posetleyeblirsiniz. Buzluktan cikardiktan sonra, ben once hafif bir kaynar suda hasliyorum, sonra sosluyorum. Gayet pratik oluyor.. Ya da kofteleri haslama isini bir gece onceden yapip, buzdolabinda saklayabilirsiniz. Servisten hemen once sosu hazirlayip, koftelerle karistirabilirsiniz.

Kofteleri hasladiktan sonra, sira sosu hazirlama islemine geliyor normalde. Onun icin de yagi genis bir tavaya alin. Icine salcalari, pul biberi ve ufak ufak dogradiginiz sarimsaklari ekleyin. Sarimsaklar kavurulunca, eger eklemek isterseniz rendelenmis domatesleri de ekleyin ve domatesler iyice olene kadar pisirin, sonra suyu ekleyin. Karisim kaynayinca, kofteleri sosun icine atin. Birlikte 5-10 dakika pisirin ve sonra servis kabina alin. Ustunu maydanoz ile susleyebilirsiniz..

Afiyet olsun..

6 yorum:

megi dedi ki...

Evrencim, ellerine saglik, cok degisik ve cok guzel gorunuyor, bunu bugun yapayim diyorum da bir iki sorum var, biber salcasi yerine domates salcasi kullansam olur mu? Bir de haslamadan once sekil verip buzdolabinda birkac saat tutabilir miyim?

Evren Yasa dedi ki...

Megicim, biber salcasi olmadan olur problem degil.. Sekil verip genis bir tepside tutabilirsin, hafif de unlasan super olur.

Cafe Gusto dedi ki...

Nefis görünüyor nefis ellerine sağlık..sevgiler..

Adsız dedi ki...

sevgili evren benadanalıyım bu köfteye sarımsaklı köfte de deriz.birde maydanozlu denersen pişman olmazsın tabii seviyorsan.ellerine sağlık...sibel.

Sibel dedi ki...

Evrenciğim, fellah köftesini ben de çok severim. Dünkü doğum günü menümde yer aldı. Harika bir tarif, normalde sarımsak yemeyen arkadaşlarım bile bayılarak yediler.
Sevgilerimle...

Işıl dedi ki...

fellah koftesı super fıkır