Perşembe, Eylül 09, 2010

Zupfkuchen (Alman usulu cheesecake)


Internette Zupfkuchen diye arattiginizda Rus usulu cheesecake diye tarifler de cikiyor ama Almanya'da uzun sure yasayan bir arkadasim aslinda Ruslarin bu tarifi bilmedigini soyluyor.. Dogu Almanya'da yapildigi icin Rus usulu deniyormus Almanya'da.. Cok guzel bir cheesecake tarifidir.. Ben cok begendim.. Yenilikler de yapilabilir.. icine visne yada frambuaz cok yakisir bence.. ama henuz yenilikleri deneyemedim zira icinde Almanya'dan aldigimiz quark diye bir malzeme var.. Bizim labne gibi bir tur peynir gibi ama eksi kremaya benziyor, tam ne bilemedim :) Evde yapmak isterseniz, su linke bakabilirsiniz ya da suna.. %3-80 arasi yagli olabiliyor.. Ben %40 olanini kullandim.. Tek basina yediginizde epey agir tabi tadi.. ama yemeklerin yaninda degisik sekilde kullanilabilir.. Bu tarif sevgili Tuba'ya ait.. birlikte yaptik, ben de ogrendim.. cok leziz.. ellerine saglik arkadasim.. gecelim tarife..

Malzemeler
hamur icin
2 yumurta
2 su bardagi un
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1 su bardagi seker
4 yemek kasigi kakao
125 gr tereyagi (yarim paket, oda sicakliginda)

dolgu icin
500 gr quark
3 yumurta
1 su bardagi seker
125 gr yumusak tereyagi
1 paket vanilya
1 paket vanilyali puding

Yapilisi
Oncelikle kakaolu hamuru hazirlayalim. Butun malzemeleri bir kaba alip, yumusak bir kivama gelene kadar yoguralim. 28 cm'lik kelepceli kalibi yaglayalim, altina yagli kagit serelim. Hamuru guzelce her tarafi esit kalinlikta olacak sekilde elimizle yavas yavas bastirarak yerlestirelim. Kenarlari da hafifce (2-3 cm kadar) yukseltelim. Sonra 150 derecelik firinda hamur kendini hafifce birakana kadar tutalim ama pisirmek icin falan degil, sadece icindeki tereyagi kendini iyice salsin diye.. Firina vermeden once dolgu malzemesini hazirlayin, cunku cok kisa kalmasi lazim..

Hamuru hazirladiktan sonra, ici icin yumurtalar sekerle yuksek devirde iyice cirpilir. Quark eklenir, cirpilir. Sonra da yumusak (erimeye yakin yumusaklikta) tereyagi eklenir, homojen bir karisim elde edilir. Sonra da vanilyali puding ve vanilin eklenir, karistirilir. Kivami yogun olacak ama cok yogun degil, hala akiskan olmali tabi. Kalibiniza yerlestirdiginiz kakaolu hamurun ustune de bu karisim dokulur. Ayirdiginiz hamurdan kucucuk parcalar koparip en ustune rasgele dizebilirsiniz. Biz sarimsak ezeceginden minik minik seritler cikarip, onlari rasgele serpistirdik. Dikkat edin de cok kalin ya da buyuk olmasin parcalar yoksa dibine cokebilir. Asil amac ustunde dekoratif durmalari..

175 dereceye isittiginiz firinda kabarip, ustu kizarana kadar pisirin. Cikardiginizda ortasi hala sivi olmamali. Soguduktan sonra ya da hafif ilikken, bir fincan iyi kahveyle kendinizi simartabilirsiniz.. Unutmayalim hayat, kotu kahve icmek icin cok kisa.. (life is too short to drink bad coffee) Heralde bu soz nescafe icin soylenmistir diye dusunuyorum..


5 yorum:

Adsız dedi ki...

Evrencim quark yerine fromage frais kullanabilirsin, aklinda olsun...
Yesim

Zehra dedi ki...

Hasta oldum yaptıklarınıza.. Bende yeni kurdugum lezzetlerim blogumda yer vermek isterim. Sizin de izninizle..

Adsız dedi ki...

alman degilde, bu bir rus pastasidir.sadece hatirlatmak icin. Gerci alman, rus farketmez, cok lezzetli bir pastadir.

Ayşenur- kekevi blog dedi ki...

Merhaba,
cheesecake iniz guzel gorunuyor. Ben genellikle Turkiye'de krem peynir kullaniyorum. Sizin bahsettiginiz quark, katica yogurt gibi birseymi?

Evren Yasa dedi ki...

Aysenur, quark suzme yogurt gibi birsey ama benim kullandigim epey yagliydi o yuzden belki suzme yogurt icine birkac kasik krema koyarsan quark gibi olabilir diye dusunuyorum..