Çarşamba, Ekim 06, 2010

Davsanli Pasta ve Kurabiye Posetleri..

Dogumgunun hikayesini yazdim, sira pastanin hikayesine geldi.. Daha once de belirttigim uzere, flickr'daki su pasta ilham kaynagim oldu. Tavsanli bir pasta yapmak istedigimden emindim ama bazilari cok zor gorundu gozume.. Oysa bu sirincik, hem yapmasi kolay hem goze hos gorunen bir pastaydi.. Tabi gordugumun aynisi yap(a)madim ama olsun bence bu da yeterince sevimli oldu :) zaten tadi daha onemli degil midir nihayetinde?

Yapilisina gelince, bize gerekli olan iki adet 28 cm capinda pandispanya, bol bol cikolatali krema, , ici icin frambuaz, rende sutlu cikolata, azicik beyaz krema, gida boyasi, susleme sekerleri ve marzipan..

Cikolatali kremayi da su sekilde yaptim: Krem santiyi, sut yerine krema ile cirptim. Bizim paketler 80 ml sut gerektigini yaziyor, ben 100 ml krema (80 ml sut yerine) kullandim her paket icin. 50 gr bitter cikolata eritip (mikrodalgada) cok sicak degilken cirpilmis kremanin icine 2 yemek kasigi kakao ile birlikte ekledim, birlikte azicik cirptim, dolaba kaldirdim. Hafif sertlesene kadar bekledim. Ama sanirim bunu bir olcu kabul edersek, ben 7-8 paket krem santi kullandim bu tarif icin.

Pandispanyalar pisip soguduktan sonra, herzamanki gibi, kremasini surmek icin, ilkini ortadan ikiye kestim. Cikolatali krema surdum, frambuazlari ustune yerlestirdim, rende cikolata serptim. birazcik daha krema surup, pandispanyanin ikinci katini kapattim. Ustune hafifce krema surup, her tarafini kapladim ve buzdolabinda dinlenmeye sogumaya biraktim.

Ikinci pandispanyayi da sekildeki gibi uc bolume ayirdim. Benim davsanin fiyongu biraz kucuk oldu cunku elimdeki en buyuk tepsiye sigmadi. Hatta buzdolabima da zor sigdi, raflardan birini cikarip, bu tepsiyi taktim :)

Sonra her bolumu de yatayda ikiye kesip, alt tabakanin ustune diger pandispanya da oldugu uzere, krema meyve ve cikolata rendesi koyup, ust tabakayi kapatip tepside yerine yerlestirdim. Onlarin da disini krema ile kaplayip, sogumasi ve katilasmasi icin bir iki saat bekledim.

O arada da elimdeki marzipanin bir kismini siyah gida boyasi, bir kismini mavi gida boyasi , ibr kismini kirmizi gida boyasiile renklendirdim. Bir kismini da kendi renginde biraktim. Gozlerinin cevresini, kaslarini, burun ve agiz cevresini siyah marzipanla olusturdum (tamamen hicbir arac gerec kullanmadan, elimde yuvarlayarak uzun silindirik cubuklar yaparak). Sonra gozler icin beyaz marzipandan ince acip, goz sekilleri cikardim. Ustune mavi ve siyah marzipandan kucuk parcalar keserek gozleri yaptim. Burun icin kirmizi marzipandan kucuk bir ucgen yaptim. Ustune de kurdanla minik delikler actim. Son olarak da disleri ya da agzi icin beyaz marzipani kullandim. Butun sekilleri yerlestirdikten sonra, krema sikma torbama cikolatali kremadan aldim, once yuzun cevresini dolastim, sonra icindeki bosluklari doldurdum. Yanaklar icin oval iki kucuk biraktim ve oralari da pembe krema (cirpilmis krem santinin icine azicik kirmizi gida boyasi koyarak elde ettigim) sikarak doldurdum. Fiyongunun ortasini ve cevresini de cikolatali krema ile susledim. bosluklara pembe susleme sekerleri dizdim. Kulaklarda da kontrasti saglamak icin bir kismini pembe, bir kismini cikolatali krema ile doldurdum. ortaya da bu fistik cikti :)

Kurabiye posetleri icin de, oncelikle on hazirlik olarak, ustte gordugunuz etiketlerin renkli ciktisini al(dir)dim. Sonra muffin kaliplarinin icine denk gelecek sekilde kartondan yuvarlaklar kestim. Sonra da daha onceden hazirlayip, buzlugumda sakladigim 3 farkli kurabiye hamurunu pisirdim. Sogumalarini bekledikten sonra da muffin kaliplarinin icine once kartonu koydum, sonra da kurabiye cesitleri ile doldurdum. Restoranda arkadaslara dagitinca bu kurabiye posetlerini, tesekkur amaciyla alkisladilar beni. Insan mutlu oluyor tabi yapildiginin begenilmesine.. Ben de mutlu oldum cok :) Kurabiye cesitleri de sunlardi:

- Bademli kurabiye
- Kayisili kurabiye
- Vanilyali ay kurabiye (daha once de denemistim blogumda da yer vermistim)

Bu arada kurabiyelerin altindaki tabak da annecigimin el emegidir, gozum gibi bakiyorum. Fotografta cikmamis ama, canim annem, becerikli annem tek tek peceteden kestigi cicek motiflerini yapistirmis tabagin arkasina, sonra da boyamis. Cok ugrasmis annem, o yuzden benim de kiymetlimdir.

Insanin sevdiklerini mutlu etmesi aslinda cok kolay.. Cunku bence mutluluk insanin icinden disa dogrudur.. tersini bekleyenlerin, once icsel mutlulugun yolunu bulmalari gerekir..

Sevdiklerinizle birlikte, dertsiz tasasiz, mutlu gunler dilerim.

3 yorum:

Closer dedi ki...

sen varken insanin hayatinda pek dert tasa kalmiyor Evrencim :) Ellerine, yuregine saglik yeniden! Prensesler gibi hissettim kendimi :)

Zehra Gürgen dedi ki...

Pasta çok güzel olmuş Evrencim harika görünüyor. Kurabiye poşetleride aynı özenle hazırlanmış..
Söylenecek tek söz kalıyor "Ellerine sağlık " :))


sevgiler canım

nesrin dedi ki...

Cok sirin görünüyorlar. Sevgiler...