Çarşamba, Şubat 16, 2011

Mucver

Daha onceden somonlu mucver tarifi vermistim ama normal mucveri yazmadim buraya.. Evlenmeden onceki zamanlardan beri guzel yaptigim nadir tariflerden biridir :) mutfakta uzmanlasmam genelde evlendikten sonraya denk geliyor. Gerci icine bir kez sogan koymayi unutmustum, guzel de olmamisti haliyle.. O yuzden simdilerde hep sayarim kafamdan herseyi koydum mu icine diye..

Neyse tarif kolay, hic gozunuz korkmasin. Sadece ilk yapisinizda kıvami tutturmakta zorlanabilirsiniz.. Ama tecrube kazanmak icin de bir yerlerden baslamak gerek, degil mi? :)

Kabak sevmeyen cocuklar bile eminim mucvere bayilir..

Malzemeler
4 adet kabak (olcu olarak turk kabagini veriyorum, yurtdisinda yasayanlar bizim iri kabaklari 2 turk kabagi olarak dusunebilir)
1 adet sogan
4 adet yumurta
1/2 su bardagi kadar dogranmis yesillik (ince kiyilmis dereotu, maydanoz ve yesil sogan)
Tuz, karabiber, pul biber
Un (en zor olan kisim burasi)

Kizartmak icin yag (ben misirozu kullandim)

Yapılısı
Kabaklar rendelenir. Sonra suyu iyice sıkılır. Kabagın suyu ne kadar kalırsa hamurda, mucveriniz de o kadar kotu olur. İsin puf noktası burası. Sonrasında sogan da rendelenir. Ustune yumurtalar kırılır. Yesillikler ve baharat eklenir, karıstırılır. Kıvamı cıvık birsey olacak bu asamada. Yavas yavas un eklenilir ve karıstırmaya devam edilir. Ne zamanki yogun bir kek hamuruna yakın bir kıvama gelir, o zaman olmustur un eklemeyin daha fazla. Ben mucvere kabartma tozu koymuyorum ona ragmen cok guzel kabarıyor. onun da sırrı yumurta/un oranında. Baktınız cok kacırdınız unu, cok sert oldu, bir yumurta kırıp duzeltebilirsiniz durumu. Ama dedigim gibi hani sanki ici yemisli yogun bir kek hamuru gibi olmali. Hala akiskan olmalı ama tavaya kasıkla koydugunuzda da kendini salıp gitmemeli, hala birarada kalabilmeli. Kivami tutturduktan sonra, kizmis yagin icine, yaklasik 2 yemek kasigi kadar hamurdan, tavanin aldigi kadar yanyana koyun.

Iki tarafi da kizardiktan sonra kagit havlu serilmis bir tabaga cikarin. Bir kat dolduktan sonra, bir kagit havlu daha serin, yenilerini de bunun uzerine dizin. Boylece fazla yag kagit havluda kaliyor. Ayrica, pistikten sonra bu kadar kabarik kalmiyorlar.

Yaninda yogurt ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kolay gelsin diyorum :)

5 yorum:

Adsız dedi ki...

tarif mükemmel. çünkü püf nokyalarını vermişsiniz. beni tavaya atmadan yağı hangi ölçüde ısıtmalıyız ve hangi ısıda devam etmeliyiz noktasında bilgilendirir misiniz? son püf noktası olarak! orta, az, önce kızdır sonra indir gibi... çok taşakkür ederim şimdiden.

Evren Yasa dedi ki...

merhaba,

Normalde yagın sıcaklıgının benim icin bir puf noktası yok ama kısaca anlatayım. Tavaya mucverı koydugumda yagın cızırdaması gerekiyor. Normal kızartma yapıyormus gibi.. Benim ocagım elektrikli, maksimum ayarı 3, ben 2de baslıyorum, yagı kızdırıyorum, icine ufak bir parca hamurdan atiyorum, cızırdamaya basladıysa, kızartmaya baslıyorum, ocagın ayarı da degistirmiyorum hic kızartma yaparken.

Kolay gelsin!

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

annem kıymada eklerdi....lezzetli bir tarif ellerinize sağlık.....

rabis dedi ki...

sevgili evrenbal,
ben mücvere beyaz peynirde ekliyorum, sen koymazmisin ?
Alsace'dan sevgiler
rabis

Evren Yasa dedi ki...

Akdeniz kizi, hic duymamistim kiymali ama denenebilir o sekliyle de.. tesekkurler..

Rabis, bazen ekliyorum bazen peynirsiz yapiyorum ben lezzet acisindan cok fark gormuyorum ama besin degeri farkli oluyor tabi.. iki haliyle de guzel neticede :) sevgiler..