Perşembe, Temmuz 07, 2011

Dogum Cantasinda Neler Olmali?

Yaklasik 27. haftadayken doktoruma sormustum, hastane cantasini ne zaman yapmaliyim diye? O zaman okudugum internetteki tavsiyelere gore maksimum 30.haftada hersey hazir olmaliydi.. Doktorum bana henuz cok erken oldugunu, hamileligimin gayet sakin gittigini o yuzden de erken dogum beklemedigini soylemisti. Biz hastalarimiza genellikle 36.haftada hazirliga baslamalarina soyluyoruz demisti..Malum gunler cabuk geciyor. Bu hafta cuma gunu 36.haftayi dolduruyoruz kizimla.. Zaman gercekten cok hizli geciyor, ilk hamile oldugumu ogrendigimde koca 8-9 ay nasil gececek diye dusunuyorduk..

Neyse, gunumuzun konusu hastane cantasi.. Ben de haftasonundan beri yavas yavas hazirliklara basladim. Almam gereken birkac parca eksik birseyler vardi, once onlari hallettim. Sonra da yikama, utuleme faslini. Sagolsun, ablam, Pelin'in butun guzel tulumlarini, sapkalarini, kiyafetlerini, oyuncaklarini ama herseyini guzelce saklamis benim icin. Sansimiza bir de kiz olunca bizimki, Pelin ablasinin kuculmusleri onun icin bulunmaz nimet oldu. Annem de sagolsun biz gelmeden once Mart ayinda hepsini yikayip utulemisti tek tek.. O yuzden bana cok is dusmedi. Sadece kendi giyeceklerimi utuledim, hazirladim.. bir de kizima aldigim birkac hastane kiyafetini yikadim, utuledim.

Internette bir suru listeler dolaniyor.. Bence icinde cok da gerekli olmayan seyler olabiliyor. O yuzden bir suru seyi hazirlayip, koca koca bavulla hastaneye gitmek yerine, ihtiyac duyduklarinizi yaniniza almanizda fayda var. Benim esim, kucuk bir valiz yapacagimi duydugunda bile cok sasirmisti. "Nasil olsa hastane yakin, gelip aliriz eve ne gerekirse.." diyordu ama bence gerekli olan herseyin elimizin altinda olmasi, esime neyin nerede oldugunu tarif etmekten daha kolay..

Oncelikle, gerekli olanlar, tamamen hastaneden ne verilip ne verilmedigine bagli. Bizim hastanede genelde anne ve bebegin ihtiyaci olan temizlik urunleri saglaniyor. Bebek bezi, sampuani falan goturmeye gerek yok ama bebegin kiyafetlerini goturmenizi istiyorlar. Ama o da olmasa, acilen doguma gelseniz de hastanede hersey var, hicbirseyi dusunmeyin diyorlar.

Ben iki canta hazirlamayi dusunuyorum. Biri dogum odasi icin, biri de dogumdan sonra hastane odasi icin. Burada normal dogumdan sonra 5 gun hastanede kalmanizi istiyorlar, sezaryanda ise bu sure 7 gun.. O yuzden ben malzemeleri yazarken adet belirtmedim, siz kendi kalis surenize gore degistirebilirsiniz..

Dogum cantasi
  • Genis ve uzun bir t-shirt ya da icinde rahat edeceginiz genis bir elbise, yazin dogum yapacaksaniz serin birseyler tercih edin, zira dogum yapmak yeterince terletici bir eylem olmali diye dusunuyorum (daha sonrasinda kullanamama ihtimalinizi de gozonunde bulundurarak cok yeni veya cok sevdiginiz bir seyinizi goturmemenizi tavsiye ederim)
  • Serinlemek icin yelpaze, fisfisli bir sisenin icinde su (isterseniz bunu buzdolabinda tutup son anda yaniniza alabilirsiniz)
  • Usumeye karsi da sal, hirka, corap (yorumlar dogrultusunda eklendi)
  • Hastaneniz normal dogumda birseyler yemenize izin veriyorsa, yuksek kalorili, ama minik atistirmaliklar (badem, ceviz, kuru incir, kuru kayisi, enerji barlari, meyve suyu, vs.)
  • Dudak catlamalarina karsi dudak kremi
  • Sac tokasi
  • Islak mendil
  • Okumak icin birseyler (tamamen kafa dagitmak icin)
  • Dogumdan once icmeye basladiysaniz eger, dogum sirasinda da frambuaz yapragi cayi icebilirsiniz (cayin detaylari baska bir postun konusu olsun)
(dogum cantasina bizden bebekle ilgili birsey istemediler, muhtemelen hastanenin ortulerine falan sariyorlar ama gene de bir takimi yaninizda bulundurmaniz faydali olabilir)

Hastane odasi icin canta
(anne icin)
  • Onu acilan gecelik, sabahlik, pijama takimi
  • Emzirme sutyeni, pamuklu alt ic camasiri, kullan-at alt ic camasiri
  • Terlik
  • Kirmizi tac (en onemlisi bu tabi :))
  • Dis fircasi, dis macunu, sabun, dus jeli, sampuan, lif, kucuk ayna, tarak, toka
  • Islak mendil
  • Vucut havlusu, el havlusu
  • Gogus kremi, sut pompasi, sut poseti (uzerini isaretlemek icin cikmayan marker kalem), gogus pedi, gogus kalkani, sut arttirici cay (bunlarin hepsi birden gereksiz olabilir, o yuzden evde bir posette birakilip, gerekirse alinabilir bence)
  • Karni toplamak icin korse ya da karnin etrafina sikica sarmak icin ince bir carsaf (annemin onerisi)
  • Hastane cikisinda giymek istedikleriniz (hamilelik donemi kiyafetlerinden)
  • Not almak icin kalem, defter (bebegin uyku duzeni, yeme duzeni ile ilgili)
  • Kimlik, sigorta ile ilgili belgeler, takip dosyaniz, vs.
(bebek icin)
  • Bebegin kiyafetlerini buzdolabi posetlerine set halinde hazirlayin. Elinizi attiniz mi hersey birarada olur hem boylece. Her setin icine ben bir adet ic body (yarim kollu), ustune uzun kollu ayakli body, sapka, eldiven ve corap koydum. Ha bir de agiz bezlerinden de koydum birer adet.
  • Pamuk, ya da yenidoganlar icin satilan islak pamuk turu birsey ama diger turlu islak mendil kullanmamanizi oneririm yeni dogmus bebeginize..
  • 2 adet havlu, iclerine tulbent
  • 2 adet en azindan penye battaniye (yaz bebegi ise)
  • Emzik, biberon (bunlar da gereksiz olabilir, hazir edilip evde birakilabilir)
(ayrica sonradan gelebilecekler)
  • Bebek sekerleri
  • Gelenler icin lokum, cikolata, kolonya
  • Kamera, fotograf makinasi
  • Kirliler icin poset
  • Eger yapacaksaniz kapi susu
  • Telefon sarj aleti / laptop / dergi, kitap
  • Sut arttirici caylar (rezene, isirgan otu, cemen otu, vs.. ya da still tee gibi karisimlar)
Simdi bunlar disinda bana illa sunu unutma, bunu da al diyeceginiz birseyler var mi? Hazir cantayi kapatmamisken tavsiyelerinize ihtiyacim var..

(posttaki resim suradan)

16 yorum:

YesiM dedi ki...

Evrencim cantana mutlaka ama mutlaka gogus kremini koy, hatta "Lansinoh" marka kremi tavsiye ederim. Ilk zamanlar cok ihtiyac oluyor. Bu arada dogum yapmak hem terletici hem de usutucu bir eylem hersey bir arada :) Sancilar sirasinda insan cok usuyor, sonra terliyor sonra gene usuyor vs :) Dogum sirasinda birsey yemeye musade etmemislerdi bende ama, dogum sonrasi odada yemek icin yanina alabilirsin o saglikli atistirmaliklarini, bir de yanima rezene cayi alip bol bol icmistim ben hastanedeyken. Ay cok heyecanli gunler, pazartesi iyice detayli konusurus zaten :)

fatma dedi ki...

İnan bunların çoğu kullanılmıyor bile:))
İlk oğlumda devlet hastanesinde hem de o zamanın SSK hastanesinde doğum yapmıştım:)) 1 gün içinde de eve dönmüştüm. Bebek için yedek kıyafetler, bez ve kendim için temizlik ürünleri(gecelik, bez vs)dışında fazla bir şey kullanmadık.
İkinci oğlumun doğumu ise özel hastanede oldu. Senin yazdıkların gibi bir valiz hazırlamıştım ama çoğu kullanılmadan eve geldi, iki gün yattığımız halde. Özellikle kendim için aldığım hasta bezlerine çok üzülmüştüm çünkü hastane herşeyi karşıladı. Süt pompası, süt yapıcı çay da dahil. Annenizin karnı sarmak için bez önerisi çok akıllıca, bana gerekli olmuştu. Büyük pamuklu tülbeti kullanmıştım, eve geldiğinde ise pamuklu çarşafı kullandım. Yaz günü korse işkence çünkü:))
Süt pompası,torbası vb. sonradan ihtiyaç halinde götürülebilir çünkü öncelikli değil ve kalabalık olur.
Sağlık içinde bebeğinizi kucağınıza almanız dileğiyle, iyi haberlerinizi okumayı dört gözle bekliyorum...

Sevgiler,
fatma

fatma dedi ki...

Bu arada ayağınıza çorabı mutlaka alın çünkü Yeşim'in de dediği gibi sıcak ve soğuk, her ikisi de yaşanabiliyor. Çok terleyeceksin,kendine şaşacaksın ama ayaklarınıda üşütmemen lazım. Yaz günü olmasına rağmen üşüyebilirsin ki, o zaman anlamıştım annelerimizin doğum sonrası için ördüğü lizöz ve şalların kıymetini:))))

Unknown dedi ki...

Hazirlikli olmak cok guzel ama en onemlisi herseyin yolunda gitmesi ve bebeginize saglikla kavusmaniz. Ben, 28. haftada, hicbirsey hazir degilken dogurdum kizimi. Evim bile yoktu Ankara'da o sirada yurtdisinda yasadigim icin. Ama kaldigim odada bir anda bir suru esya oldu. Aile uyeleri gerekenleri temin ediverdiler.
Oradaki hastanenin servisi nasil bilmiyorum ama bizimkiler su isitici, plastik/kagit bardaklar ve bol bol icecek stoklamisti odaya. Bir de gecelikle rahat ediyor insan dogum sonrasinda. Pijama giyilmiyor.
Iyi sanslar simdiden.

Evren Yasa dedi ki...

yesimcim, almistim kremi zaten, hastane cantama da eklerim. Ben nasilsa sonradan da getirilir diye dusunuyordum ama cantada bulunsun madem oyle diyorsun sen. Bu arada liste tam olsun diye, corap, sal da ekledim dogum odasi cantasina..

fatma, tesekkurler tavsiye icin.. dedigin gibi muhtemelen bunlarin cogu kullanilmayacak ama gene de insan yaninda bulunsun istiyor ne olur ne olmaz diye. gerci bizim ev hastaneye cok yakin, gidip alinir da.. bir de hastanede normal dogumda 5 gun kaldigin icin, belki daha fazla seye ihtiyac olabilir. Ama dedigin gibi genel olarak hastane ihtiyaclari karsiliyor..

vejetaryenkedi, dedigin cok dogru.. onemli olan bebis saglikla gelsin, geri kalan seyler onemli degil.. eksikler temin edilir bir sekilde, zaten bebegin de ihtiyaci olan tek sey, yaninda saglikli bir annesinin olmasi.. gerisi gercekten teferruat.. insallah ben de saglikla alirim kizimi kucagima.. tesekkurler tavsiyeler icin.

Gizem dedi ki...

Ben ilk dogumuma giderken, dogumdan sonra odada canim sIkIlir diye sudoku da goturmustum. Cahillik iste, aklima geldikce gulerim.

handan dedi ki...

Evrenciğim. Bebeğini seyretmekten hiç kafan daralmayacak. Kitap aklına bile gelmeyecek. İnşaallah sütün gelir emer.. Ama sakın taze fasulye yemeeee. Ben akılsız aklıma uyup yemiştim sonrası hem bebek için hemde benim için çok kötü oldu.Hayırlı doğumlar..

Adsız dedi ki...

merhaba
Ben de sizin gibi Bekcika'da yasiyorum ve beklenen dogum yapma tarihim sizinki ile yakin. Burda, yani Bekcika'da dogum yapmaya cok ama cok cekiniyorum ve dogum icin Turkiye'ye gitmeyi cok ciddi dusunuyorum. Bunun birkac sebebi var. Birincisi gecen sene burada gecirdigim basit bir operasyonda yasadigim komplikasyonlar, ikincisi iFlamanlarin irkciligi( ingilizceyi su gibi bildikleri halde benimle israrla ve inatla flamanca konusmalari) ucuncusu sezeryen konusunda cok cekimser olmalari ve sonuna kadar normal dogumu zorlamalari(bebegimi tehlikeye atmaktansa sezeryeni tercih ederim). Hastane ve doktor tecrubelerinizi paylasabilirseniz bana cok faydasi olur.
Selamlar,

Evren Yasa dedi ki...

kusura bakmayin biraz gec cevap yaziyorum.. Bence burada dogum yapmaya cekinecek hicbir sey yok.. hatta Turkiye'den daha iyi olacagina benim hic suphem yok kendi dogumum adina.. dil konusunda problem yasamiyorsaniz (ingilizce de konusuyorsaniz problem degil) o zaman hic sikinti yasamazsiniz bence.. Hastaneden hastaneye cok farkediyor irkcilik konusu. Ben Leuven'de Gasthuisberg hastanesine gidiyorum universite hastanesi ve oldukca ilgililer.. ve kesinlikle irkcilik konusunda da bugune kadar hic rahatsiz olmadim. ama problem yasanan baska hastaneler oldugunu da duydugum icin bu flamanlar irkci degildir diyemem.. o yuzden dogum yapacaginiz hastaneyi dogru secerseniz bu konuda problem yasamazsiniz diye dusunuyorum. Eger Leuven'e yakinsaniz, Gasthuisberg hastanesini oneririm, hem universite hastanesi, hem de ulkenin en iyi hastanelerinden biri, tum komplike hamileliklerde buraya gonderiliyor anne adaylari.. ikinci konuda ise normal dogumu tercih eden biri olarak benim hosuma giden birsey bu.. ama illa normal dogumda bagira cagira normal olsun diye dogurman gerekmiyor. epidural alabilirsin, ki bizim hastanede her asamada epidural isteyebiliyorsun. Sezaryan normal doguma gore riskleri cok fazla olan bir tur ameliyat sonucta. Bebek icin de senin icin de en guzeli normal dogum ama sen illa sezaryan istiyorum, korkuyorum ben diyorsan o zaman zaten belki de turkiyede dogum yapman daha dogru olur. istege bagli sezaryen yapilmiyor bizim hastanede, illa doktorun ongordugu ya da dogum esnasinda gelisen bir durum olmali sezaryan icin.. bence kafani rahat tut, annelerimiz gibi biz de rahatlikla yapariz dogumumuzu, teknoloji ilerledi, bir suru agri kesici yontemler var sonucta.. herseyden onemlisi senin kafani huzurlu ve sakin tutman, gerisi gercekten hic onemli degil. bence kesinlikle de kafanda sartlanma illa su sekilde dogum olsun diye, hayirlisi olsun.. beklenen tek sey saglikli bir bebek saglikli bir anne.. gerisi unutulur.. gerisi zamanla gecer.. o yuzden sana stressiz, huzurlu gunler diliyorum ve tabi ki kolay bir dogum..

Adsız dedi ki...

Ben yukardaki yazimda "ben illa sezeryen istiyorum, ama burda yapmiyorlar" demedim. Benim bahsettigim sezeryenlik durumu varken(bebegin ters veuya omuzdan gelmesi, dogum kilosunun yuksek olmasi vb) anneye normal dogum yaptirmak icin zorlamalari ve bunun bebekte komplikasyonlara yol acma ihtimali.
İrkcilik konusuna gelince, zaten kimse (vlaams belang partisi lideri bile) kendine "ben irkciyim" demiyor, bunu "turk" ve "musluman" laflarini duyunca davranislari ve sorduklari sorular ile size hissettiriyorlar.(esim Flaman bu arada ve bircok defa ailesi ve cevresinin tutumlarindan mahcup ve rahatsiz olmustur). İnsandan insana cok fark var ama beyinlerde negatif bir kodlama oldugu da bir gercek.
Soylediginiz hastaneye hic gitmedim ama esimin ablasi o hastanede doktorasini yapiyor ve calisma prensiplerini biraz biliyorum.
Ben bunlari kimsenin moralini bozmak icin yazmadim, tek amacim benim gibi Turkiye'de dogurma opsiyonunu degerlendiren var mi bunu ogrenmek ve bunun uzerine bilgi paylasmakti.
Ben de saglikli ve guzel dogumlar dilerim.

Evren Yasa dedi ki...

tekrar merhaba,

Aslinda ben gayet olumlu bir mesaj yazmak istemistim ama belki biraz yanlis anlasilmis.. bebegin ters gelmesi ya da plesantanin altta oldugu iki durumda (iki arkadasimda) sezaryan yapildi.. illa hic yapilmayacak diye birsey yok bildigim kadariyla, ama oncelikli olan normal dogum burada.. bunda da bana yanlis gelen birsey yok acikcasi.. Turkiye'de her durumda normal dogumu zorlastirip, 'catin dar', 'bebek buyuk', 'bebek kucuk' gibi her nedenden dolayi da sezaryan yapilmasini normal bulmuyorum dogrusu. kesinlikle oncelikli olan guven. eger dogum yapacaginiz hastaneye guvenmiyorsaniz, o zaman ne yapilirsa yapilsin hep bir kusku duyarsiniz. Benim itimadim var dogrusu buradaki doktorlara ve ebelere, bugune kadar cok sakin ve dogal bir tutum icindeydiler. hamileligi hastalik gibi algilamaktan cokuzak bir yaklasim icindeydiler. Ama sunu da soyleyeyim hamile olan bircok arkadasim var su anda, ve iclerinden biri mesela normal dogumdan cekindigi icin Turkiye'de dogurmaya karar verdi ve orada su anda.. sonucta hersey sizin kendinizi nasil hissettiginizle alakali..

Irkcilik genel olarak avrupa'da gorulen bir sey ne yazik ki.. ama dediginiz gibi insandan insana fark var ve sizin esiniz gibi insanlar da var.. o yuzden toptan herkesi suclamak yanlis olur diye dusunuyorum. ayrica ben burada 6 yildir flaman bolgesinde Leuven'de yasiyorum ve cok ciddi bir irkciliga maruz kalmadim kisisel olarak (olanlara sahit oldum ama gene de cok yuvarlak genellemelere karsiyim dogrusu).. pozitif olmak ve pozitif yaklasmak bazen onyargilari kirabiliyor diye dusunuyorum.

Gasthuisberg'de yakin bir akrabanizin calisiyor olmasi da cok guzel, prensipleri biliyorum demissiniz sanirim pek hoslanmadiginizi ifade etmek icin.. benim tecrubemi sorarsaniz ben cok memnunum dogrusu ve bugune kadar orada dogum yapmis olan 3-4 Turk arkadasimin tecrubeleri de gayet olumlu dogrusu. ama tabi dedigim gibi herseyden once guven geliyor..

allah saglikla bebeginizi kucaginiza almayi nasip etsin..

sevgiler,
evren

yemek tarifleri dedi ki...

harika tarifler...

Sema Bicer dedi ki...

Birde yaninizda bir kac adet Orkid bulundurursaniz iyi olur. Özel hastanede dogum yaptim, ama yinede ihtiyac oldu.

Adsız dedi ki...

biraz alakasız olacak çok zaman geçmiş, ama belki okuyanlar olur diye yazmak istedim. yukarıda "adsız" arkadaşın söylediğine gönderme yapmak istiyorum. Belçikalı kadın doğum umanı bir arkadaşım bir aile ortamında biraz açıldı ve bana şöyle dedi: "Hastanelerde size gösterilen ilgi, hatta tedavi bile yabancı olup olmadığınıza göre değişir". Dolayısıyla ben yukardaki yorumcunun endişelerine katılıyorum. İnşallah sağlıcakla bebeğini kucağına almıştir.
Adsız arkadaş ikinci yorumunda Evren Hanım'a biraz sert çıkmış sanki. Nedeni ise Evren hanım'ın Belçika'da Türklere karşı olan ırkçılığı birazcık yok sayması ve bireysel vakalar olarak görmesi olabilir. Belki Evren Hanım Hollanda'ca bilmiyordur ve yerel gazeteleri takip etmediği için ırkçılık söylemlerine, okullarda Türk çocuklarının maruz kaldığı davranışları okumamış olabilir. Yahudilerde hani "inkar suçu" diye birşey var: soykırımı, kendilerine yapılan ırkçılığı küçümseyenleri kınarlar ya onun gibi birşey.

Yemek Tarifleri dedi ki...

başarılarınızın devamını dilerim teşekkürler.

Pasta Tarifleri dedi ki...

iyi bir site teşekkürler.