Salı, Temmuz 05, 2011

Ev yapimi beze tarifi

Beni cocukluguma goturen en sevdigim pastane urunlerinden biridir beze.. Gerci biz kopuk derdik kucukken.. Bana nedense hep yapimi zor gelmistir ama mutfak robotuma kavustugumdan beri epey kolay bir tatli haline geldi. Sonucta onemli olan yumurta aklarinin iyice cirpilmasi.. Onun disinda yapilmasi gereken cok onemli birsey yok.. Aslinda bu bizim bildigimiz beze Fransiz bezesi (meringue) diye geciyormus. Onun disinda bir de Italyan ve Isvicre bezeleri varmis. Italyan bezesi tarifinde seker yerine, kaynayan seker surubu kullanilirmis yumurta aklarinin yanisira. Isvicre bezesi ise yumurta aklarinin isitmak icin, ben mari usulu cirpilirmis. Daha sonra sogutulup oyle pisirilirmis. Beze tarifinin ilk kez yemek kitaplarinda yer almasi icin taa 17. yy'a dayaniyormus.. Italyan bir usta tarafindan yaratildigi soyleniyor..

Malzemeler
4 yumurta aki
250 gr seker

Yapilisi
Robot ya da mikserin yuksek devrinde yumurta aklarinin beyazlasip kopurene kadar cirpin. Sonra karistirmaya devam ederken sekeri kasik kasik ekleyin. Yaklasik 10 dakika daha yuksek devirde cirpin (kenwood robotla yaklasik 5 dakikada istenen kivama geldi). Son haline geldiginde, mikserin ucundan asagi dusmemesi gerekiyor karisimin.


Firini 150 dereceye isitin. Tepsinize yagli kagit serin ve bezeleri krema sikma torbasi ile olusturun. Birazcik da kabardiklarini goz onunde tutmaniz gerekiyor bezeleri sikarken tepsiye.. Eger cok buyuk yaparsaniz, pisme suresi de o kadar uzun suruyor. Pastanelerdeki kucuk beze boyutunda yaparsaniz, 25-30 dakika suruyor pismesi. Pistikten sonra da firindan cikarip, sogumasini bekleyin. Buradaki esas olay pisme suresi: eger yeterince pisirmezseniz ortasi cig kaliyor ve o da agizda guzel bir doku birakmiyor. O yuzden ben cikarmadan evvel, bir tanesini cikarip sogutup test ediyorum. Ben tarifi het complete bak koekboek isimli hollandaca bir kitaptan aldim. Isterseniz siz, bezelerin renginin beyaz kalmasi icin, firinin derecesini 100-110 dereceye dusurup, daha uzun sureli pisirebilirsiniz.

Afiyet, bal seker olsun..

6 yorum:

Zehra Gürgen dedi ki...

ben birde içlerine damla çikolata ve fıstık aıp seviyorum..İtalyan tarzını daha önce denemiştim kolay oluyor.
ellerine sağlık
sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

Zehracim, evet icine farkli lezzetler katmak mumkun, kitapta kahveli, kakaolu olanlari da vardi ama en basit tarifle baslamak istedim. Dedigin gibi icine fistik, damla cikolata da cok yakisir. senin de ellerine saglik..

Adsız dedi ki...

benimki olmadı nolursunuz lütfen bana yardım edermisiniz yoksa olmadı nolursun birisi açıksa söylesin sadece yumurta akı ile şeker mi, var

Yemek Tarifleri dedi ki...

iyi bir site teşekkürler.

Pasta Tarifleri dedi ki...

başarılarınızın devamını dilerim teşekkürler.

Adsız dedi ki...

süper oluyor 1pakete 10tl vermektense 5tlye 1 tepsi beze.ekonomisinide düşünün bence.