Cuma, Temmuz 07, 2006

Cikolata Soslu Limonlu Peypasta


Aslinda hersey cok guzel baslamisti. Ancak peypastayi firinda sogutmak yerine acele edip disari cikarinca ortadan ikiye ayrildi, resmen bir fay hatti ile karsi karsiya kaldim. Ertesi gun gelecek olan misafirlerime yaptigim icin de cok uzuldum. Bunu duzeltmenin bir yolunu hemen bulmaliydim ve de bunun icin de evde bulunan cikolata ve kremaya basvurdum. Tarifin ilham perisi Pastaci'nin Limonlu Cheesecake tarifi.. Yalniz ben burada Trakya ciftliginin beyaz peynirini bulamayacagim icin biraz malzemelerle oynadim. Ayrica ben 30 cm'lik kalip kullandigim icin de butun malzemeleri 1.5 ile carparak kullandim. Asagida da benim olculeri veriyorum. Tadi enfesti, dolapta bekledikce zirve yapiyor diyebilirim. Esim peypasta yemez, ona ragmen kac dilim yedi hatirlamiyorum. Cok sevdigini soyledi ve benden artik peypasta yapacaksam bunu yapmami istiyor. :) Siddetle tavsiye ederim. Ben cikolatali olmasini ozellikle cok sevdim, cikolata severlere duyurulur.

Malzemeler
2 paket burcak (ben kedidili ve digestive biskuvi karisimi kullandim, gayet guzeldi sonuc)
150 gr tereyagi
3/4 su bardagi dovulmus ceviz (hazirda yoksa olmasa da olur)
500 gr mascarpone (2 paket)
400 gr suzme yogurt
1.5 su bardagi seker
1 paket vanilya
3 yumurta
300 ml cig krema (1.5 paket)
4.5 corba kasigi un
1.5 limon suyu ve rendesi

Cikolata sosu icin
100 gr cikolata
100 ml cig krema

Yapilisi
Biskuviler robotta ezilir, cevizler eklenir. Ustlerine eritilmis tereyagi dokulur ve hamur kivamina gelene kadar elle yogrulur. Her tarafina aluminyum kaplanmis kalibin ortasina iyice bastirilarak yerlestirilir. Sonrasinda dolapta sogumaya birakilir.

Yumurta ve seker cirpilir, vanilya eklenir, cirpilir. Peynirler haric tum malzemeler eklenir ve karistilir. Ben ayri bir kapta once peynirleri homojen bir karisim olana kadar cirpip, sonra yumurtali karisima ekledim. Iyice birbirine yedirilir. Buzdolabindan kalip cikartilip icine bu karisim dokulur. 200 dereceye isittigimiz firinda uzeri iyice kizarana kadar pisirelim ve kesinlikle firinin kapagini biraz acik birakarak icinde sogutalim. Cikolata sosu icin de, isittigimiz 100 ml kremanin icine cikolatalarimi kucuk kucuk dograyip ekleyelim ve erimesini saglayalim karistirarak. Peypastamizin ustune cikolatali sosu dokup, ilinmasini bekleyelim. Sonrasinda dolapta en az 6-7 saat sogutup oyle servis yapalim. Ben bir de ustune cirpilmis krema ile sus yapmaya calistim ama hic gerek yok sadece cikolatali enfes oluyor.

Ustu catlamis olan peypastanin firindan cikarttiktan sonraki goruntusu. Bunu da sizinle paylasmaliyim diye hemen fotograf makinasina kostum :)


12 yorum:

Yesim dedi ki...

Gerçekten iyi toparlamışsın : ) Ben de dün akşam yemeğe gelen arkadaşlarımız için tiramisu yaptım, ve TR de labne kullanırken burda mascarpone kullandım ama benim de tiramisunun kreması soğumaya başlayınca çatladı biraz. ben de kakao serperek olayı çözdüm. Bu arada ilk defa mascarpone kullanarak pasta yaptığım için tadı bana biraz yavan,fazla yağlı gibi geldi acaba labne yerine geçebilecek başka bir peynir kullanılır mı burda?

Evren Yasa dedi ki...

Sorma, epey uzuldum ama ilk basta gorunce, bir de panikle herseyi birbirine karistirdim ama en sonunda guzel gorunuslu, tadi guzel birseyler cikti ortaya resmen kocaman bir yarikti yani benimki, catlama falan degildi yesimcim :)
Mascarpone aslinda cok guzel bir peynir, biz kaymak yerine de kullaniyoruz, tuzsuz oldugu icin recelle falan cok guzel oluyor, ama belki alisik olmadigin icin tadi oyle gelmistir. Ben de birkac aksam once yaptim tiramisu, ama icine normal cream cheese (krem peynir) sanirim burada da room ya da verse kaas diye geciyor. ondan kullandim. gayet guzeldi, catlama da olmadi. Belki sen de onunla deneyebilirsin Yesimcim, bir de acaba ondan dolayi mi catladi. Bilemedim walla :)

Evren Yasa dedi ki...

Ipekcim simdi baktim senin gonderdigin linke, ama burada yok o peynirden. Ama dedigin gibi ricotta var. Ben denemistim ama ricottanin aromasini hic sevmemistim. Daha farkli tuzsuz peynirler de var. Genelde philedelphia falan da kullaniyorduk biz kanada'da basarili sonuclar veriyordu peypasta icin. Tiramisuda da olur heralde. Ben Delhaize'in kendi markasi krem peynir kullandim, sonuc cok basariliydi, hatta yedigim en guzel tiramisuydu, sadece miktarini 200 gr yerine 150 gr kullandim. Belki tadini bozar diye.

Yesim dedi ki...

Teşekkürler arkadaşlar, bir dahaki sefere onları deniyeyim bari çünkü mascarpone i ben pek sevmedim....

Defne dedi ki...

Evrencigim, harikasin. Hizina yetisemiyorum, masallah!! Ben "peypasta" hic denemedim, birgun cesaretimi:)) toplar denerim herhalde. Bogurtlenli turta da muthis. Ben bu siralar evdeki toparlanma islerinden istifade bosladim mutfagi, bir de oyle sicak ki burasi, mutfaga girmek klimaya ragmen cesaret istiyor:). Ellerine saglik.

vintage biscuit dedi ki...

bundanda istiyorum
yapmazsan yine aglarim
herkesede soylerim
evren bana yapmiyo bende hayata kusuyorum derim :))))))))))

Evren Yasa dedi ki...

Vintage'im buralara yolun duserse gel yapayim hepsinden, caninin istedigi gibi tat hepsini, sen de benim gibi tatli duskusun sanirim.

Evren Yasa dedi ki...

Defnecim, ben de oyle diyordum, bir turlu cesaret edemiyordum, son zamanlarda denedim butun yaptiklarimi ve gercekten cok sevdik, nedense bana hep tutturmasi zormus gibi geliyor ama sonuc cok guzel oluyor.

Adsız dedi ki...

tariflerinize bayılıyorum, bu nedenle sizi blogumda linklerime ekledim, sevgilerle, görüşmek üzere.

Evren Yasa dedi ki...

Cok tesekkur ederim Yildizcaa, begenmenize cok sevindim ben de.

Damak Tadı dedi ki...

Kekin gerçekten harika olmuş canım,ayrıca ortadan fay hattının geçmeside daha bir hoş yapmış inan bana.sanki isteyerek yapılmış gibi.Yinede senin ellerine sağlık çok lezzetli bir keke benziyor bence.Acaba sironu denedin mi merak ettimde.
çok selam,sevgiler
Gül
www.damak-tad.blogspot.com

Evren Yasa dedi ki...

damak tadi, cok guldum yazdiklarini okurken, goren gozlerin guzelliginden kaynaklaniyor soyledikleriniz, tesekkurler.. Sironu henuz denemedim, bu ara tezdi, kosturmacaydi cok is vardi.. ancak bitirdim, bundan sonra denerim ama.