Pazartesi, Temmuz 31, 2006

Elmali Turtanin Tarifi

Gecen hafta ici fotograflari koyup tarifi bu haftaya birakmistim. Esim bu aksam yemekte hala koymadin tarifi, bu ne ilgisizlik falan diyince ben de atladim geldim bisikletimle tarifi yazmaya :) tabi ki degil :) isin dogrusu bugun bisikletimle okula gelmistim, ardindan da otobusle bir yerlere gidince bisikletim okulda kalmisti. Gece burada kalmasini istemedigim icin de yemekten sonra yuruyerek okula geldim, hem de yediklerimi yakmis olayim dusuncesiyle.. Gelmisken de kocacimin baskilari uzerine tarifi yazayim bari :))


Malzemeler
Tartin Hamuru
1 su bardagi sivi yag
Yarim su bardagi seker
4 adet yumurta
1 cay kasigi kabartma tozu
Yarim paket vanilya
Aldigi kadar un

Elmali Ic
4 adet elma
1 tatli kasigi tarcin
Yarim su bardagi esmer seker (arzuya bagli artirilip azaltilabilir)
Yarim su bardagi dovulmus ceviz

Yapilisi
Elmalar soyulur, rendelenir. Tarcin ve seker eklenerek kisik ateste suyunu cekene kadar pisirilir. Soguduktan sonra icine cevizler eklenir. Tart hamurunun malzemeleri de un disinda birlestirilir, elle iyice karistirilir. Sonra yavas yavas un ekleyerek ele yapismayan bir hamur elde edilir. Strec folyoya sarilir, 15 dakika buzdolabinda dinlendirilir. Sonrasinda hamurun dortte biri ayrilir. Geri kalan merdane yardimi ile acilir. Ben 28 cm'lik kalip kullandim, biraz daha buyuk de olabilir. Acilan hamur yaglanan kaliba yerlestirilir (kenarlardan kalkacak sekilde). Icine elmali ic malzememiz yerlestirilir. Ustune de kalan hamurlardan seritler yapilarak kafes seklinde orgu yapilir. Ben hamurun ucte birini bu is icin kullanmistim, o yuzden benimkiler biraz kalin oldular. Istenilirse seritleri yapmadan once ayirdigimiz hamuru da merdane ile acin, sonra bicakla keserek seritler hazirlayin, hepsi birbirinin aynisi olur bu sekilde yaparsaniz. Kabartma tozu oldugu icin seritlerin kabaracagini hesaba katarsaniz daha ince bir kafesiniz olur :))

Afiyet olsun

7 yorum:

Ipshi dedi ki...

I came across your blog accidently but was amazed by the pictures. I don't understand the lanuage but I wish I could understand the recipes, because the food looks delicious.

Evren Yasa dedi ki...

I am very happy to receive such a comment :) If you are particularly interested in any of the recipes, I would like to help and translate it. The language is Turkish by the way. You can write to me by e-mail as well: universehoney@yahoo.com

Pia dedi ki...

evrencim ellerine saglık, nefis gozukuyor. Elmalı turta zaten favori tatlımdır benim ama bi dahaki sefer bi de senin usulunle deneyecegim.

Evren Yasa dedi ki...

Saol piacim, ama konustugumuz gibi daha ince yap seritleri, benimkiler biraz devasa oldu :) ama tadinda bir eksiklik yoktu.

Adsız dedi ki...

süper ya kardeşim hep elmalı turta istiyodu bende çok seviyorum.elmalı turtayı yaptık süper oldu ama sizinkinden güzel olamaz bu 1

Adsız dedi ki...

ya süper bi şey elmalı turta ağzına baldeil elmalı turtayı al daha iyi.ya elmalı turta süper ağzımdan bal akiyo sanki hele o içindeki tarçınla elma süper bi de yumuşaklığı çok güzel.ya elmalı turta diyorum başka bi şey demiyorum

Adsız dedi ki...

ben elamalı turtayı çhoqq seviorum annemin yapması için aldım tarifini bi kaç kez okuldan verdiler müthişşştiiiiiiiiii tadına doyum olmassssss