Salı, Ekim 24, 2006

Gullac Ve Sekerpare

Aslinda gullaci daha evvel Ramazan ayi icinde yapmistim ama daha once buraya koymak kismet olmadi. Ben gercek bir gullac severim aslinda. Ama nedense yilda bir kere doyasiya yemek yetiyor. Soyle bol sutlu olacak, bir de tabi bol cevizli.. yeme de yaninda yat yani..

Hemen aldigimiz gullac paketinin arkasinda yer alan tarifi yaziyorum lafi uzatmadan..


Malzemeler
3000 ml sut (15 bardak)
1500 gr seker
1 paket vanilin
400 gr gullac yapragi
250 gr dovulmus ceviz

Yapilisi
Sut, sekerle birlikte kaynatilir. Kaynadiktan sonra icine vanilin eklenir, karistirilir. Alti kapatilir. 10-15 dakika biraz ilinmasi icin beklenir. Buyukce bir tabagin icine gullac yapraklari sira sira dizilir. Onemli olan puf noktasi yapraklarin parlak yuzlerinin yukariya dogru bakiyor olmasi. Bir sira gullac yapragi ustune bir kepce sekerli sutten dokulur. Bu sekilde butun yapraklar dizilir. Tabi orta siralarda cevizlerimizi de butun tepsiye yaymayi unutmuyoruz. Bir gece dinlenince bana tadi daha oturmus gibi geliyor. Arzuya gore ustune ceviz, fistik ya da narla susleyerek servis yapiyoruz.



Sekerpare ise Portakal Agaci tarifi.. oldukca lezzetli sekerpare yapabilmis oldum boylece ben de. hamur gercekten super bence ama ben serbetin ne kadar ilik olmasi gerektigini bilmedigim icin sanirim biraz erken davranip serbet daha tam ilinmamisken doktum ama anladigim kadari ile serbetin neredeyse oda sıcakliginda olmasi lazim. Ama gene de cok cok basarili bir sekerpare oldu. Sekerpare tarifi arayanlara duyurulur.. Benim yaptigim degisiklik sadece ustune findik yerine ceviz koymak oldu. Zevkinize gore findik, ceviz veya bademle susleyebilirsiniz sonucta.. Hatta esim dolmalik fistik koyalim mi diye bir oneride bulundu da ben reddettim, cok da deneysel calismamak lazim bazen :)

Bayraminizi kutlarim, nice saglik mutluluk dolu bayramlar gecirmenizi temenni ederim..

Ek: Haftasonu ilk yemek kursu etkinligimizi gerceklestirdik. Daha onceden bahsettim mi hatirlamiyorum ama burada yasayan turk arkadaslarla birlikte kucuk bir olusum icindeyiz. Yaklasik su anda 60 kisiden fazlayiz. Haftasonlari bulusup guzel paylasimlarda bulunuyoruz. Herkes kendi ilgi alani icinde yeni faaliyetlere onculuk yapiyor. Ben de bu cercevede yemek kursu vermeye basladim. Bu haftasonu oldukca kalabaliktik, bir de iftara yemekleri yetistirme telasina bir saatlik gecikme de eklenince kurstan cok hep beraber yemek yapma etkinligine donustu faaliyetimiz :) ama hem lezzetli hem de oldukca guzel bir masa hazirlamayi basardik. Menumuzde mercimek koftesi, firinda mucver, havuclu yogurtlu salata, havuclu kek ve patatesli kanepeler vardi. Yemek etkinligimizin yanisira bir de dans kursumuz vardi. Bu nedenle de toplam 31 kisiydik ama buna ragmen hem doyurucu hem de lezzetli bir iftar yapmis olduk. Pek detayli fotograflar cekilmemis ama ikinci faaliyetten daha cok paylasimda bulunmak istiyorum burada..

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Evren'cim size de iyi bayramlar. Dediğin gibi bayram mayram anlaşılmıyor burada herkes işinde gücünde yine de tatlılar yapıldı tabi :) Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor her ikisi de...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Evren'ciğim,
Bayramını kutlayıp,nice nice mutlu bayramlar diliyorum..Her iki tatlın da çok güzel olmuş ellerine sağlık..Sevgilerimle..

Berceste dedi ki...

Yaaaa, gullaci nerden buldunuz yaaa....Haksizlik bu amaaaaaa :)

Evren Yasa dedi ki...

yesimcim, daha nice guzel saglikli bayramlara insallah..

Damak tadi, senin de bayramin kutlu olsun, tatli konusunda senin eline su dokemeyiz, laz boregine bayildim.

berceste, turk marketinden aldirdim esime ozellikle. ramazan gecmeden almaliyiz diye tutturdum walla :) turkiyedekilere soyle bir kutu ayirsinlar, acmadan paketi gidince yaparsin ya da getirirsin :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Evrencim öncelikle iyi bayramlar diliyorum.Güllacı bende çok seviyorum Ramazanın dışındada yapmıyorum nedense Ramazanda ise mutlaka olmalı bende henüz yayınlama fırsatı bulamadım inşallah yayınlıycam :) eline sağlık canım her iki lezzetinde nefisa gerçekten.öpüyorum seni hoşcakal.

Adsız dedi ki...

hayırlı bayramlar diliyorum...

seda
tarifname.blogspot.com