Perşembe, Ekim 11, 2007

Ne olacak Belcika'nin hali?

Zaman zaman Turk kanallarindaki haberlerde de rasliyorum, Belcika ile ilgili gelismelere. Hatta gecen yayin doneminde TRT1de yayinlanan Banu Avar'in "Sinirlar Arasinda" adli programinda da konu edilmisti Belcika. Ilk bolumunu suradan izleyebilirsiniz siz de.. Butun Avrupa'nin merakla bekledigi bir konu: Belcika kendi icinden yeni ulkeler cikaracak mi?

Belki bazilariniz biliyordur: Belcika'da uc dil konusuluyor; Flamanca, Fransica ve Almanca. Almanca konusanlar politik bir bolge olusturmuyor sadece dilsel bir bolge olusturmus durumdalar. Flamanlar ve Walonlarin (fransizca konusanlarin) ise kendilerine ait devletleri, meclisleri, partileri var. Bu ikisi disinda bir de bagimsiz olan kucucuk bir Bruksel var.. 1 milyon nufusuyla kendi kendine yetemeyen ama diger iki gruba da dahil edilemiyen bir Bruksel..

2 senedir burada yasiyorum ve olan bitenleri zaman zaman televizyondan, zaman zaman yazili medyadan, flamanca kursumdan ve cevremdeki arkadaslarimdan ogrenmeye daha iyi anlamaya calisiyorum. Gelin sizinle de biraz Belcika uzerine konusalim: 1830 yilinda tamamen politik amaclarla kurulmus tampon bir ulke burasi. O zamanlar Hollanda Kralligina bagli olan Belcikada Fransiz asilerin Fransaya baglanmak icin cikardigi ayaklanma ile millet birbirine girer. Bunun ustune dis kuvvetler mudahale eder ve burada kendi basina bir krallik kurar ve basina da Ingiliz kraliyetine bagli bir Alman prens atar, ki bu Belcika'nin ilk krali oluyor: Leopold I. Kendisi olurken de ogluna; "Bu ulkenin yasamak icin hicbir nedeni yok" demisligi vardir. Ama nasil oluyorsa 177 senedir Avrupa'nin merkezinde yasamaya devam ediyor. Aslinda irk olarak "Belcikali" diye bir terim yok, hala da yok. Insanlar kendilerini Flaman ya da Walon olarak nitelendiriyorlar. Ve aradaki ucurum da oldukca buyuk. Farkli kulturlere farkli dillere sahip iki millet bu.. Gecmiste Walon ustunlugunun surdugu bu topraklarda simdi Flamanlar zengin sirketlere sahipler. Madenciligin en cok parayi getirdigi zamanlarda madenlere sahip Walonlar, zenginlikleri ile Flamanlari ezip, onlara kotu muamelede bulunduklari, mesela Bruksel'de dogan tum cocuklarin Fransizca kayit edilmelerini istedikleri, mahkemelerde flamanca yasaklandigi icin (tabi bunlar cok gecmiste oluyor, simdi Bruksel iki resmi dile sahip), Flamanlar da bunlarin intikamini aliyor bir nevi.. Issizlikle (%20 Walonlarda, %8 flamanlarda) basedemeyen Walonlar, Flamanlarin odedikleri vergilerle issizlik parasi ile gecinmeyi basarirken, Flamanlar bundan kurtulabilmek icin bagimsiz bir Flamanya hayali pesinden kosuyor. Sadece Avrupa Birliginin degil ayni zamanda NATO'nun da merkezi olan Bruksel bugunlerde ayrilikci hareketleri konusuyor. Yapay olarak biraraya getirilmis iki millet simdi menfaatleri cakistigi icin neredeyse 120 gundur hukumet kuramiyor. Ikinci kez hukumeti kurma gorevini verdigi Flaman partilerinden birinin basindaki Leterme bu sefer de hukumeti kuramazsa siyasi hayatinin sonuna gelmis olacak deniliyor. Isin ilginc yani da ayni kisinin secimlerden once verdigi demecte Belcikanin tarihin bir kazasi oldugunu; belcikayi olusturan milletler arasinda kral, futbol takimi ve bira ortakligi kaldigini soyluyor. Su anda eger ayrilmiyorlarsa en buyuk problemi Bruksel olustuyor aslinda. Cogunlugunun Fransizca konustugu Bruksel, cografi anlaminda Flaman topraklari icinde kaliyor cunku.

Gecen sene walon kanallarindan biri, haberlerine kralin kactigi, flamanlarin bagimsizlik ilan ettigi, havaalanin trafige kapatildigi, NATO'nun alarma gectigi haberleri ile ulke genel bir panik havasina burunmustu. Bizim dil kursunu arayip hatta "Biz walon kisminda oturuyoruz, bundan sonra kursa gelemeyecek miyiz?" diye sormuslar. Haberin altinda "Bu bir kurgu haberdir" diye yazmasina karsin, habere inananlarin bu kadar cok olmasi, ayrilmanin ne kadar akla yatkin oldugunu da gosteriyor bence..

Isler cok karisik yani..

fotograf kaynak

7 yorum:

Deniz dedi ki...

Hollandalilar inanmiyorlar belcika'nin ayrilip da flaman kisminin hollanda'yla birlesmesine. Ben belcika sinirina 20 km mesafede yasayan, hollanda vatandasligi almaya calisan, hollanda vergisi odeyen bir insan olarak olacaksa kiyamet kopacak diyorum. Biz burada essek gibi belcikalilarin kac kati vergi odeyelim, cok daha kotu evlere cok daha fazla para verelim, saglik sistemimiz acinacak duzeyde olsun, sonra da gelsin birlessinler. Yok, isyan cikar.

Super bir memleket belcika, bence Hollanda'daki noord brabant ve limburg eyaletleri ve flaman bolgesi ayri bir ulke olusturmali, belcikadaki kadar vergi vermeli,ev fiyatlari dusmeli ve biz de sezeryanla dogum yapabilme hakkina kavusmaliyiz, o zaman hayat bayram olurdu. Yemek guzel, hayat guzel, biralar desen muhtesem, aksan kolay, daha ne olsun?

Evren Yasa dedi ki...

Denizcim seninki de enteresan bir gorus olmus ama benim fikrimce, Flaman kismi ayrilsa dahi Hollandalilarla birlesmez. Sonucta kendi kendine yetecek kadar iyi bir ekonomileri var. Ozellikle de Bruksel flamanlarda kalirsa EU dan da iyi para kazaniyor olacak. Belki biliyorsundur sen de Flamanlar Hollandalilari, Hollandalilar da Flamanlari sevmez, o yuzden ayrilma mumkun ama birlesme zor diyorum ben.

Bocuruk dedi ki...

Evren'ciğim, iyi bayramlar:)

Adsız dedi ki...

Offff ya nolacak bu Belçikanın hali gerçekten...Tam da evlendik vize işlerim var...Umarım onların kendi meseleleri yüzünden kocişimin yanına gitmem evimize kavuşmam zorlaşmaz ...
İyi bayramlar Evrencim.

Gizem dedi ki...

Simdi birbirlerine is vermiyorlar, ayrilinca AB ulkeleri olarak insan gucunde serbest dolasim prensibine gore birbirlerinde calisabilecekler mi? Hahaa

Neyse kaybedecek seyleri cok fazla, o yuzden de daha usturuplu cozum uretebilirler.

Biz Valon gocmeni mi olsak Flaman mi? :)

Hadi yasadin Evren, zengin yerdesin...

Ben fr dersini biraksam mi acaba, birazda Flamanca ogrenemesem mesela...

Komplo Gizem

Serpil dedi ki...

Şimdi bayram güzel şeyler düşünelim herşey güzel olsun. Sevgiler ve iyi bayramlar:))

Yaren dedi ki...

Bayramin kutlu olsn