Salı, Kasım 27, 2007

Surprizli Pasta

Aslinda bu tarifi kaynana catlatan tarifler icin yapmistim ama icimden gelmedi yazmak haftasonu. Bir de zaten benim kayinvalidem boyle tariflere de bayiliyor, ondan cok sey ogreniyorum Turkiye'ye gittigim zamanlarda. O yuzden zaten benim icin kaynana gulduren tariflerden biri bu.. :)

Surprizli Pasta
Malzemeler

Taban icin:
8-10 adet biskuvi (ben hindistancevizli bir tur kullandim)
50 gr bitter cikolata
Yarim su bardagi irice dovulmus ceviz
1 yemek kasigi tereyagi

Cezerye kati icin:
4-5 adet rendelenmis havuc (400 gr kadar)
150 gr seker
1 su bardagi ince dovulmus ceviz
1 cay kasigi tarcin
5-6 adet rondoda cekilmis biskuvi (ben buzluga kaldirdigim artan havuclu keklerimi rondodan gecirip kullandim)

Hindistancevizli kat icin:
200 gr hindistancevizi sutu
200 ml cig sut kremasi
2 yaprak jelatin
50 ml hindistancevizi aromasi
1 yemek kasigi pudra sekeri

Yapilisi
Peykek yapiyormus gibi taban hazirlanir. Elinizde ya da rondoda ufaladiginiz biskuvilerin ustune ceviz parcaciklari ve birlikte eritilmis tereyagi ve cikolata eklenir, 20 cm'lik kalibin altina bastirilarak yerlestirilir. Buzdolabina kaldirilir.

Rendelenmis havuclarin ustune seker eklenip teflon bir tavada havuclar eriyip, macun kivamina gelene kadar pisirilir. Ocaktan almaya yakin tarcin eklenir, karistirilir. En son cevizlerle birlikte biskuviler ya da elinizde varolan kek artiklari eklenir. Sogumasi icin bir muddet beklenir. Kalibin ortasina kenarlarinda 1 cmlik bosluk kalacak sekilde havuclu karisim da kasigin tersi ile bastirilarak yerlestirilir. Buzdolabinda tekrar sogumaya birakilir.

Jelatinler soguk suda 10-15 dakika bekletilir. Hindistancevizi aromasi ve seker kucuk bir tavada kaynatilir. Jelatin yapraklarini elinizle suyunu suzdurup kaynayan aromaya atilir ve erimesi icin surekli karistirilir, ocaktan alinir. Ustune hindistancevizi sutu eklenir. Buzdolu bir kaba oturtulmus bir kasede sogumaya birakilir, zaman zaman karistilir. Cig sut kremasi mikserle katilasana kadar cirpilir. Hindistancevizi sutlu karisim ile cig sut kremasi hizlica karistirilir, homojen bir karisim elde edilince de havuclu katin ustune bu krema (sivi halde olması gerekiyor dokerken) dokulur ve sogumasi icin buzdolabinda en az bir gece tutulur. Ustu ve kenarlarini da arzunuza gore susleyebilirsiniz. Ben kenarlarinda lindtin extra ince bitter cikolatalarini kullandim. Ustu icin de bitter cikolata eritip yagli kagit ustune yildizlar cizip soguttum. Sonrasinda da pasta ustune aktardim. Hindistancevizi ile en son susledim.

Umarim dener ve seversiniz..

(Dilim fotografini cekemedim, bir arkadaslarimiza giderken yapmistim, orada da sadece bununla yetiniriz diye dusundum ama lezzet acisindan oldukca tatminkar oldugunu soyleyebilirim benim adima. Tarif tamamen benim hayalgucumle ortaya cikti. Hindistancevizi ile havucun birarada cok guzel oldugunu dusundugum icin bu pastayi olusturdum.)

7 yorum:

Yaren dedi ki...

Pasta cok harika görünüyor.Keske katilsaymisin bu güzel tarifle.Ellerine saglik sahane olmus.

Hatice dedi ki...

Evren'ciğim hakikaten sürprizli pasta olmuş, görüntüden kimse anlayamaz içinde cezeye olduğunu.
nefis görünüyor, eminim tadı da öyledir, ellerine sağlık...
sevgiler...

Evren Yasa dedi ki...

Yaren, icimden gelmedi dogrusu. Bir de tanimasam da sevgili Esra'nin aramizdan ayrilmasi beni cok sarsti dogrusu. Bloguna surekli girip yazdiklarini okuyorum. Dunya ne kadar fani, ne kadar hesapsiz bir kez daha anladim. O yuzden de haftasonu yazmak istemedim. Aslinda hepsi bos su yaptiklarimizin, blogmus, etkinlikmis..

Tesekkur ederim haticecim, tadi cok guzeldi pastanin fotograf kotu oldugu icin net anlasilmiyor. Belki bir kez daha yaparsam daha hos fotograflar koymaya calisacagim. sevgiler..

Yasemin dedi ki...

vay orjinal bir tarif, ellerine saglik evren!!

Adsız dedi ki...

Sevgili Evren merhaba. ben Fransa'da yasiyorum. Cig süt kremasi derken crème fraîche'mi kullanicam burda ? cevaplarsan sevinirim. siten çok güzel. sevgiyle kal.

Evren Yasa dedi ki...

Rabis, kusura bakma sana cevap yazmayi ertelemistim sonra da aklimdan cikmis. Evet creme fraiche ile ayni sey saniyorum. almancasi sahne flamancasi slagroom. sivi yag orani yuksek bir sey olmasi lazim. sutun suyunun buharlastirilmis hali. %30-40 yagli olmasi lazim. yalniz bir de creme fraiche diye kati birsey var o da cirpilmis hali saniyorum ondan hic denemedim mumkunse sivisindan al, kolay gelsin.

pinar dedi ki...

pasta süper gorunuyor ellerınıze saglık ama benım sormak ıstedıgım bırsey var jelatını nerden alıyorsunuz ben nerden alabılırım .bılgılendırırsenız sevınırımmm
sevgılerımle
www.emirinannesi.blogspot.com