Salı, Temmuz 28, 2009

Mus bilmecesi


Su meshur Yemekteyiz programini izledikce, bazi seylere oldukca sasirmakla birlikte, arada ilginc seyler de ogreniyoruz tabi..

Gecen hafta ve bu haftaki yarismada birileri cikolatali mus yapmaya karar verip menuye oyle yazdiklarinda, acaba muzlu birseyler mi yanlis yazilmis mi diye epey dusuncelere saldi katilan yarismacilari.. Bilmeyenler icin bir aciklama yazmak istedim ben de buraya..

Mus dedigimiz sey aslinda "mousse" yani kopuk.. Icinde cikolata ve yumurta olan, mutlaka hava bosluklari olan, kopuk kopuk tatlilardir mus diye nitelenen tatlilar.. Havalidirlar yani :)

Fotograf bana ait degil ama benim mus tarifim su sekilde.. (Fotografin kaynagi icin ustune tiklayabilirsiniz..)

Cikolatali Mus
(3-4 kisilik ufak porsiyonlar icin)


Malzemeler
100 gr cikolata (en az %70 kakaolu olmasi daha iyi olur)
1 yumurta
200 gr cirpilmis krema

Yapilisi
Cikolata benmari usulu eritilir. Ya da evde mikrodalga firininiz varsa, dusuk guc ayarinda kucuk parcalara kestiginiz cikolata parcaciklarini eritebilirsiniz. Ama arada karistirin, dikkat edin yanabilir.

Sicak su dolu bir kasenin ustune ikinci bir kaseye yumurtayi kirin ve alttaki suyun buharinda catalla cirparak yumurtayi hafif isitin (yaklasik 3-4 dakika). Eritilen cikolatanin icine yumurtayi ekleyin, karistirin. En son cirpilmis krema ile diger karisimi birlestirin ve mikserle cirpin. Sonra da kaselere ya da kuplara paylastirin. Istediginiz gibi bogurtlen, ahududu, cilek ya da baska meyvelerle susleyebilirsiniz..

Bu mus tarifini ben bir pastada da kullanmistim. Tarif burada..

Bu aralar neler yapiyorum diye merak ediyorsaniz..

Bu arada her zamanki gibi esimle yeni gezi planlari yapiyoruz. Eylul basinda esimin konferansi nedeniyle Montreal'da olacagiz (umarim). En guzeli de Kanada'da master yaparken bana her konuda destek olan arkadaslarimi gorme firsati bulacagim orada.. Vize icin basvurularimizi gonderiyoruz bugun.. Bu arada haftasonu da Luksemburg'a uluslararasi sicak hava balon yarisi icin kamp yapmaya gidecegiz.. Heyecanla bekliyorum.. Guzel fotograflar cekebilirsem burada da anlatmak istiyorum.. Simdilik esen kalin.


2 yorum:

pembecikolata dedi ki...

Ellerinize sağlık:) Tadı eminim çok güzel olacaktır...Şu yemekteyize ben çok ii yemek yaparım die katılıp hiç birşey bilmeyenler var yaaaa deli oluyorum...Çok komik olabiliyorlar!

Gizem dedi ki...

Dun benim de dikkatimi cekti bu durum ama musu sunanin da bu konuda fikri yoktu. ismin ne anlama geldigini bilmeden yapmis. savunamadi kendini.
Programi da nasil dikkatli izlemisim, hale bak