Çarşamba, Kasım 11, 2009

Kayisili Firildak Kurabiye

Bugun burada tatil.. Avrupa 1.Dunya Savasi'nin sonundaki ateskesi aniyor.. o nedenle biz de evdeyiz :) Evde bos durulmaz deyip, elimin altindaki kayisi recelinden bu guzelleri yaptim. daha once spiral kurabiye icin de bu hamuru kullanmistim ama o zaman bu kadar citir citir olmamisti. Muhtemelen icindeki recel ve ceviz buna sebep oldu. Zaten sadece hamurdan yapilmis kurabiyeleri cok sevmiyorum. Kahve ile cok iyi gidiyor..

Kayisili Firildak Kurabiye


Malzemeler
1 su bardagi kayisi receli
1/2 su bardagi ceviz
1 cay kasigi tarcin

1/2 su bardagi seker
1 yumurta
1/4 paket tereyagi
Yarim paket kabartma tozu
1 paket vanilin
Aldigi kadar un

Yapilisi
Seker, yag, yumurta, kabartma tozu ve vanilin karistirilir. Yavas yavas un eklenerek ele yapismayan bir hamur elde edilir. Buzdolabinda biraz dinlendirilir.

Ceviz rondoda recel ve tarcinla birlikte ince cekilir. Homojen bir karisim elde edilir.

Hamur dikdortgen seklinde yarim cm kalinliginda acilir. Ustune recelli karisim surulur ve rulo yapilir. 1 cm'lik dilimler kesilir. Elle biraz bastirilip yassi hale getirilir. 180-190 dereceye isitilmis firinda ustleri kizarana kadar pisirilir.

Yaninda kahve ile afiyetle tuketilir..

Hem citir citir hem cok leziz.. Gorundugunden daha fazlasini vadeden bir kurabiye..

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu kurabiyeyi mutlaka denemek istiyorum,Viyana da bir benzerini yapiyorlar ama biraz daha büyük. Almancasi" Schnecke" yani salyangoz.Bu kurabiyeler daha bir sevimli gözüküyor.
Tuba

Evren Yasa dedi ki...

Tuba,
Viyana;da yaptiklarinin hamuru sanirim daha farkli. Bende ona benzer bir tarif yapmistim "Uzumlu Salyangoz" adi altinda bulabilirsin. epey ugrastirici bir hamur onunki, eger ayni seyden bahsediyorsak.

Bu cok kolay bir kurabiye. Yarim saat icinde yapilabilecek bir tarif. Hatta ben ruloyu yaptiktan sonra buzluga atmayi dusunuyorum, misafir geldiginde hemen elimin altinda olmasi acisindan.

Ayrica begenmene sevindim

Gizem dedi ki...

himmm bir arkadasim da arasina cukulatali birseyler suruyor. bak hamile hamile canim cekti, yapayim bari

Evren Yasa dedi ki...

Gizemcim, cok kolay yapilisi, bes dakikada verirsin firina. Benim bir arkadasim arasina incir receli ve ceviz koyuyor. O da superdi. Ama onun hamuru da farkli, peynir ve yag koyuyor hamura. ama citir citir guzel oluyor. Benim linkler arasinda var, linden tea adi blogu, tarifin ismi de rugelach..hadi kolay gelsin sana. :)

Adsız dedi ki...

Ayni seyden bahsediyoruz, o ugrastirici bir hamur bir de icine giren kuru üzümleri ev ahalisi pek sevmiyor,zaten Avusturya ya özgü bir sey sanirim,buradaki kücük firinlarda veya büyük marketlerde paketlenmis olarak satiliyor.Ama senin üzümlü salyangoz tarifine bir göz atmam lazim.Hoscakal