Perşembe, Haziran 16, 2011

Bruksel usulu waffle tarifi

Belki daha once yazmisimdir; Belcika'da iki tip waffle var. Biri Liege, biri Bruksel usulu.. Ben normalde Liege usulunu daha cok seviyorum. Onun hamuru bildigimiz pogaca hamuru gibi yogun oluyor. Bruksel waffle'i ise akiskan, krep hamuru kivaminda.. Liege waffle'inin icinde inci seker taneleri oluyor tam erimeyen.. Brukselde oyle birsey yok. Liege waffle'i her zaman mayali hamurdan yapiliyor. Bruksel waffle'ini ben sadece kabartma tozu ile yapilir biliyordum dune kadar ama meger onun da varmis mayayla yapilan versiyonlari. Hatta ben de onlardan birini biraz degistirerek (seker ve vanilin miktarini artirarak) denedim (orjinal tarif flamanca). Iste benim tarifim..


Malzemeler
2 yumurta
250 gr un
100 gr tereyagi (eritilmis)
20 gr taze maya
250 ml ilik sut
250 ml ilik su
2 paket vanilin
4 yemek kasigi seker
1 tutam tuz

ustunu suslemek icin (istege bagli)
cirpilmis krema ve frambuaz
(cilek, muz, nutella, cikolata, findik, ceviz, ne isterseniz olabilir..)

Yapilisi
Bir kaba unu, vanilini ve sekeri alin. Ilik suda mayayi cozdurun ve unlu karisimin ortasina dokun. Sonrasinda ilik sutu ve dusuk isida yanmadan eritilmis tereyagini da ekleyin. Yumurtalarin beyazlarini ayirin, sarilarini karisima ekleyin, hic un topakcigi kalmayana kadar yuksek devirde karistirin. Yumurta beyazlarini baska bir kapta kopuk kopuk olana kadar cirpin ve diger hamur karisimina ekleyin, kasikla yavasca karistirin. En son tuzu katip karistirdiktan sonra ustunu ortun, bir saat kadar mayalanmasi icin bekleyin. Bekleme suresinin sonunda boza kivaminda bir hamur olacak.

Wafel makinanizi iyice isitin. Erken dokerseniz hamuru, hamur makinaya yapisir ve birbirinden ayrilir. O yuzden isi cok onemli. Benim makina icin her bir hazneye birer kepce dokmek yeterli oldu hamurdan. Siz de kendi makinaniza gore miktari ayarlamalisiniz. Yaklasik 3 dakika kadar pistikten sonra (bu pisme suresi de makinaniza gore degisebilir, 2 dakika ile baslayip kontrol ederek sureyi artirabilirsiniz), hafif sogumasini bekleyip istege groe susleyip servis edebilirsiniz.

Belcikalilarin favorisi sade waffledir.. ya da hafif pudra sekeri ile tatlandirilmis olan..

6 yorum:

Derya Ünal dedi ki...

bu tarifi kesinlikle deneyeceğim, şimdiye kadar en az 3 tarif denedim, hiçbiri istediğim sonucu vermedi, bu ilk mayalı tarifim olacak..bakalım ne çıkacak :))
paylaşım için teşekkürler!

Evren Yasa dedi ki...

umarim tarifi denedikten sonra memnun kalirsin Derya, tecrubelerini paylasirsan sevinirim..

seda dedi ki...

ben de en az 3-4 tarif denedim biz biraz gevrek ve çıtır seviyoruz, bu tarif çıtır mı oluyor yoksa yumuşak mı? bir de dışarıda mı dinlendirmeliyim yoksa buzdolabında mı?

Adsız dedi ki...

yaptım hiç güzel olmadı 1. yağışımdan hamuru attım ikinci de pişiridim tadi kötü bence denemeyin

Evren Yasa dedi ki...

Olmamasına çok uzuldum ama yanlış yaptığınız bir nokta mı oldu? waffle makinasinda pisirdiniz değil mi?

Yemek Tarifleri dedi ki...

iyi bir site teşekkürler.