Perşembe, Ekim 26, 2006

Gene Ekmek...


Ben bu ekmek yapma isini cok sevdim arkadaslar.. Zaten surekli evden yapiyorum ekmeklerimizi. Burada benim usendigim zamanlar disinda disardan pek ekmek almisligimiz yok. Zaten guzel bir ekmek almak istediginizde epey iyi bir ucret oduyorsunuz. Mesela 400 gr bir ekmek icin 2 euro (ya da yaklasik 3.5 ytl) vermeniz gerekiyor. Neyse ben pahali olmasindan cok, hamurla ugrasmanin beni dinlendirmesi sebebiyle bu ise merak sardim. Gercekten de epey ilerledim diyebilirim. Baslangicta mayanin nasil katilmasi gerektigini bile bilmiyordum. Ilik sutun icine koyup, biraz karistirip hemen diger malzemelerle karistiriyordum. Ogrendim ki ama ilik sivinin icinde mayanin aktif hale gecmesi icin bir 10 dakika beklemek, kopurmesini gormeden diger malzemelerle karistirmamak oldukca onemli. Neyse bugun de gene cok basit bir ekmek tarifi veriyorum. Sicakken puf puf, cok lezzetli bir ekmek oluyor. Yeni baslayanlar icin guzel bir tarif..

Malzemeler
200 ml sut (ilik)
200 ml su (ilik)
3 tatli kasigi kuru maya
2 tatli kasigi seker
2 cay kasigi tuz
2 yemek kasigi sivi yag (ben misirozu kullandim)
Aldigi kadar un
Ustune surmek icin yumurta ve hashas tohumu (susam ya da corekotu da olur)

Yapilisi
Ilik su sut karisiminin (ilik olmasi su demek, serce parmaginizi dokundurdugunuzda yanmayacak ama cok da soguya yakin olmayacak) icine maya ve seker koyulur. Karistirilir. Kabarmasi icin 10 dakika ilik ortamda bekletilir. Bir miktar un elenir, tuz eklenir, karistilir. Ortasi acilir, icine siviyag ve mayali karisim bosaltilir. Yavas yavas yogurarak ele yapismayan bir hamur elde edilir. Gene soguk olmayan bir ortamda 1 saat kabarmasi icin beklenir. Sonrasinda istediginiz sekli verip, bir 10-15 dakika bekletilir. Ustlerine yumurtanin sarisi ya da beyazi (asagida aciklamasi var) surulerek, corekotu, hashas tohumu veya susamla suslenir. 180-190 dereceye isitilmis firinda pisirilir.


Ben gene cicek ekmek ve orgu sekillerini kullandim. Cicek ekmek olanin ustune yumurtanin beyazi surulmustu, orgunun ise sarisi. Gordugunuz gibi sarisini surdugumuz ekmek daha parlak yuzeyli oluyor, paskalya coregi gibi. Ama genelde satavatsiz ekmekler icin yumurtanin beyazi tercih edilir. Aradaki farki gorebilmeniz icin de ikisinin fotografini da ekliyorum. Cicek ekmek bu sefer gordugunuz uzere daha fazla acilmis, kabarmis durumda. Bunun nedeni de bir oncekini yuvarlak tepside yapmistim. Kenarlari sinirladigi icin hamuru, yukari dogru kabarabilmisti sadece. Bunu ise buyuk dikdortgen tepside, orgu ekmegin yaninda yaptim. O yuzden istedigi gibi yayildi. Ama ikisi de ayri guzel. Nasil tercih ederseniz artik..

Orgu ekmegin seklini ise su sekilde verdim: once dortlu orgu yapilir, sonra iki uc birlestirilir. Aslinda bu orgu ile ilgili cok guzel bir kitap var elimde, oradan birkac birsey yapip buraya koysam guzel olur diye dusunuyorum. Insallah bu haftasonu yapabilirim.

Afiyet olsun.

Salı, Ekim 24, 2006

Gullac Ve Sekerpare

Aslinda gullaci daha evvel Ramazan ayi icinde yapmistim ama daha once buraya koymak kismet olmadi. Ben gercek bir gullac severim aslinda. Ama nedense yilda bir kere doyasiya yemek yetiyor. Soyle bol sutlu olacak, bir de tabi bol cevizli.. yeme de yaninda yat yani..

Hemen aldigimiz gullac paketinin arkasinda yer alan tarifi yaziyorum lafi uzatmadan..


Malzemeler
3000 ml sut (15 bardak)
1500 gr seker
1 paket vanilin
400 gr gullac yapragi
250 gr dovulmus ceviz

Yapilisi
Sut, sekerle birlikte kaynatilir. Kaynadiktan sonra icine vanilin eklenir, karistirilir. Alti kapatilir. 10-15 dakika biraz ilinmasi icin beklenir. Buyukce bir tabagin icine gullac yapraklari sira sira dizilir. Onemli olan puf noktasi yapraklarin parlak yuzlerinin yukariya dogru bakiyor olmasi. Bir sira gullac yapragi ustune bir kepce sekerli sutten dokulur. Bu sekilde butun yapraklar dizilir. Tabi orta siralarda cevizlerimizi de butun tepsiye yaymayi unutmuyoruz. Bir gece dinlenince bana tadi daha oturmus gibi geliyor. Arzuya gore ustune ceviz, fistik ya da narla susleyerek servis yapiyoruz.



Sekerpare ise Portakal Agaci tarifi.. oldukca lezzetli sekerpare yapabilmis oldum boylece ben de. hamur gercekten super bence ama ben serbetin ne kadar ilik olmasi gerektigini bilmedigim icin sanirim biraz erken davranip serbet daha tam ilinmamisken doktum ama anladigim kadari ile serbetin neredeyse oda sıcakliginda olmasi lazim. Ama gene de cok cok basarili bir sekerpare oldu. Sekerpare tarifi arayanlara duyurulur.. Benim yaptigim degisiklik sadece ustune findik yerine ceviz koymak oldu. Zevkinize gore findik, ceviz veya bademle susleyebilirsiniz sonucta.. Hatta esim dolmalik fistik koyalim mi diye bir oneride bulundu da ben reddettim, cok da deneysel calismamak lazim bazen :)

Bayraminizi kutlarim, nice saglik mutluluk dolu bayramlar gecirmenizi temenni ederim..

Ek: Haftasonu ilk yemek kursu etkinligimizi gerceklestirdik. Daha onceden bahsettim mi hatirlamiyorum ama burada yasayan turk arkadaslarla birlikte kucuk bir olusum icindeyiz. Yaklasik su anda 60 kisiden fazlayiz. Haftasonlari bulusup guzel paylasimlarda bulunuyoruz. Herkes kendi ilgi alani icinde yeni faaliyetlere onculuk yapiyor. Ben de bu cercevede yemek kursu vermeye basladim. Bu haftasonu oldukca kalabaliktik, bir de iftara yemekleri yetistirme telasina bir saatlik gecikme de eklenince kurstan cok hep beraber yemek yapma etkinligine donustu faaliyetimiz :) ama hem lezzetli hem de oldukca guzel bir masa hazirlamayi basardik. Menumuzde mercimek koftesi, firinda mucver, havuclu yogurtlu salata, havuclu kek ve patatesli kanepeler vardi. Yemek etkinligimizin yanisira bir de dans kursumuz vardi. Bu nedenle de toplam 31 kisiydik ama buna ragmen hem doyurucu hem de lezzetli bir iftar yapmis olduk. Pek detayli fotograflar cekilmemis ama ikinci faaliyetten daha cok paylasimda bulunmak istiyorum burada..

Perşembe, Ekim 19, 2006

Kandil Simidi


Malzemeler
125 gr tereyagi (yarim paket)
2 yemek kasigi siviyag
2 yemek kasigi yogurt
1 tatli kasigi mahlep
1 yumurta (sarisi icine beyazi disina)
1.5 cay kasigi tuz
1 tatli kasigi seker
1/4 paket kabarma tozu
Aldigi kadar un (yaklasil 2.5-3 su bardagi)
susam ve corekotu

Yapilisi
Susam ve corekotu disindaki tum malzemeler bir kaba konulur, ele yapismayan yumusak bir hamur yapilir. 10 dakika dinlendirilir. Kucuk parcalar koparilip, elde yuvarlanarak cubuklar yapilir, sonra halka sekli verilir. Simitler once yumurta akina batirilir, sonra da susam dolu kasede her tarafi susama bulanir. Bir kismina da yumurta akina bulanip corekotu serpebilirsiniz. Tepsiye dizilip 175 derecede kızarana kadar pisirilir.

Not: fotografi aksam vakti acele ile cektigim icin pek guzel cikmadi :( yanda gorunen parmakcik da benim oluyor efendim :) klasik bayan eli gibi degil malum makina muhendisinin tirnaklari cabuk kiriliyor :))

Çarşamba, Ekim 18, 2006

Balli Baton Ekmek



Malzemeler
300 ml ilik su
1.5 yemek kasigi kuru maya
1 yemek kasigi bal
1 yumurta (beyazi disina, sarisi icine)
1 cay bardagi sivi yag
Aldigi kadar un
1 cay kasigi tuz
Ustu icin az kasar rendesi ve kuru biberiye


Yapilisi
Suyun icinde bal ve kuru maya eritilir. 10 dakika beklenir. Un ve tuz bir kaba elenir, ortasi acilir, icine yumurta, yag, mayali karisim koyulur ve yumusakca bir hamur elde edilir. Ilik bir ortamda 1 saat kabarmasi icin beklenir. Baton kalip yaglanir. Icine hamur yerlestirilir. 15-20 dakika daha kabarmasi icin beklenir. Ustune yumurtanin beyazi surulur. Kasar rendesi ve biberiye ile suslenir. Boydan boya keskin bir bicakla diyagonal olarak 1-2 cm derinligi gecmeden cizik atilir. 180 derecede renk degistirene kadar pisirilir. Ardindan firin isisi 200 dereceye yukseltilir ve iyice kizarana kadar pisirilir. Firindan cikinca, biraz soguyunca kaliptan cikarilir ve ustune bir bez ortulur.

Afiyet olsun.


Not: bu malzemelerden olan hamurun ucte ikisini kalipta pisirdim, geri kalani ile yuvarlak kucuk zeytinli ekmekler yaptim, isterseniz malzemeyi ucte bir oraninda azaltarak sadece kalip icin yeterli hamurla da calisabilirsiniz.

Pazar, Ekim 15, 2006

Ye-15: Dunya ve Turk Mutfagindan Bayram Tatlilari

Bu etkinlik icin oncelikle bizlere ev sahipligi yapan Dersaadet'e tesekkur ediyorum, eminim ki cok guzel tatlilar cikacak ortaya. Ben bu sefer Turk isi bir tatli yaptim ama sanirim evlerde pek de sik yapilan bir bayram tatlisi degil, umarim seversiniz. Sicak sicak yenilmesini tavsiye ediyorum..

Bayram Lokmasi


Malzemeler
Hamuru icin
120 ml sut
50 gr margarin
Yarim tatli kasigi toz seker
1 su bardagi tepeleme un
3 yumurta
Bir tutam tuz

Serbeti icin
100 gr seker
1 bardak su
Yarim limonun suyu

Yapilisi
Sut, tuz, yag ve sut bir tencerede kaynatilir. Un eklenir, karistirilarak pisirilmeye devam edilir. Hamur toparlaninca ocagin alti kapatilir. Biraz soguyunca, yumurtalar tek tek hamura yedirilir. Yagli kagit kucuk kareler olusturulacak sekilde kesilir, kati yagla yaglanir. Buzdolabinda yaglar donana kadar bekletilir. Soguduktan sonra, hamur, sikma torbasina ya da kurabiye tabancasina alinir. Yagli kagitlar uzerine istenilen ucla sekil verilir. Kizartma yagi kizdirilir (iyi kizmis olmasi cok onemli, yoksa kabarmiyor hamurlarimiz). Icine yagli kagitla birlikte, yagli kagit yukarida kalacak sekilde atilir. Zaten hamur hemen pismeye basliyor ve kagittan ayriliyor. Kagit masa yardimi ile hemen alinir. Bu sekilde butun hamur pisirilir.

Serbetine gelince; butun malzemeler kisik ateste pisirilir. Sogumus olan lokmalar sicak serbete atilir. Alternatif olarak serbet dokmeden pudra sekeri ya da eritilmis cikolata ile de servis yapilabilir.

(pudra sekerli)

Cumartesi, Ekim 14, 2006

Patatesli Kanepeler


Malzemeler
3-4 adet patates
1 adet havuc
1 yemek kasigi mayonez
Yarim tatli kasigi hardal
Kirmizi biber, kara biber, tuz
Cekirdeksiz yesil zeytin
Tursu
Kirmizi biber
Sandvic ekmegi

Yapilisi
Patates, havuc rasgele dogranir, tencereye su ile birlikte alinir, pisirilir. Pistikten sonra icine baharat ve mayonezle hardal koyularak el blendirinden gecirilir. Ekmeklerin uzerine krema sikacagi ile bu karisimdan birer yemek kasigi kadar sikilir. Ustleri istenildigi gibi suslenir.
Partiler icin guzel bir alternatif..

Afiyet olsun.


Perşembe, Ekim 12, 2006

Sibel'in Kayisili Keki ve birtakim dusunceler..

Sibel'in guzel fotograflarini gordukten sonra ben de denedim kayisili cevizli keki hemen.. Harika , sekeri tam kivaminda, guzel kabaran bir kek oldu, yalniz kayisilarin dibe cokme problemi bende de bas gosterdi. Ne yapmak lazim acaba yardimci olabilecek var mi?

Ben farkli olarak kayisi miktarini iki kat fazla kullandim. Bir de 30 cm'lik kelepceli kalipta pisirdim. Bana hamur fazla gibi geldi ama kabina sigmayan kocaman bir kek oldu sonunda. Ben cok sevdim, siz de denersiniz umarim..


Bugun malum Fransa'da aleyhimize gelismeler oldu.. Bu konuda yapabilecegimiz ne var? Turkiye'de is yapan Fransiz firmalara karsi, bir protesto baslatmak bence guzel fikir. Cogu zaman birlik olamadigimiz icin bireysel tepkilerle hicbir yere gelemiyoruz. Cok guzel sonuclanmis birsey anlatayim size, Belcika'da yasayan arkadaslarla birlikte minik bir olusum icindeyiz, sik sik anlatiyorum burada da. O arkadaslardan olusan mail grubumuza bir haber gelmisti, ingiliz sitelerden birinde futbolla ilgili alakasiz bir konuda haritalar gosterilirken Turkiye haritasindan Guneydogu bolgesi cikarilmisti. Bu mailin gelmesinden kisa zaman sonra, eminim ki bircok duyarli Turk arkadas, site sahibi ile iletisime gecip durumu kinayan mesaj atmis. Sonuc olarak da 1-2 gune kalmadan harita degisti. "Benim tepkimle ne olur?" demeyin, sessiz kaldigimiz surece sirtimiza binen cok olacaktir..

Tabi bir protestonun icine girilecekse de bilincli olmak lazim. Her ismi fransiz olan sirketi de listeye almamak lazim. Ya da ismi fransizca kokenli degil diye, arastirmadan is yapmamak lazim. Ben bugun sozde ermeni soykirimi ile ilgili kanun onaylaninca kisa bir arastirma yaptim nette. Eminim ki bu ara bircok mail alacaksiniz, bu sirketlerin listesi ile ilgili. Kulaktan dolma is yapmamak adina, benim asagida sayacagim sirketler disinda kalanlari arastirmanizi oneririm.

Turkiye'de is yapan Fransiz sirketler
Alcatel
Air France
Carrefour, Danone
Christian Dior, Loreal, Lancome, Givenchy, Yves Rocher, DKNY, Chanel
Lacoste
Citroen, Peugeot, Renault, Michelin, Nissan
Tefal/T-fal, Krups, Le Creuset
Rowenta

Bana gelen listelerde Pierre Cardin ve Avon da vardi ama ikisi de fransiz sirket degil, aklinizda olsun. Kurunun yaninda sucu gunahi olmayan yaslar da yanmasin.

Herkes eiyi gunler diliyorum, sevgiyle kalin simdilik..

Dogumgunu Pastasi

Pandispanya olarak her zaman kullandigim pandispanya tarifini kullandim. 2 yemek kasigi un eksiltip aynı olcude kakao eklemesi yaptim. Bu arada link verdigim tarifte suyun nerede kullanildigini yorumlarda yazmistim, burada yeniden belirteyim ki suyu, yumurta sarilarini ekleyip cirptiktan sonra, kati malzemeleri eklemeden once ekliyoruz. Yuvarlak kalip yerine dikdortgen bir tepsi kullandim bu sefer. Pandispanyayi bir olcu yapmis olsam da iki kat pasta malzemesi (cikolata, krema, bogurtlen..) kullandim. Yani yuvarlaga gore keki az, malzemesi bol oldu.

Krema icin de yag orani %40 olan 450 ml kremayi 7 kasik pudra sekeri ile cirptim. Iyice katilasana kadar mikserin en hizli devrinde karistirdim. Keki ortadan ikiye ayirip, kremanin yarisini surdum. Ustune buyuk bir kase dolusu bogurtlenleri yerlestirdim. Bogurtlenlerin ustune de tobleron benzeri 100 gr sutlu bir cikolatayi minik minik keserek yerlestirdim. En uste de kalan kremayi surdum, pastanin ust katini yerlestirdim. Dis krema icin 2 poset krem santiyi 160 ml soguk sutle cırptim. Pastanin ustune sivadim, suslemeleri yaptim. Usteki yazi icin de cok az bitter cikolatayi, 30-40 ml krema ile mikrodalgada erittim. Bir buzdolabi posetinin icine koydum, kosesinden bir kurdanla deldim. O deligi kullanarak da yaziyi yazdim. Cok is gibi gorunuyor ama pasta yapmayi seviyorsaniz, bence isiniz cabucak biter..

Simdiden afiyet olsun!

Çarşamba, Ekim 11, 2006

Canim Ablacim, dogumgunun kutlu olsun!!


Bugun sevgili canim ablamin dogumgunu.. Bitanecik canim ablam, en yakin dostum, bana en cok benzeyenim.. Seni cok seviyorum. Iyi ki varsin, sensiz hicbirsey bu kadar guzel olamazdi. Sensiz hicbir sey bu kadar anlamli olamazdi. Zor zamanlarimda, ne kadar uzaklarda olursam olayim, her zaman yanimda oldugun icin tesekkur ederim sana. Senin gibi abla bulunmaz..

Dogumgunun kutlu olsun tekrar!
Seni cok seven kardesin

Salı, Ekim 10, 2006

Cicek Ekmek


Malzemeler
300 ml ilik su
1 cay kasigi seker
1.5 yemek kasigi kuru maya (silme)
3/4 cay bardagi sivi yag
1 yemek kasigi yogurt
2 yemek kasigi hashas tohumu
1 yumurta + bir yumurtanin beyazi
3-4 yemek kasigi misir unu
Aldigi kadar un
1.5 cay kasigi tuz
Susam

Yapilisi
Ilik suya seker ve kuru maya karistirilir. Uzerinde kopukler olusana kadar yaklasik 10 dakika beklenir. Hashas tohumu, un ve misir unu bir kaba elenir, tuz eklenir, karisimin ortasi acilir. Yumurta kirilir, yag, mayali karisim ve yogurt eklenir. Once sivi malzemeler elle karistirilir, ardindan kati malzeme ile homojen puruzsuz bir hamur elde edilir. Soguk olmayan ortamda 1 saat hamur dinlendirilir, mayalandirilir. Hamur tekrar yogurulur, biri biraz daha buyuk olmak uzere 8 bezeye ayrilir. Kullanacagimiz tepsi yaglanir, cok az irmikle kaplanir. Bezeler yuvarlatilir, buyuk olan ortaya konulur, digerleri etrafina dizilir. Ustune yumurtanin beyazi surulur ve susamla suslenir. 185 dereceye isitilmis firinda ustu kizarana kadar pisirilir. Afiyet olsun.

Pazartesi, Ekim 09, 2006

Tervuren Parki



Haftasonumuz oldukca guzel gecti. Asil agirlik direksiyon dersinde olmakla birlikte cok gezdik, havalarin guzel olmasini firsat bilip eve girmedik hic. Cumartesi gunu sabah kestane toplamakla ise basladik ve bir saatte esimle birlikte sadece iki kisi olarak 4 kg kestane topladik. Okul kutuphanemizin bahcesinde bulunan iki kestane agaci cok verimliydi anlayacaginiz Bir de sadece bunlar yere dusenlerdi :) sonrasinda biraz direksiyon calistik. Yokuslarda dur -kalk ve daha cok park etmeydi konularimiz :) Sonrasinda da Bruksel'de arkadaslarla bulusup Turk mahallesine iftar icin gittik. Sonrasinda Turkiye-Macaristan maci izlendi. Gece saat epey gec olmustu dondugumuzde.. Ertesi sabah erkenden kalkip, utuydu temizlikti onlari hallettim. Sonrasinda yuruyus icin Leuven cevresinde yasayan Turk arkadaslarla birlikte Tervuren Park'a yuruyuse gittik. Hava gunluk guneslikti. Yuruduk, sohbet ettik, yeni arkadaslarla tanistik. Yeni organizasyonlar icin neler yapabiliriz diye konustuk. Simdilik benim ilgilendigim bir yemek kursu planimiz var. Benim verecegim bir kurs olacak bu ama daha cok birlikte yeni seyler ogrenip, iyi vakit gecirebilecegimiz bir etkinlik olmasini istiyorum ben. Ilk seans 2 hafta sonra, gelismeleri sizlerle paylasirim. Pazar gununun benim icin en guzel yani, Tervuren Park'a arabayi benim goturup getirmis olmam. 17 km uzaklikta bu parka giderken yolda otobusun arkasina takildigim icin epey egzersiz de yapmis oldum. Yokuslarda arkamda araba varken biraz panikliyordum her seferinde ama sorunsuz sekilde gidip geldigim icin cok mutlu oldum.. Dondukten sonra da arkadaslarla birlikte kestane kebap yapip ganimetleri degerlendirdik. Haftasonumuz boyle gecti iste..



Perşembe, Ekim 05, 2006

Elmali Kurabiye

(fotografi esim cekti, tesekkur ederim tocaaaaa)

Malzemeler
Hamuru icin
Yarim paket yumusak margarin
1 corba kasigi yogurt
3/4 kahve fincani pudra sekeri
Yarim cay kasigi kabartma tozu
1 paket vanilin
Aldigi kadar un (yaklasik 1.5-2 su bardagi kullandim ben)

Elmali harc icin
3 eksi elma
1 cay bardagi seker
1 cay bardagi dogranmis ceviz
1 tatli kasigi tarcin

Yapilisi
Elmalar rendelenir, sekerle biraktigi suyu cekene kadar pisirilir. Soguyunca ceviz ve tarcin eklenir.

Hamur icin gerekli malzemeler birlestirilir, kisa surede birbirini tutacak sekilde bir hamur elde edilir. Limon buyuklugunde parcalara ayrilir, merdane ile acilir. Elmali harctan bir kasik konulur ustte iki taraf birlestilir. Kat yeri uste gelecek sekilde yaglanmis tepsiye yerlestirilir. 175 dereceye isitilmis firinda 20 dakika kadar beyaz kalacak sekilde pisirilir.

Afiyet olsun.

Çarşamba, Ekim 04, 2006

Sari guller..

Sari guller ayrilik demek.. Evet ama ben sadece bu gulleri cok sevdigim icin buraya koymak istedim. Yoksa hicbir manasi yok :) Gercekten cok iyiyim, disarda gunes de var, oglen yuruyusumu de yaptim.


Ben bu gulleri cok sevdim, umarim siz de seversiniz. Bu arada aklima ne geldi simdi? Coook eskilerde Sehnaz Tango diye bir dizi vardi. Sehnaz en cok sari gulleri severdi.. Cogu insan icin ayriligi ifade etse bile, Sehnaz icin ask demekti sari guller.. Buyuk kizi Gulsen'i cok severdim. Akli basinda, mantikli bir kizdir.. Bir de sesini cok severdim Gulsen'in.. Cok tatli tatli konusurdu.. Muhsin'di galibe Erdal Ozyagcilar'in dizideki ismi de.. Sorumsuz ama sevecen biriydi o da.. Ailenin, cocuklarin sorumlulugunu tasiyamayan bir ask adamiydi.. Perran Kutman'i en cok o dizide sevdim ben..


Salı, Ekim 03, 2006

Annem ve ablamdan..

Turkiye'ye tatile gittigimizde annecim guzel elleriyle bize bu keki yapmisti sikisik bir zamanda hem de.. Gemide tadini cikarmistik bu guzel kekin bogaz havasi ve cay esliginde.. Simdi disariya bakiyorum da gri bir hava var, insanin ici karariyor walla ya.. Alisamayacagim sanirim ben Belcika havalarina.. Kendimi kandirmaya calisiyorum, bak ne guzel.. huznun de guzel yani vardir diye falan ama olmuyor, inanmiyorum kendime :) Kekin tarifini bilemiyorum ama annem soda ile yapmisti keki. O yuzden cok guzel bir dokusu vardi, en guzeli ben annemden ogrenip tarifi yazayim en kisa zamanda..


Bu guzel kebabi da ablam gecen hafta yapmis, cok begenilmis. Hem hafif hem de cok lezzetli olmasi ile gonulleri fethetmis :) Ben de sizi bu guzel tarif icin Mekanimiz Mutfak'a yonlendiriyorum.. Afiyet olsun efendim.


Pazar, Ekim 01, 2006

Haftasonu'ndan.. Armutlu Tart


Cumartersi gunumuz oldukca renkli gecti. Arkadaslarla birlikte uzun bir yuruyuse ciktik. Ve ne tesaduf ki yolumuz ustunde ceviz, elma ve armut agaclarina rasladik. Burada ilginctir birisinin bahcesinde bile olsa kimse meyveleri toplamiyor ama marketlere gittiginizde herkes haril haril sebze meyve aliyor.. Bizim rasladiklarimiz kamuya acik alanlardaydi neyse ki.. Hemen topladik armutlardan, elmalardan ve cevizlerden.. Bu ganimetler pesinde 2 saatten fazla yurumusuz ama hic de yoruldugumuzu hissetmedik :) Armut bollugu yasaninca da bu aksam ayni arkadaslari armutlu tart yemeye, caya cagirdik.. Ve iste tarif..

Malzemeler
Hamuru icin
2 su bardagi un (400 ml)
1 cay bardagi pudra sekeri
1 paket vanilin
1 yumurtanin sarisi
120 gr tereyagi
1 fiske tuz
3 yemek kasigi buzlu su

Kremasi icin
1 yumurta ve diger yumurtadan kalan beyazi
150 ml krema
Yarim yemek kasigi misir nisastasi
1 cay bardagi pudra sekeri

Diger
4 armut (soyulmus, ortasi cikarilmis)
Esmer ya da sari seker (yoksa beyaz da olur)
1 limon

Yapilisi
Butun hamur malzemeler karistilir, yumusak bir hamur elde edilir. Strec folyoya sarilip, buzdolabinda bekletililir.

Krema icin gerekli malzemeler karistilir. Armutlar ince ince dilimlenir. Limon suyuna yatirilir ki kararmasinlar.

Hamur yarim saat bekledikten sonra, 26 cmlik tart kalibi yaglanir. Hamur kaliba gore acilir, yerlestirilir. Once hamur 10-15 dakika icinde aluminyum folyo ustune fasulye koyulmus sekilde (kabarmamasi icin) 180 derecede pisirilir. Sonra folyo kaldirilir, icine sari ya da esmer seker az bulanmis armut dilimleri dizilir. Arzuya bagli olarak biraz tarcin da serpilebilir. Uste de krema butun armutlari kapatacak sekilde kalıba dokulur. Gene 180 derecede bir muddet pisirilir. İc malzeme katilastiktan sonra, ustune biraz sari ya da esmer seker serpilir. 190-200 derecede ustu kizarana dek pisirilir.

Afiyet olsun.