Cuma, Kasım 20, 2009

Evde Yogurt Yapimi


Uykumun cokca kacmis oldugu bir gece, ne yapsam ne yapsam diye gezinirken aklima yogurt yapmak dusmustu. Hemen bir litre sutu kaynattim, beklettim sogusun diye. Sonra icine yogurdu karistirip, mutfak havlusuyla sardim her kosesini. Tam o sirada uyanmis, yaninda beni bulamayinca merak etmis olan esim geldi mutfaga.. Geldi, bakti.. "Tutmaz o yogurt oyle" dedi.. "daha kalin seylerle sarmalisin, boyle sogur olmaz" dedi.. Gercekten de o yogurt denemesi yogurt olmadi, yayla corbasi oldu ertesi gun :) Yemek yapmayi, mutfakta zaman gecirmeyi seven bir ese sahip oldugum icin sansliyim sanirim. Ayrica da cok dikkatlidir. Iyi bir gozlemci oldugu icin detaylari hatirlar.. Bu da mutfakta kendimi gelistirmem icin cok onemli bir etken olmustur.

Neyse bu yogurt denememin ardindan, aradan aylar gectikten sonra Kanada'da, Megi bana yogurt mayasinin bulundugunu ve onunla yogurt yapmaya baslarsam tutma ihtimalinin daha yuksek oldugunu soyledi, yapilisini detaylica anlatti. Ben de yogurt mayasiyla birlikte dondum Belcika'ya tabi ki. Ve gecen hafta da yogurt mayalamaya, ev yogurdu yemeye basladik. Ilk denemelerde tabi ki hatalar oldu ama hicbiri corbaya donmedi :) Son denemeler oldukca basarili. Artik kesinlikle hazir yogurtlara hayir!

Malzemeler
1 lt yagli sut
1/2 cay bardagi cig sut kremasi
2 yemek kasigi yogurt

Yapilisi
  1. Sut ve krema birlikte birkac kaynatilir.
  2. 2 yemek kasigi yogurt buzdolabindan cikarilir ve ilinmasi icin kenarda bekletilir.
  3. Bu karisim 53 dereceye kadar arada karistirarak sogutulur.
  4. Kaynamis ve ilinmis sutten yogurdun ustune bir kepce kadar alinir, karistirilir.
  5. Yogurt mayalanacak kabin dibine sutle karistirilmis yogurt alinir. Ustune sutun kalan kismi eklenir. Cok hafif karistirilir.
  6. Mayaladigimiz kabi kapatip bir naylon poset icinde battaniyeye sarip, soguk olmayan bir ortamda 4-5 saat mayalanir. Ne kadar uzun mayalarsaniz, o kadar eksi olur yogurt.
  7. Mayalanma islemi bitince, kabin kapagi acilir. Buzdolabinda 12 saat bu sekilde bekletilir.
  8. Sonra kapagi kapatilir ve arzu ettiginizde afiyetle tuketilir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Siz zaten denemiş ve yapmaya başlamışsınız ama, yoğurdu mayalamak için sütün yaklaşık 43°C olması gerekir, 53 değil. Mayalamak için kullandığınız yoğurdun içindeki bakterilerin çoğalarak sütü yoğurt haline getirmesi için optimum sıcaklık budur. Bu sıcaklığı muhafaza edebilirseniz, yoğurdunuz yaklaşık 3,5 - 4 saatte olur ve daha sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Evren Yasa dedi ki...

43 derecede de denedim ama ben daha sicakken mayalamayi tercih ediyorum. Tabi kullanilan sute, mayalanan ortamin sicakligina gore degisiklikler gosterebilir. Deneysel sonuclardan daha sonra daha detayli bahsetmeyi dusunuyorum zaten.

Selen dedi ki...

Ben de kendi yogurdumu mayaliyorum. Yukaridaki yorumda belirtildigi gibi 40 dereceye gelince sutu aliyorum atesten, 6 saatte hazir oluyor. Sirf yogurtta surekli ayni kaliteyi tutturabilmek icin mutfak termometresi aldim. Gercekten ise yariyor, hatta Endonezya'li bakicimiz benden daha guzel yogurtlar mayalamaya basladi.