Çarşamba, Eylül 22, 2010

Ton Balikli Ekmek


Aslinda ekmek yerine pogaca da denilebilir.. Ama sekil olarak ekmege daha yakin.. Cay saatleri icin ya da brunchlar icin cok uygun bence..

Daha onceden empanada tarifi vermistim.. Ispanyol arkadaslarimin gayet basarili buldugu bir tarif. Onu biraz modifiye edip bu tarifi uydurdum.. Umarim denersiniz ve severek yersiniz..

Malzemeler

ic malzemesi:
1 kirmizi paprika biberi (bizim dolmalik biber gibi ama yaklasik 3 misli falan)
1 sogan
1 kutu ton baligi (yagli olmasi gerekiyor, light olanlar gibi kendi suyunda degil)
3-4 yemek kasigi biber ezmesi
2 adet haslanmis yumurta
Tuz

Hamuru icin
1/3 kap (80 ml) ilik sut
1/3 kap (80 ml) ilik su
3/4 kap (180 ml) zeytinyagi
3-3.5 kap (750-900 ml) un
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi kirmizi toz biber
1-2 tatli kasigi kuru maya
1 yumurta

1 yumurtanin sarisi (ustune surmek icin)
Susam

Yapilisi
Oncelikle ic malzememizi hazirlayalim. O sogurken de hamurumuzu yogurup, kabarmasini bekleyelim.

Biber ve sogani dograyip az zeytinyaginda soteleyin. Ton baliklarini suzun ve catalla biraz ezin, tuzu ve baliklari ekleyin, biraz birlikte soteleyip, atesten alin. Haslanmis yumurtayi minik minik dograyin ve diger karisima ekleyin.

Ic malzemesi hazirdir.

Hamur icin de ilik su ve sut karisiminda maya cozdurulur. Un bir kaba alinir, tuz ve toz kirmizi biber eklenir, karistirilir. Ortasi acilir. Zeytinyagi, yumurta ve mayali karisim ortaya bosaltilir. Iyice yogurulur. Cok sert ya da cok sulu olmayan bir hamur elde edilir. Mayalanmasi icin 30-40 dakika beklenilir.

Sonrasinda merdane ile oval seklinde cok kalin olmayacak sekilde acilir (0.5 cm gibi). Ustune biber ezmesi surulur. Ton balikli karisim her tarafina yayilir, sonra rulo yapilir. Ustune bicakla verevine kesikler atin, yumurtanin sarisini surun, susamlari serpin. Firina vermeden 15-20 dakika kabarmasi icin izin verin.

180-190 dereceye isitilmis firinda ustu kizarana kadar pisirin. Sicak ya da ilik servis edin.. Afiyet olsun.

2 yorum:

Elvan dedi ki...

çok merak ettim tadını, en kısa sürede deneyeceğim.. ellerine sağlık.

megi dedi ki...

Evrencim, empanadalar harikaydi, eminim bu ekmek de cok guzel oluyordur, cok yakinda deneyecegim. Ellerine saglik.